eur:
394.58
usd:
365.88
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Izraeli Merkava tankok. Forrás: X / Nexta
Nyitókép: Forrás: X / Nexta

Már ezernél is több halálos áldozata van a közel-keleti háborúnak

Az izraeli védelmi erők szerint a halálos áldozatok száma tovább fog emelkedni, mivel sok ember súlyosan megsebesült

Sikerült lezárni a legtöbb pontot, ahol a Hamasz fegyveresei betörtek Izraelbe - közölte a hadsereg szóvivőjére hivatkozva a BBC. Nir Dinar őrnagy elismerte, hogy az izraeli katonák még mindig harcolnak az országba bejutott támadókkal, akik továbbra is kapnak utánpótlást a Gázai-övezetből.

Elmondta, a harcok jelenleg is mintegy nyolc, Gáza környéki területen zajlanak. Összecsapásokat jelentettek a többi között a Gázai övezetnél lévő Beri kibuc közeléből, amely alatt az izraeli hadsereg feltételezése szerint az övezetbe vezető alagút húzódhat. Az izraeli katonák tűzharcot vívtak palesztin fegyveresekkel a Gázától mintegy öt kilométerre lévő Kfar Aza kibucnál is, valamint palesztinokat láttak Nirim kibuc kerítésénél is.

A szóvivő a Hamasz akcióját az Egyesült Államokat ért 2001. szeptember 11-i terror támadáshoz hasonlította. A BBC idézte egy másik izraeli katonatiszt, Jonathan Conricus alezredes szavait, aki szerint a szombati támadás Izrael történetének legszörnyűbb eseménye. Mint mondta, még soha ennyi izraeli nem vesztette életét egyetlen napon.

A The Jerusalem Post című izraeli újság hírportálja arról számolt be, hogy

csak Izraelben már több mint 700-an vesztették életüket.

Legalább 130 civilt és izraeli katonát továbbra is túszként tartanak fogva Gázában - tudatta a Haárec című izraeli újság.

Az izraeli hadsereg szóvivője azt közölte, a fegyveres erők válaszul támadást intéztek a Hamászhoz köthető gázai létesítmények ellen. Gázai egészségügyi források szerint az övezetben már több mint 400 halálos áldozata van az izraeli ellentámadásnak. A halottak között 20 gyerek van, illetve 200 sebesültről is tudni.

Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatala (UNRWA) azt közölte, támadás érte az egyik iskoláját is. Az épületben mintegy 220 ember keresett menedéket, áldozatokról egyelőre nem tudni. A világszervezet helyi képviselői szerint

Gázában az izraeli légicsapások miatt 123 000 palesztin kényszerült elhagyni az otthonát, közülük 74 ezren iskolákban kerestek menedéket.

Az izraeli hadsereg azt jelentette, hogy több mint 500 célpontra mértek csapást az éjszaka folyamán a Gázai övezetben. Mint közölték négy hadosztályt vezényeltek az ország déli részébe, és a tervezettnél tovább tart a biztonság helyreállítása. A légitámadásokban lerombolták a Hamasz egyik vezetőjének házát is és a terrorista vezér valószínűleg a romok alatt lelte halálát:

Az izraeli hadsereg mindeközben az X közösségi portálon azzal vádolta meg a palesztin fegyvereseket, hogy élő pajzsnak használja a civil lakosságot a Gázai övezetben, és "terrorista infrastruktúrát" telepítenek civil létesítmények közé. Az X-en közzétett üzenetben az izraeli haderő háborús bűncselekményekkel vádolja a Hamászt, és azt írják, hogy a palesztin fegyveresek a civilek szándékos meggyilkolása mellett, holttesteket csonkítanak és gyaláznak meg, civileket hurcolnak el, akiket aztán túszként tartanak fogva.

A Dél-Izraelben, a Gáza övezet közelében tartott

Supernova zenei fesztivál halálos áldozatainak száma 260-ra emelkedett

– jelentette a BBC a Zaka helyi mentőcsapatra hivatkozva.

A koncertet a Negev sivatagban, a Kibbutz Re'im közelében - nem messze a Gázai övezettől, 3000 ember részvételével. A Hamasz fegyveresei szombat hajnalban az elsők között támadtak rájuk. A túlélők szerint a fegyveresek körbefogták a fesztivál résztvevőit és válogatás nélkül lőni kezdtek rájuk. A menekülőket üldözőbe vették és lemészárolták. A súlyosan sebesültekkel a helyszínen végeztek, több sérült embert pedig teherautókra dobáltak és elhurcoltak Gázába. Az alábbi felvételek a fesztivál helyszínén készültek:

A szombaton indított támadásban az Iszlám Dzsihád is részt vett. Mindkét szervezetet számos ország terrorszervezetként tartja számon. Izrael vasárnap hivatalosan is hadiállapotot jelentett be és zöld jelzést adott "a jelentősebb katonai műveletnek"

Megugrott az olaj ára is, mivel a befektetők attól tartanak, hogy egy elhúzódó konfliktus miatt csökkenhet a régióban a kitermelés.

Közben az amerikai haditengerészet Izrael partjaihoz vezényelte a USS Gerald R. Ford repülőgép-anyahajót, Joe Biden elnök pedig kijelentette, hogy Washington „sziklaszilárdan" támogatja Jeruzsálemet. Vasárnap este újabb rakétákat lőttek ki a palesztinok a gázai-övezetből Dél-Izraelbe – közölte a brit média cég helyszíni tudósítója.

A Hamász fegyveres csoport által szombaton reggel indított támadási hullám évtizedek óta a legnagyobb összecsapás a két fél között. Több ország is jelezte, hogy állampolgárait megölte, vagy túszul ejtették az Izraelbe betört Hamasz fegyveresek. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a hét végén válságtárgyalásokat folytatott.

Címlapról ajánljuk
Kemény Dénes Marco Rossiról: érthető, miért került mélyre, most újra kell gombolni a kabátot

Kemény Dénes Marco Rossiról: érthető, miért került mélyre, most újra kell gombolni a kabátot

Az utóbbi évek nagy sikereinek hatására megnőttek a szurkolói elvárások a magyar labdarúgó-válogatottal szemben, Svájc ellen azonban szembejött a fájdalmas valóság – mondta az InfoRádióban a magyar férfi vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya. Kemény Dénes szerint a helyén kell kezelni a magyar csapat Eb-szereplését, Marco Rossit pedig képesnek tartja arra, hogy újra nagy eredményeket érjen el.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan a tűzszüneti felvetésnek

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×