eur:
390.65
usd:
366.06
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) belső szavazásán a párt elnökének megválasztott Friedrich Merz a párt berlini székházában tartott sajtótájékoztatón 2021. december 17-én.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Filip Singer

Heidelbergi nyilatkozat: új programot hirdet a CDU, kiszivárogtak a részletek

Arculaterősítésre hivatkozva új programot fogalmaz meg heidelbergi tanácskozásán a CDU: a legnépszerűbb német párt új menekültpolitikát és az atomerőművel újraindítását tűzi a zászlajára.

Sorsdöntő lehet az idei esztendő a jövő évi országos parlamenti választások előtt. Három tartományban, Szászországban, Türingiában és Brandenburgban tartanak az idén választásokat, azok eredménye pedig jelzésértékű lehet valamennyi parlamenti párt számára. A konzervatív CDU a kisebbik keresztény párttal, a CSU-val szövetségben jelenleg még az ellenzék vezető ereje, 2025-ben azonban mindenképp vissza akarja szerezni a hatalmat.

Az előjelek kedvezőek, a CDU szövetségesével együtt immár tartósan nagy fölénnyel vezeti a parlamenti pártok népszerűségi listáját.

Szinte behozhatatlannak tűnő fölénnyel előzi meg a jelenlegi kormánykoalíció vezető pártját, a szociáldemokrata SPD-t és még nagyobb az előnye a Zöldek Pártjával szemben.

A legkisebb kormánykoalíciós párt, a szabad demokrata FDP szinte labdába sem rúghat, a felmérések szerint ugyanis számára a parlamenti bejutást biztosító 5 százalékos eredmény elérése a cél.

A CDU azonban ennek ellenére nincs rivális nélkül, néhány százalékponttal lemaradva ugyan, de lépést tart vele a radikális jobboldalinak tartott Alternatíva Németországnak (AfD) párt. Ebből a szempontból a konzervatívok számára komoly megpróbáltatást jelenthetnek az idei választások, egytől egyig az egykori NDK-hoz tartozó tartományokban. Az AfD – mindenekelőtt a menekültek befogadásának ellenzésével – valamennyi keleti tartományban folyamatosan erősödött, de növekedett támogatottsága az ország nyugati felében is. Támogatottságának erősödése elsősorban keleten olyan mértékű, hogy egyes felmérések szerint a választásokra készülő három tartomány legalább egyikében, a CDU-t is megelőzve kormányzó párt lehet.

Ez is indíthatta a konzervatívokat arra, hogy – mint fogalmaztak – arculatot erősítsenek. A párt vezetői mindezt péntektől Heidelbergben kívánják körvonalazni, a Der Spiegel azonban előzetesen ismertette az elfogadásra kerülő nyilatkozat tervezetét. Az újság értesülései szerint az úgynevezett "heidelbergi nyilatkozat" három fő törekvést emel ki:

  • a menekültpolitika szigorítását
  • az atomenergiára történő újbóli támaszkodást
  • az alkotmányban rögzített, a költségvetési egyensúly betartására hivatott adósságfék betartását

A tervezet utal a gazdák mostani tüntetéssorozatára is, hangsúlyozva a mezőgazdaság korábbi támogatásának helyreállítását. A jelenleg is tartó országos tüntetések épp azért robbantak ki, mert a kormánykoalíció a költségvetési válság miatt az eddigi szubvenciók jelentős csökkentését határozta el.

Ami a menekültpolitikát illeti, a CDU a szigorítás hangsúlyozásával a jelek szerint az AfD-vel akar lépést tartani. A tervezet szerint irányváltásra van szükség. Így véget kell vetni az ellenőrizetlen illegális migrációnak, a"humanitárius migrációt" pedig olyan szinten kell tartani, hogy az ne múlja felül Németország és az Európai Unió integrációs képességét. A kereszténydemokraták ezért állást foglalnak amellett, hogy a menekültügyi eljárásokat biztonságos harmadik országokba helyezzék át.

A tervezet szerint a Frontex uniós határvédelmi ügynökséget "tényleges határvédelmi rendőréggé" kell bővíteni, hogy képes legyen a menekültek, illetve migránsok megállítására az EU külső határainál.

A nyilatkozat a továbbiakban hangsúlyozza, hogy Németországnak szüksége van az atomenergiára. A Der Spiegel által kiszivárogtatott tervezet nem utal a kormány által véglegesen bezárt atomerőművek újbóli üzemeltetésére. Ugyanakkor ismert, hogy mind a CDU, mind a bajor CSU több vezetője az elmúlt időszakban több ízben állást foglalt a tavaly áprilisban bezárt utolsó három atomerőmű "reaktiválása" mellett.

Az újság szerint a konzervatívok a leghatározottabban megerősítik igényüket az országos hatalom visszaszerzésére. Ennek részeként pedig arra, hogy az idei tartományi választások eredményeként a CDU az ország keleti felében is a legerősebb párt legyen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×