eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Somoskőújfalu, 2023. október 5.Szlovák rendőrök határellenőrzést végeznek a somoskőújfalui határátkelőnél 2023. október 5-én. Szlovákia mától ideiglenesen visszaállította a határellenőrzéseket a magyar határon, az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos. Pozsony az intézkedést az illegális migráció megfékezésének szükségességével indokolta. A magyar határon történő ellenőrzések újbóli bevezetésére egy nappal azt követően kerül sor, hogy szerdától Csehország és Lengyelország vezetett be hasonló intézkedést szlovák határán.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Novemberig biztosan folytatódnak az ellenőrzések a szlovák-magyar határon

A szlovák kormány három héttel, november 3-ig meghosszabbította az október elején bevezetett ideiglenes határellenőrzéseket.

A határellenőrzéseket meghosszabbításáról szerdai ülésén döntött Ódor Lajos ügyvezető miniszterelnök kabinetje.

Pozsony október 5-én vezetett be ideiglenes határellenőrzéseket a szlovák-magyar határon, az intézkedést

az illegális migráció megfékezésének szükségességével indokolva.

Az ezzel kapcsolatos döntésre egy nappal azt követően került sor, hogy Csehország és Lengyelország hasonló intézkedést vezettek be Szlovákiával közös határain.

A határellenőrzés célja a következő időszakban is az lesz, hogy minél kevesebb illegális migráns érkezhessen az országba, s az ellenőrzéseket is ugyanúgy - a határ teljes hosszában, a biztonsági helyzet alakulását szem előtt tartva - valósítják majd meg - közölte a hosszabbítás javaslatát előterjesztő szlovák belügyi tárca.

A pozsonyi belügyminisztérium adatai szerint a nyugat-balkáni tranzitútvonalon Szlovákiába érkező illegális migránsok száma tavaly augusztusban kezdett érezhetően növekedni. A szaktárca szerint idén már közel negyvenezer illegális migráns érkezett az országba, ami 11-szer több, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Címlapról ajánljuk

A NATO-tagság ígérete helyett mást kínál Ukrajnának Csehország

„Csehország kétoldalú biztonsági megállapodást készít elő Ukrajnával, amelyet májusban vagy júniusban köthetnek meg” – jelentette be Petr Pavel cseh köztársasági elnök a Vilniusban tartott Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón. A szlovák külügyminiszter megerősítette, hogy Robert Fico kormánya támogatja az Ukrajna által kezdeményezett júniusi békekonferenciát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Az uniós foglalkoztatás és szociálpolitika elmúlt 20 éve

Az uniós foglalkoztatás és szociálpolitika elmúlt 20 éve

A Magyar Közgazdasági Társaság „20 éve az Európai Unióban és a jövő” címmel számos – szakmai partnerszervezettel együttműködve – szakterületenként tekinti át hazánk két évtizedes uniós tagságának tapasztalatait, eredményeit. A következő napokban-hetekben hat rövid elemzésben foglaljuk össze az egy éven át tartó konferenciasorozat eddigi tanulságait, eredményeit.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×