eur:
388.62
usd:
360.82
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
GAZA CITY, GAZA - OCTOBER 09: A view of debris of Ahmad Yasin Mosque after Israeli airstrikes in Gaza Strip on October 09, 2023. 4 mosques have been destroyed in latest Israeli attacks so far. (Photo by Ashraf Amra/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Ashraf Amra/Anadolu Agency/Getty Images

Nagy előrelépést tett az izraeli hadsereg

Területeket vont ellenőrzése alá Izrael és bejelentette a Gázai övezet "teljes blokádját". Még sosem jelentkeztek annyian katonai szolgálatra az országban, mint az elmúlt két napban. A Hamász által túszul ejtettek között német állampolgár is lehet.

Az izraeli csapatok visszaszerezték az ellenőrzést a Gázai övezet szomszédságában lévő összes város felett - közölte Daniel Hagari katonai szóvivő sajtótájékoztatóján hétfőn. Elmondása szerint még lehetnek bujkáló fegyveresek, de fokozatosan átfésülik a térséget, és teljesen megtisztítják a terroristáktól a terepet.

A határon lévő huszonnégy izraeli településből tizenötöt már evakuáltak, és kedden folytatják a többi kiürítését is. A még ki nem telepített civilektől azt kérik, hogy maradjanak az óvóhelyeken. Szderót kiürítését jelenleg nem tervezik. Hétfőn ott is tűzharc volt a városi uszodánál, öt palesztin fegyverest lőttek agyon.

Továbbra is több mint húsz helyen rés van a gázai határon.

Ezeken a pontokon a határzárat harckocsik fogják biztosítani harci helikopterek és drónok támogatásával.

Hagari elmondta, hogy hétfőn az izraeli kommandósok tűzharcban megöltek három terroristát a Saár Hanegev nevű településen. Beri kibucban is végeztek egy behatolóval, Holitban és Szufában öt palesztin merénylőt, Alumimban pedig négyet öltek meg.

Hétfőn a déli órákban ismét jelentős rakétazáport zúdítottak a gázai terrorszervezetek Izrael déli és középső részére, Tel-Avivban is megszólaltak ismét a légvédelmi szirénák.

Rekord a katonai szolgálatra jelentkezőknél

Kitért arra is, hogy soha nem jelentkeztek még annyian katonai szolgálatra az izraeli hadseregben, mint most;

példátlan módon negyvennyolc óra alatt háromszázezer tartalékost mozgósított az izraeli hadsereg.

A megjelentek aránya számos helyen jóval meghaladta a száz százalékot; sokan olyanok is jelentkeztek szolgálatra, akiket nem hívtak be.

Hangsúlyozta, hogy nincs hiány katonai felszerelésből és élelmiszerből, mindenkit el tudnak látni, bár néha késnek az újabb szállítmányok. A szóvivő közölte, hogy hétfőtől a hadsereg védekezésből támadásba ment át.

Külföldről is hazatérnek

Közben az izraeli külügyminiszter bejelentette, hogy külön repülőjáratokat indítanak különböző külföldi országokba, hogy segítsék az ott élő tartalékosaik hazatérését. Eli Cohen közölte, hogy sok külföldön élő izraeli kereste meg ezzel a kéréssel a jeruzsálemi kormányt.

A BBC ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az izraeli törvények szerint bizonyos esetekben még a kettős állampolgároknak is kötelező a katonai szolgálat. Az izraeli hadsereg arról számolt be, hogy eddig már több mint háromszázezer tartalékost sikerült mozgósítani.

A BBC palesztin egészségügyi tisztviselőkre hivatkozva azt írta, hogy

493-ra emelkedett a Gázai övezetben az izraeli támadásokban meghalt emberek száma,

és több mint 2750-en megsebesültek.

Elzárták az összes csapot

Izrael elrendelte a Gázai övezet "totális blokádját" - jelentette be Joáv Galant izraeli védelmi miniszter hétfőn.

"Vadállat módjára viselkedő emberekkel harcolunk, és ennek megfelelően járunk el" - közölte Galant. A miniszter közölte, hogy Izrael mostantól sem villanyáramot, sem élelmiszert, sem üzemanyagot nem enged be a Gázai övezetbe.

Felfüggesztett légi járatok

Egymás után jelentik be a légitársaságok Tel Avivba induló járataik felfüggesztését a biztonsági helyzetre hivatkozva. A Wizz Air már a hétvégén törölte a budapesti járatokat, a Ryanair még indította a gépeit.

A United Airlines és a Delta amerikai légitársaság a francia Air France-hoz hasonlóan vasárnap bejelentette a Tel-Avivba induló közvetlen járatai felfüggesztését. A közvetlen járatok olyan nagyobb városokból indulnak, mint New York, Chicago, Washington és Miami.

A Kína és Izrael közötti légiforgalom egyedüli üzemeltetője, a Hainan Airlines hétfőn felfüggesztette a Sanghaj és Tel-Aviv között közlekedő járatait az izraeli biztonsági helyzetre hivatkozva.

A tel-avivi Ben Gurion Repülőtér igazgatósága közölte, hogy a légikikötő rövid szünet után tovább üzemel, a föl- és leszálló gépek is közlekednek.

(A nyitóképen: Egy mecset romjai egy izraeli légitámadás után a Gázai övezetben 2023. október 9-én. A hírek szerint a palesztin támadásra válaszul indított csapásokban eddig négy mecset pusztult el az övezetben.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×