eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Szlovák rendőr határellenőrzést végez a somoskőújfalui határátkelőnél 2023. október 5-én. Szlovákia mától ideiglenesen visszaállította a határellenőrzéseket a magyar határon, az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos. Pozsony az intézkedést az illegális migráció megfékezésének szükségességével indokolta. A magyar határon történő ellenőrzések újbóli bevezetésére egy nappal azt követően kerül sor, hogy szerdától Csehország és Lengyelország vezetett be hasonló intézkedést szlovák határán.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Megszűnt a szabad átjárás a szlovák-magyar határon

Megkezdődtek az ellenőrzések, miután Pozsony az illegális bevándorlók miatt ideiglenesen felfüggesztette a schengeni egyezmény alkalmazását.

Csütörtök reggeltől a magyar-szlovák határátkelőkön is szúrópróbaszerű ellenőrzésekre kell számítaniuk a gépjárművezetőknek. Előzőleg több tucat illegális bevándorlót fogtak el a cseh határőrök szerdán a szlovák határon, alig néhány órával azután, hogy Csehország kedd éjfélkor tíz napra visszaállította a határellenőrzéseket a cseh-szlovák határon.

Prága kedd 24 órától állította vissza tíz napra a cseh-szlovák határ ellenőrzését az illegális menekültek megnövekedett száma miatt. Nem kellett sokáig várni, és a morva-sziléziai rendőrség járőrei szerdán a šancei határátkelőnél máris lefüleltek egy kisbuszt, amelyben 19-en utaztak: 16 férfi és három gyermek. A jármű sofőrjének viszont sikerült elmenekülnie a rendőrök elől.

Egy másik embercsempésznek azonban nem volt szerencséje. Igaz, őt nem a határon, hanem a D2-es autópályán kapták el Dél-Morvaországban. A sofőrt a rendőrök őrizetbe vették, az általa szállított 20 szíriai állampolgárt pedig visszaküldik Szlovákiába.

Somoskőújfalu, 2023. október 5.
Szlovák rendőrök határellenőrzést végeznek a somoskőújfalui határátkelőnél 2023. október 5-én. Szlovákia mától ideiglenesen visszaállította a határellenőrzéseket a magyar határon, az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos. Pozsony az intézkedést az illegális migráció megfékezésének szükségességével indokolta. A magyar határon történő ellenőrzések újbóli bevezetésére egy nappal azt követően kerül sor, hogy szerdától Csehország és Lengyelország vezetett be hasonló intézkedést szlovák határán.
MTI/Komka Péter
Szlovák rendőrök határellenőrzést végeznek a somoskőújfalui határátkelőnél. MTI/Komka Péter

Ezen kívül még egy esettel találkoztak a rendőrök rögtön a határellenőrzések bevezetésének első napján. Szintén Dél-Morvaországban a zöld határon négy szíriait tartóztattak fel, míg 13 szír állampolgár önként jelentkezett a határtól mintegy 50 km-re fekvő Hustopeče településen lévő rendőrállomáson. A cseh rendőrök és a vámosok kedd éjféltől kezdve szúrópróbaszerűen ellenőrzik a határon a kiválasztott autókat, illetve járőröznek a nemzetközi vonatokon. Zlínben két, Csehországba utazó szíriai állampolgárt találtak a vonaton érvényes papírok nélkül, akiket ugyancsak visszafordítottak Szlovákiába.

Mivel a csehek mellett a lengyelek és az osztrákok is bevezették a Szlovákiával közös határátkelők ellenőrzését, ezért

az Ódor Lajos vezette szlovák szakértői kormány úgy döntött, hogy csütörtöktől október 14-ig újra bevezetik az ellenőrzést Szlovákia Magyarországgal közös határain.

A véletlenszerű ellenőrzések már elkezdődtek, a rendőrök elsősorban a gyanús járművekre fognak összpontosítani, és igyekeznek a lehető legkevésbé korlátozni a határforgalmat. A szlovák kormányfő elmondta, a határellenőrzést továbbra sem tartja megoldásnak az Európai Unióban kialakult migrációs helyzetre. „Senki sem örül, ha nála marad a Fekete Péter, mert az intézkedés nem megoldás a helyzetre. Csak több pénzzel terheljük a polgárokat a költségvetésen keresztül, és raboljuk értékes idejüket” – jegyezte meg Ódor Lajos, hozzátéve, hogy Szlovákia határait nem lehet hermetikusan lezárni. A miniszterelnök üdvözölné, ha az Európai Unió felülvizsgálná a pénzügyi keretet, hogy több pénz jusson a schengeni határőrizetre is.

Somoskőújfalu, 2023. október 5.
Szlovák rendőrök határellenőrzést végeznek a somoskőújfalui határátkelőnél 2023. október 5-én. Szlovákia mától ideiglenesen visszaállította a határellenőrzéseket a magyar határon, az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos. Pozsony az intézkedést az illegális migráció megfékezésének szükségességével indokolta. A magyar határon történő ellenőrzések újbóli bevezetésére egy nappal azt követően kerül sor, hogy szerdától Csehország és Lengyelország vezetett be hasonló intézkedést szlovák határán.
MTI/Komka Péter
Somoskőújfalu. Szlovákia csütörtöktől ideiglenesen visszaállította a határellenőrzéseket a magyar határon, az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos. MTI/Komka Péter

„Tapasztalatunk szerint, amikor valahol megerősítettük az ellenőrzést, az embercsempészek néhány óra alatt információt cseréltek egymással, és máris megváltoztatták a migrációs útvonalat” – számolt be a szlovák belügyminisztérium államtitkára. Martin Kráľovič elmondta, a Magyarországgal közös 35 határátkelőhelyet mintegy ezer rendőr és ötszáz katona őrzi. Ez havonta 4 millió euróba kerül az adófizetőknek.

2023 elejétől október 1-ig 39 688 határsértőt regisztráltak Szlovákiában, ami tizenegyszeres növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Csak idén szeptemberében több menedékkérőt regisztráltak, mint tavaly egész évben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×