eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Price of crude oil on the stock exchange
Nyitókép: Stadtratte/Getty Images

Így hatott az olajárakra az izraeli–palesztin konfliktus

Az összecsapások kulcsfontosságú olajtermelő és -exportáló területeken zajlanak.

Hétfőn reggel hordónként 4 dollárral emelkedtek az olajárak a Közel-Keleten, miután a Hamász és Izrael közötti fegyveres konfliktus jelentősen növeli a geopolitikai bizonytalanságot. Az összecsapások a globális fogyasztók számára kulcsfontosságú olajtermelő és -exportáló régió küszöbén zajlanak, ami változásokat indíthat be az olajpiacon is – írj az Economx a CNBC által közölt hír alapján.

A Brent nyersolaj hordónkénti ára 4,53 százalékkal, 88,41 dollárra nőtt, míg az amerikai West Texas Intermediate határidős jegyzése 4,69 százalékkal, 88,67 dollárra emelkedett.

Vivek Dhar, a Commonwealth Bank bányászati és energetikai nyersanyagokkal foglalkozó kutatási igazgatója elmondta: ahhoz, hogy a közel-keleti konfliktus tartós és érdemi hatást gyakoroljon az olajpiacokra, az olajkínálat vagy -szállítás tartós csökkenésére van szükség. Kiemelte: a fegyveres összecsapás közvetlenül nem veszélyezteti az olajellátás egyik fő forrását sem.

Vivek Dhar megjegyezte: a pozitív olajárreakció általában átmeneti és könnyen felülírható más piaci erők által.

Az Economx megjegyzi, a konfliktus résztvevői nem számítanak jelentős olajipari szereplőnek: Izrael mindössze két olajfinomítóval rendelkezik, melyek együttes kapacitása nem éri el a 300 ezer hordót naponta. Az amerikai Energiainformációs Hivatal (EIA) tájékoztatása szerint a közel-keleti ország gyakorlatilag nem végez nyersolaj- és kondenzátumtermelést, és ugyanez a megállapítás helytálló a palesztin területek esetében is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×