eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Szlovák rendőr határellenőrzést végez a somoskőújfalui határátkelőnél 2023. október 5-én. Szlovákia mától ideiglenesen visszaállította a határellenőrzéseket a magyar határon, az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos. Pozsony az intézkedést az illegális migráció megfékezésének szükségességével indokolta. A magyar határon történő ellenőrzések újbóli bevezetésére egy nappal azt követően kerül sor, hogy szerdától Csehország és Lengyelország vezetett be hasonló intézkedést szlovák határán.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Megszűnt a szabad átjárás a szlovák-magyar határon

Megkezdődtek az ellenőrzések, miután Pozsony az illegális bevándorlók miatt ideiglenesen felfüggesztette a schengeni egyezmény alkalmazását.

Csütörtök reggeltől a magyar-szlovák határátkelőkön is szúrópróbaszerű ellenőrzésekre kell számítaniuk a gépjárművezetőknek. Előzőleg több tucat illegális bevándorlót fogtak el a cseh határőrök szerdán a szlovák határon, alig néhány órával azután, hogy Csehország kedd éjfélkor tíz napra visszaállította a határellenőrzéseket a cseh-szlovák határon.

Prága kedd 24 órától állította vissza tíz napra a cseh-szlovák határ ellenőrzését az illegális menekültek megnövekedett száma miatt. Nem kellett sokáig várni, és a morva-sziléziai rendőrség járőrei szerdán a šancei határátkelőnél máris lefüleltek egy kisbuszt, amelyben 19-en utaztak: 16 férfi és három gyermek. A jármű sofőrjének viszont sikerült elmenekülnie a rendőrök elől.

Egy másik embercsempésznek azonban nem volt szerencséje. Igaz, őt nem a határon, hanem a D2-es autópályán kapták el Dél-Morvaországban. A sofőrt a rendőrök őrizetbe vették, az általa szállított 20 szíriai állampolgárt pedig visszaküldik Szlovákiába.

Somoskőújfalu, 2023. október 5.
Szlovák rendőrök határellenőrzést végeznek a somoskőújfalui határátkelőnél 2023. október 5-én. Szlovákia mától ideiglenesen visszaállította a határellenőrzéseket a magyar határon, az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos. Pozsony az intézkedést az illegális migráció megfékezésének szükségességével indokolta. A magyar határon történő ellenőrzések újbóli bevezetésére egy nappal azt követően kerül sor, hogy szerdától Csehország és Lengyelország vezetett be hasonló intézkedést szlovák határán.
MTI/Komka Péter
Szlovák rendőrök határellenőrzést végeznek a somoskőújfalui határátkelőnél. MTI/Komka Péter

Ezen kívül még egy esettel találkoztak a rendőrök rögtön a határellenőrzések bevezetésének első napján. Szintén Dél-Morvaországban a zöld határon négy szíriait tartóztattak fel, míg 13 szír állampolgár önként jelentkezett a határtól mintegy 50 km-re fekvő Hustopeče településen lévő rendőrállomáson. A cseh rendőrök és a vámosok kedd éjféltől kezdve szúrópróbaszerűen ellenőrzik a határon a kiválasztott autókat, illetve járőröznek a nemzetközi vonatokon. Zlínben két, Csehországba utazó szíriai állampolgárt találtak a vonaton érvényes papírok nélkül, akiket ugyancsak visszafordítottak Szlovákiába.

Mivel a csehek mellett a lengyelek és az osztrákok is bevezették a Szlovákiával közös határátkelők ellenőrzését, ezért

az Ódor Lajos vezette szlovák szakértői kormány úgy döntött, hogy csütörtöktől október 14-ig újra bevezetik az ellenőrzést Szlovákia Magyarországgal közös határain.

A véletlenszerű ellenőrzések már elkezdődtek, a rendőrök elsősorban a gyanús járművekre fognak összpontosítani, és igyekeznek a lehető legkevésbé korlátozni a határforgalmat. A szlovák kormányfő elmondta, a határellenőrzést továbbra sem tartja megoldásnak az Európai Unióban kialakult migrációs helyzetre. „Senki sem örül, ha nála marad a Fekete Péter, mert az intézkedés nem megoldás a helyzetre. Csak több pénzzel terheljük a polgárokat a költségvetésen keresztül, és raboljuk értékes idejüket” – jegyezte meg Ódor Lajos, hozzátéve, hogy Szlovákia határait nem lehet hermetikusan lezárni. A miniszterelnök üdvözölné, ha az Európai Unió felülvizsgálná a pénzügyi keretet, hogy több pénz jusson a schengeni határőrizetre is.

Somoskőújfalu, 2023. október 5.
Szlovák rendőrök határellenőrzést végeznek a somoskőújfalui határátkelőnél 2023. október 5-én. Szlovákia mától ideiglenesen visszaállította a határellenőrzéseket a magyar határon, az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos. Pozsony az intézkedést az illegális migráció megfékezésének szükségességével indokolta. A magyar határon történő ellenőrzések újbóli bevezetésére egy nappal azt követően kerül sor, hogy szerdától Csehország és Lengyelország vezetett be hasonló intézkedést szlovák határán.
MTI/Komka Péter
Somoskőújfalu. Szlovákia csütörtöktől ideiglenesen visszaállította a határellenőrzéseket a magyar határon, az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos. MTI/Komka Péter

„Tapasztalatunk szerint, amikor valahol megerősítettük az ellenőrzést, az embercsempészek néhány óra alatt információt cseréltek egymással, és máris megváltoztatták a migrációs útvonalat” – számolt be a szlovák belügyminisztérium államtitkára. Martin Kráľovič elmondta, a Magyarországgal közös 35 határátkelőhelyet mintegy ezer rendőr és ötszáz katona őrzi. Ez havonta 4 millió euróba kerül az adófizetőknek.

2023 elejétől október 1-ig 39 688 határsértőt regisztráltak Szlovákiában, ami tizenegyszeres növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Csak idén szeptemberében több menedékkérőt regisztráltak, mint tavaly egész évben.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×