eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Wireframe Earth from Space
Nyitókép: Sharamand/Getty Images

Áll a bál egy észak-koreai kémműhold miatt

Észak-Korea értesítette Japánt, hogy november 22. és december 1. között saját fejlesztésű katonai műholdjának pályára állítását tervezi - jelentette a japán parti őrség kedden. Eközben megérkezett Dél-Korea partjaihoz az amerikai Carl Vinson repülőgép-hordozó.

Észak-Korea a katonai kémműholdat hordozó rakétát a Sárga-tenger és a Kelet-kínai-tenger felé tervezi indítani. Phenjan eredetileg októberre tervezte harmadik indítási kísérletét, a májusi és az augusztusi kudarcba fulladt kísérleteket követően.

Kisida Fumio japán miniszterelnök azonnal elítélte a bejelentést, és biztosított mindenkit afelől, hogy Japán védelmi rendszere készen áll bármilyen váratlan szituációra. Szöul és Washington is figyelmeztette Phenjant, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa által meghozott határozatok tiltják minden ballisztikus rakéta kilövését.

Szöul megtesz minden szükséges intézkedést, ha Észak-Korea folytatja a rakéta kilövésével kapcsolatos terveit - jelentette ki Kang Hopil altábornagy, a dél-koreai egyesített vezérkari főnökök hadműveleti igazgatója.

Eközben új fázisba lépett az Egyesült Államok és Dél-Korea hónapok óta tartó közös katonai gyakorlatozása; kedden megérkezett a puszani haditengerészeti támaszpontra a nukleáris meghajtású Carl Vinson repülőgép-hordozó.

"Az amerikai 1. repülőgép-hordozó csapásmérő csoport érkezése bizonyítja a dél-koreai-amerikai szövetség közös védelmi pozíciójának és azon elhatározásának szilárdságát, hogy reagáljon az egyre erősödő észak-koreai nukleáris- és rakétafenyegetésre" - mondta Kim Dzsihun ellentengernagy, Dél-Korea tengeri hadműveleti központjának igazgatója.

A Carl Vinson a harmadik ilyen típusú amerikai hajó, amely ebben az évben Dél-Koreába érkezett, a Nimitz márciusi és a Ronald Reagan októberi látogatása után.

Néhány órával a bejelentést követően Kim Gun, a Koreai-félsziget békéjéért és biztonsági ügyeiért felelős különleges megbízottja, Jung Pak, az Egyesült Államok észak-koreai különleges képviselő helyettese és Hirojuki Namazu, a japán külügyminisztérium megbízottja telefonon egyeztetett Észak-Korea terveiről - közölte a dél-koreai külügyminisztérium, hozzátéve, hogy a felek megvitatták a közös válaszlépések összehangolásának módjait, illetve újfent felszólították Phenjant, hogy álljon el tervétől.

"Igazán elkeserítőnek tartjuk, hogy Észak-Korea a nemzetközi közösség többszöri figyelmeztetése ellenére is bejelentette a kilövési tervét" - mondta Im Szuszok, a dél-koreai külügyminisztérium szóvivője, majd hozzátette, hogy Észak-Korea semmilyen ürüggyel sem igazolhatja a rakétakilövési tervét.

Észak-Korea szintén kedden azt közölte, hogy mindezek ellenére továbbra is kiáll amellett, hogy megerősíti katonai haderejét. Ez az ország szuverén joga, és ez a lépés Phenjan válasza az Egyesült Államok űrbéli megfigyelő rendszerének fejlesztésére - jelentette az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×