eur:
389.7
usd:
361.88
bux:
68312.6
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Izraeli harckocsikat szállítanak teherautókon az Izrael és a Gázai övezet határának térségében, Dél-Izraelben fekvő Askelón környékén 2023. október 9-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 700 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma a Gázai övezetben 493.
Nyitókép: MTI/AP/Tsafrir Abayov

Négy elhurcolt izraeli halhatott meg izraeli légi csapásokban - percről percre a háborúról

Gulyás Gergely: az Izrael mögötti koalíciónak erősnek kell lennie. Területeket vont ellenőrzése alá Izrael és bejelentette a Gázai övezet "teljes blokádját". Már értesítik az elhurcolt izraeliek családjait. Az áldozatok száma közben ezer fölé emelkedett.

2023.10.09. 21:48

Az ENSZ főtitkára megdöbbent

"Elismerve Izraelnek a biztonságával kapcsolatos legitim aggodalmát, emlékeztem Izraelt arra, hogy a katonai műveleteket a nemzetközi humanitárius jogot betartva kell végrehajtani" - jelentette ki újságírók előtt António Guterres, példa nélkül állónak nevezve az Izraelben és a palesztin területeken történt eseményeket.

"A polgári személyeket minden pillanatban tiszteletben kell tartani és óvni kell. Polgári létesítmények sohasem lehetnek célpontok" - hangoztatta, hozzátéve, hogy egészségügyi intézményeket, lakóházakat és iskolákat is eltaláltak izraeli rakéták a Gázai övezetben.

"Mélységesen megdöbbentett az a mai izraeli bejelentés, hogy Izrael totális blokád alá veszi a Gázai övezetet, semmi sem juthat be oda, sem áram, sem élelmiszer, sem fűtőanyag". "A Gázai övezetben az ellenségeskedések előtt is rendkívül nehéz volt a humanitárius helyzet, ezentúl exponenciálisan fog romlani" - figyelmeztetett a világszervezet főtitkára.

2023.10.09. 20:31

Szalai Máté Tel-Avivból: több forgatókönyv is lehetséges a folytatásra

Bár az izraeli kormányfő hosszú háborúra készül, az ország hadserege vélhetően napok, hetek alatt lezárja a harcokat - mondta az InfoRádiónak Szalai Máté, Közel-Kelet kutató, az olaszországi Ca’ Foscari Egyetem kutatója, aki épp a Hamász támadásának másnapján, vasárnap érkezett Tel-Avivba. Beszélgetésünk közben légiriadó is megszólalt.

2023.10.09. 20:31

Bujkáltunk a saját házainkban - egy túlélő izraeli beszámolója Szderót város ostromáról

Az ország déli részén fekvő város volt ez egyik legfőbb célpontja a Hamasz fegyvereseinek.

2023.10.09. 20:04

Hétfőig kilenc amerikai halálos áldozatát találták meg a Hamász Izrael elleni fegyveres támadásának

Az amerikai kormány szombat óta első alkalommal adott ki hivatalos közleményt a konfliktus amerikai érintettjeinek számáról.

Jon Finer, a Fehér Ház helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója hétfőn egy interjúban úgy fogalmazott: minden erejükkel azon vannak, hogy kiderüljön: vannak-e amerikaiak a terroristák fogságában.

Megismételte: nincs bizonyíték arra, hogy a Hamász támadásának kivitelezését Irán közvetlenül támogatta volna. Viszont hozzátette, hogy Irán közvetetten felelős a történtekért, hiszen az elmúlt évtizedekben aktív támogatást nyújtott a palesztin fegyveres szervezetnek, katonai kiképzés, fegyverszállítás és finanszírozás formájában. (MTI)

2023.10.09. 18:19

Az USA légvédelmi rakétákat is küld Izraelbe

Washington már a hét végén útnak indított egy fegyverszállítmányt a közel-keleti országba.

2023.10.09. 16:52

Nyolcszázan biztosan meghaltak a Hamasz támadása után Izraelben

Nyolcszázra emelkedett a szombati terrortámadás halálos áldozatainak száma Izraelben - jelentette a helyi közszolgálati rádió.

2023.10.09. 16:51

Egy román állampolgár is meghalt Izrael megtámadása után

Egy izraeli állampolgársággal is rendelkező, az izraeli hadseregben szolgáló román állampolgár is életét veszítette az izraeli támadásokban - közölte a News.ro jelentése szerint a román külügyminisztérium.

2023.10.09. 16:32

Rishi Sunak brit miniszterelnök összehívta a kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó testületét

Az eddigi adatok szerint "tíznél több" brit állampolgár halt meg vagy tűnt el a Hamász támadásában. A brit külügyminisztérium hétfő délutánig egy brit állampolgár halálát jelentette be hivatalosan.

A 20 éves Nathanel Young az izraeli hadseregben szolgált, és a Hamász támadása utáni harcokban vesztette életét. A tárca két másik brit állampolgárt eltűntként tart nyilván.

A brit kormányfő részletek említése nélkül úgy fogalmazott: Nagy-Britannia eddig is ellátta Izraelt olyan eszközökkel, amilyeneket Izrael az elmúlt két napban saját védelmében használt.

Elmondta azt is, hogy még hétfőn összeül az ő elnökletével a különleges helyzetekben ülésező tanácskozó testület (COBRA). (MTI)

2023.10.09. 16:17

Katar közvetíteni próbál Izrael és a Hamász között

A Perzsa-öböl menti arab ország képviselői kapcsolatba léptek a Hamász-szal, hogy tárgyalások kezdődjenek a fogolycseréről.

2023.10.09. 16:06

Magyarország válhat Izrael támogatásának európai központjává.

A kijelentés az Alapjogokért Központ által szervezett Nemzetközi Pro-Izrael konferenciánról szóló közleményben olvasható.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója megnyitóbeszédében részvétét fejezte ki az áldozatok családja iránt, és elmondta: Izraelnek joga van az önvédelemhez, és szerinte a terrortámadások elkövetői mögött eszmeileg a nemzetközi baloldal áll, amely cinkosa egy újsütetű európai antiszemitizmus terjedésének.

A közlemény szerint a főigazgató hangsúlyozta, Magyarország és Izrael a szuverenitás bajnokai, mert "mi hajlandóak vagyunk szembemenni a nemzetközi fősodorral is. (MTI)

Lengyelország légihidat létesít Izraelből Kréta szigetén keresztül állampolgárainak kimenekítésére

A légihíd célja, hogy minél gyorsabban minél több lengyel turisták menekítsenek ki Izraelből - mondta el Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter egy vidéki sajtóértekezletén.

A közvetlenül Lengyelországba történő evakuálásról Blaszczak hétfő délelőtt elmondta: két C-130 Hercules típusú katonai személyszállító repülőgép fedélzetén hétfőn reggel több mint 120 ember tért haza, előtte egy Boeing B737 típusú katonai géppel is Lengyelországba szállítottak több lengyelt. Összesen több mint 250 emberről van szó. (MTI)

2023.10.09. 15:30

Rakétatámadás érte Izrael északi részét is

Légiriadó volt az ország Libanonnal határos területein, majd működésbe lépetek az izraeli elhárító rakéták.

2023.10.09. 15:26

Oroszország és az Arab Liga tűzszünetre szólít fel az Izrael és Palesztina közötti konfliktusban

"Megerősítettük álláspontunkat, miszerint az erőszak elfogadhatatlan. Mind a Liga, mind az Oroszországi Föderáció párhuzamosan, gyakorlatilag egybehangzóan, minden harci cselekmény, minden erőszak békés beszüntetésére és a tárgyalásokra való áttérésre szólít fel" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután hétfőn Moszkvában fogadta Ahmed Abul Geitet, a liga főtitkárát.

Ahmed Abul Geit kijelentette, hogy az Arab Liga elutasítja az erőszakot a palesztin-izraeli konfliktus mindkét oldalán, és egyetértéséről biztosította Lavrovot az izraeliek és a palesztinok közötti azonnali tűzszünetre vonatkozó megállapodás "fontosságáról és szükségességéről".

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem bocsátkozott prognózisba azzal kapcsolatban, hogy a konfliktus eszkalálódása hatással lesz-e a Moszkva és a Hamász közötti kapcsolatokra. (MTI)

2023.10.09. 15:16

Az Országgyűlés Magyar-Izraeli Baráti Csoportja elítéli az Izraelt ért támadást

Az Országgyűlés Sajtóirodája hétfőn közleményt adott ki, amely szerint a magyar-izraeli baráti csoport megdöbbent a szombati eseményeken. Hozzátették: csoportjuk elismeri Izrael önvédelemhez fűződő jogát, és őszinte együttérzését fejezi ki Izrael kormányának és az izraeli népnek az őket ért veszteségek miatt. Egyben biztosítják Izraelt, hogy mellette állnak ezekben a nehéz napokban. A csoport "őszintén reméli, hogy sikerül elkerülni a helyzet további eszkalálódását, mert egy közel-keleti erőszakhullám drámai következményekkel járhat a globális biztonságra" - írták. (MTI)

2023.10.09. 15:01

Rakétatámadás érte Izrael északi részét is

Légiriadó volt az ország Libanonnal határos területein, majd működésbe lépetek az izraeli elhárító rakéták.

2023.10.09. 14:11

Kis-Benedek József: súlyos hibák történtek Izraelben, leszámolás várhat a Gázában élőkre

A szombaton kirobban palesztin–izraeli háborúról, a szemben állók támogatóiról és a várható lépésekről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, aki korábban katonai attaséként szolgált Izraelben.

2023.10.09. 13:59

Az ENSZ szerint már több mint 120 ezer belső menekültről tudni a Gázai övezetben

Már több mint 123 ezren menekültek el otthonaikból a Gázai övezetben a Hamász iszlamista szervezet Izrael ellen indított támadására adott izraeli válaszcsapások nyomán.

2023.10.09. 13:23

Így hatott az olajárakra az izraeli–palesztin konfliktus

Az összecsapások kulcsfontosságú olajtermelő és -exportáló területeken zajlanak.

2023.10.09. 13:08

Küszöbön állhat a Gáza elleni izraeli hadjárat

Az izraeli légierő folyamatosan támadja a Gázában lévő katonai célpontokat, miközben egyre nagyobb erőket von össze a terület határán a hadsereg.

2023.10.09. 12:45

Négy elhurcolt izraeli halhatott meg izraeli légi csapásokban

A The Guardian a Reutersre hivatkozva azt írta, a Hamász szerint vasárnap óta négy izraeli fogva tartott és a Hamászhoz tartozó őreik haltak meg izraeli légi csapásokban.

Hatalmas dilemma Izraelnek az, hogy egyrészt kiszabadítaná az elhurcolt állampolgárait, másrészt tudja, hogy ezeket az embereket "élő pajzsként" használja a Hamász. Ennek nehézségéről és magáról a konfliktusról Kis-Benedek József biztonságpoltikai szakértő is beszélt az Arénában - ezt alább meghallgathatják.

2023.10.09. 12:02

Gulyás Gergely: teljes mértékben támogatjuk Izraelt

Teljes mértékben támogatjuk Izraelt abban a harcban, amit saját területi szuverenitásáért, saját biztonságáért és a védelemhez való jogáért folytat - hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Nemzetközi Pro-Izrael Konferencián (International Pro-Israel Summit) hétfőn Budapesten. Az Alapjogokért Központ által szervezett rendezvényen a miniszter úgy fogalmazott, "bajban mutatkozik meg, hogy ki az igazi barát."

"Az első, amit Izraelnek kívánhatunk, hogy ebben a helyzetben a lehető leghamarabb szerezze vissza a teljes uralmat Izrael állam területe felett, és teremtse meg azokat a biztonsági garanciákat is, amelyek ahhoz szükségesek, hogy hasonló bestiális támadás soha többé ne történhessen" - mondta.

Gulyás Gergely szavai szerint a történtek azt üzenik Európának, hogy a külső határvédelem nem lehet vitatott kérdés, sőt nem lehet csupán politikai jelszó, hanem számon kérhető és végrehajtandó feladat minden olyan országnak, amely a schengeni külső határzónát védelmezi.

"Ha ezt nem tesszük meg, akkor a jelenlegi konfliktusnak Európára nézve is tragikus következménye lehet" - hívta fel a figyelmet. Hozzátette:

a jelenlegi helyzetben az összefogás a legfontosabb, ami azt jelenti, hogy az Izrael mögötti koalíciónak kellően erősnek kell lennie.

A miniszter kitért arra is: Magyarország nagyon büszke arra, hogy speciális kapcsolatai vannak Izrael állammal, mivel Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége itt él, Budapesten.

2023.10.09. 11:42

Száz fölött is lehet az elhurcolt izraeliek száma, külföldieket is elvittek

Egymásnak ellentmondó értesülések keringenek arról, hogy hány izraeli foglyot vihettek Gázába a palesztin fegyveresek. Érkeznek a hírek a külföldiekről is.

2023.10.09. 11:15

Nagy előrelépést tett az izraeli hadsereg

Területeket vont ellenőrzése alá Izrael és bejelentette a Gázai övezet "teljes blokádját". Még sosem jelentkeztek annyian katonai szolgálatra az országban, mint az elmúlt két napban. A Hamász által túszul ejtettek között német állampolgár is lehet.

2023.10.09. 10:55

Újabb embereket mentett ki Izraelből a magyar légierő - videó, képek

A kormány mentőakciója keretében a magyar légierő az éjszaka folyamán három repülőgéppel összesen 325 embert, köztük 46 gyereket menekített ki Izraelből.

2023.10.09. 09:50

Drámai üzenetek az izraeli családoknak

A hatóságok sorra értesítik a Hamasz által elhurcolt izraeliek családjait.

2023.10.09. 08:24

Menekülnek a külfödiek Izraelből

Több ország is menekíti állampolgárait a harcok elől.

2023.10.09. 08:00

Iráni ENSZ-képviselet: Teheránnak nincs köze a támadáshoz

Jogosnak nevezte Irán ENSZ-képviselete a Hamász iszlamista szervezet Izrael ellen indított támadását és közölte, hogy Teheránnak nincs köze a harcokhoz.

2023.10.09. 07:00

Már legalább ezer halálos áldozata van a közel-keleti háborúnak

Az izraeli védelmi erők szerint a halálos áldozatok száma tovább fog emelkedni, mivel sok ember súlyosan megsebesült. Reggeli összefoglaló.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×