eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke beszél a párt eredményváróján a lengyel parlamenti választások után Varsóban 2019. október 13-án. Az urnazárás után közölt exit pollok szerint megnyerte a lengyel parlamenti választásokat és akár egyedül is kormányt alakíthat az eddig kormányzó PiS.
Nyitókép: Radek Pietruszka

Jaroslaw Kaczynski: 65 területen szüntetné meg az EU az egyhangú döntéshozatalt

Meg kell állítani az uniós alapszerződések módosításának folyamatát, a javasolt változtatások az uniós szervek hatáskörének bővítését célozzák a tagállamok rovására - hangsúlyozta pénteken Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfőhelyettes, a Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt elnöke.

"Rendkívül negatívan értékeljük az alapszerződések módosításait, ez kísérlet a lengyel állam felszámolására" - jelentette ki Jaroslaw Kaczynski a PAP hírügynökségnek adott interjúban.

A PiS elnöke a lengyel érdekek elárulásának minősítette, hogy az Európai Parlamentben (EP) szerdán a Szocialisták és Demokraták, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe), valamint a Zöldek képviselőcsoportjához tartozó kilenc lengyel képviselő is az alapszerződések módosításáról szóló jelentés mellett szavazott.

Az eddig ellenzékben lévő, az októberi lengyel parlamenti választások nyomán parlamenti többségbe került tömörülések koalícióját vezető Polgári Platformról (PO) Jaroslaw Kaczynski elmondta: helyes, hogy EP-képviselői a szavazáson nem támogatták a módosításokat.

"Nincs viszont kétségünk afelől, hogy magatartásuk taktikai lépés volt"

- tette hozzá.

"Csak a naivak hihetik, hogy a PO (...) nem támogatja a módosításokat (az elfogadásuk) következő szakaszain" - figyelmeztetett a PiS elnöke, aláhúzva: folytatni kell "azoknak az erőknek az offenzíváját, amelyek ellenzik az EU-struktúrák hatáskörének kiterjesztését a tagállamok rovására". Az ilyen változtatások valójában "a jelenleg ismert EU felszámolását jelentenék (...) ezt az őrületet meg kell állítani" - jelentette ki a kormányfőhelyettes.

A EP szerdai plenáris ülésén megszavazott jelentés szerint az alapszerződésekbe 267 olyan módosítást vezetnének be, amelyek értelmében kiterjesztenék az uniós intézmények hatáskörét, és 65 területen megszüntetnék az egyhangú döntéshozatal kötelezettségét.

Ryszard Terlecki, a PiS alsóházi frakciójának alelnöke pénteken a Facebookon úgy fogalmazott:

az EU-ban növekszik az ellenállás "az érvényben lévő alapszerződéseket semmibe vevő politika iránt".

A módosításokkal szemben eddig Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Csehország és Ausztria "emelt kifogást, vagy fogalmazott meg legalábbis kételyeket", számos európai országban viszont csak most kezdődik vita róluk, "annak ellenére, hogy az EU átalakításának tervei már hónapok óta ismertek" - szögezte le Terlecki.

Marcin Kierwinski, a PO főtitkára pénteken úgy ítélte meg: az EP jelentése "nem ad nagy okot nyugtalanságra", mert az esetleges módosításokat nemzeti szinten kell majd jóváhagyni. Donald Tusk ellenzéki kormányfőjelölt "nagyon világosan kimondta, hogy ellenez bármilyen módosítást".

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×