eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Somoskőújfalu, 2023. október 5.Szlovák rendőrök határellenőrzést végeznek a somoskőújfalui határátkelőnél 2023. október 5-én. Szlovákia mától ideiglenesen visszaállította a határellenőrzéseket a magyar határon, az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos. Pozsony az intézkedést az illegális migráció megfékezésének szükségességével indokolta. A magyar határon történő ellenőrzések újbóli bevezetésére egy nappal azt követően kerül sor, hogy szerdától Csehország és Lengyelország vezetett be hasonló intézkedést szlovák határán.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Rendkívüli állapotot hirdettek Pozsonyban a migránshelyzet miatt

A szlovák főváros vezetése a hétvégén életbe lépett rendelkezéssel reagál a határellenőrzések bevezetésére.

A rendkívüli állapot bevezetéséről Pozsony önkormányzata döntött. Peter Bubla, a főváros szóvivője közölte, hogy a szomszédos országok – Lengyelország, Csehország és Ausztria – által bevezetett határellenőrzések, valamint a magyar–szlovák határellenőrzés miatt volt szükség az intézkedésre. A mostani rendelkezés következtében más városok mellett Pozsonyban is jelentős számban jelentek meg migránscsoportok, közöttük édesanyák és kisgyermekeik is.

A Markíza szlovák kereskedelmi televízió beszámolója szerint a pozsonyi főpályaudvaron és a kormányhivatal előtti parkban telepedtek le az illegális menekültek.

„A helyzet megoldása elsősorban az állam feladata, de a város nem maradhat passzív megfigyelője a történéseknek”

– tájékoztatott a szóvivő.

A rendkívüli állapot kihirdetésével a hatóságok gördülékenyebben kezelhetik a kialakult helyzetet, és hatékonyabbá válik a segítségnyújtás is. Peter Bubla hozzátette: a főváros a Munka- Szociális- és Családügyi Hivatallal, valamint civil szervezetekkel együttműködve nyújt segítséget a kisgyermekes édesanyák biztonságos elhelyezésében. A szóvivő elmondása szerint a megfelelő szálláshelyek biztosítása mellett az étkeztetésükről és a szükséges gyógyszerek, takarók beszerzéséről is gondoskodnak.

Az Ódor Lajos vezette szlovák szakértői kormány múlt heti döntése alapján előreláthatólag egészen a hétvégéig szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végeznek a szlovák–magyar határon. Elsősorban a gyanús járművekre összpontosítanak.

Az a cél, hogy minél kevesebb olyan illegális migráns érkezzen Szlovákia területére, akik az országon keresztül más uniós államokba akarnak eljutni.

A korábbi jelentések szerint nyugodt volt a helyzet a határátkelőkön. Lestyánszky Viktor, a határmenti Ipolyhídvég polgármestere azonban megjegyezt: a községben a szigorítás ellenére sem csökkent az illegális határátlépők száma.

Tíz napig Lengyelország, Ausztria és Csehország ugyancsak szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végez Szlovákiával közös határain. A napokban Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban tevékenykedő embercsempészekre csapott le az illegális migráció elleni küzdelemért felelős nemzeti egység. A rendőrség a közösségi médiában tájékoztatott arról, hogy

az elfogott gyanúsítottak huzamosabb ideje illegális bevándorlókat szállítottak Magyarországról Szlovákián át más európai uniós államokba.

Az információk alapján szeptember végén Szlovákia területén vették őrizetbe a bűnszervezet két tagját, akik épp migránsokat szállítottak, majd a magyar és a cseh hatóságokkal együttműködve feltartóztattak egy másik járművet is, amelyben bevándorlókat szállítottak az embercsempészek.

A magyar, cseh és szlovák rendőrség összehangolt beavatkozásának köszönhetően Csehországban is elfogtak egy migránsokat szállító járművet. A begyűjtött információk elvezettek az embercsempész járatok szervezőjéhez, akit a múlt héten Dunaszerdahelyen fogtak el. A férfit 7-től 10 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×