eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Észak-Korea katonaiműhold-programjáról szóló híradást néznek dél-koreai utasok a szöuli főpályaudvaron 2023. november 21-én. Az észak-koreai vezetés arról értesítette Japánt, hogy november 22. és december 1. között megkísérli pályára állítani saját fejlesztésű kémműholdját, amelynek hordozórakétáját a Sárga-tenger és a Kelet-kínai-tenger irányában tervezi indítani. Phenjan eredetileg októberre tervezte harmadik fellövési kísérletét, a májusi és az augusztusi kudarcba fulladt kísérleteket követően.
Nyitókép: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Fokozódik a helyzet a két Korea között

Dél-Korea szerdán bejelentette, hogy részlegesen felfüggeszti az Észak-Koreával 2018-ban kötött katonai egyezményt, miután Phenjan bejelentette, hogy sikeresen Föld körüli pályára állította első kémműholdját.

A hírt Han Duk Szu dél-koreai miniszterelnök a szerdai kabinetülést követő televíziós beszédében jelentette be.

A jelenleg nagy-britanniai látogatáson tartózkodó Jun Szok Jol elnök a nap folyamán korábban virtuálisan vett részt a phenjani közlés nyomán összeült nemzetbiztonsági tanács megbeszélésén, melyen a hírszerzés vezetője és több miniszter is részt vett.

Sabrina Singh, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, az Egyesült Államok még vizsgálja, valóban sikerült- e Észak-Koreának pályára állítani a műholdat, és hasonló nyilatkozatot tettek dél-koreai, illetve japán tisztségviselők is.

Dél-koreai tisztségviselők továbbá nem zárták ki azt sem, hogy a szerdai felbocsátás – melyet idén már két phenjani kudarc előzött meg – orosz technikai segítséggel valósult meg.

A 2018-ban aláírt, a két Korea közötti feszültség csökkentése érdekében megkötött egyezményben a felek a többi között repülés- és fegyvermentes zónákban állapodtak meg, illetve felállítottak egy Korea-közi, forródróttal ellátott összekötő irodát is.

A dél-koreai védelmi minisztérium azt közölte,

újrakezdi az egyezményben eredetileg megtiltott megfigyelőrepüléseket a két ország közös határszakaszánál.

Mindeközben a dél-koreai Dzsedzsu sziget kikötőjébe érkezett a Santa Fe nevű amerikai atomtengeralattjáró, egy nappal azt követően, hogy a puszani támaszpontra érkezett a nukleáris meghajtású Carl Vinson repülőgép-hordozó.

A hírt a dél-koreai haditengerészt jelentette be, hozzátéve, hogy szorosabbra fűzik a haditengerészeti kapcsolatokat az Egyesült Államokkal.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×