eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Izraeli katonák érkeznek Szderót városába, hogy felvegyék a harcot a Hamasz fegyvereseivel. Forrás: X / Direto do Front
Nyitókép: Forrás: X / Direto do Front

Bujkáltunk a saját házainkban - egy túlélő izraeli beszámolója Szderót város ostromáról

Az ország déli részén fekvő város volt ez egyik legfőbb célpontja a Hamász fegyvereseinek.

Reggel 6:29-kor szólaltak meg a légvédelmi szirénák - mesélte a londoni The Economist-nek a hétvégi dráma egyik túlélője. Robert Albin filozófiát tanít a Szderót városában lévő Sapir főiskolán. A professzor egyedül él egy lakótelepen és a riasztást hallva azonnal a lakáshoz tartozó biztonságos szobába húzódott. Izraelben az új építésű házak mindegyikében van egy ilyen megerősített helyiség.

Albin tanár úrnak először az volt, furcsa, hogy a légiriadó milyen sokáig tart. Korábban általában 10-15 perc után lefújták, de most csak nem akart véget érni. Mint mondta, a védett szobában is hallotta a rakétákat. A Hamász Askelon, Ashdod, Kirjat Gat és Beersheba településeket lőtte. Mivel a közelben települt a Vas kupola rendszer egyik ütege, jól ki lehetett venni az elhárító rakéták indítását és az elfogott támadó lövedékek robbanását a magasban.

Egy óra elteltével sikerült internethez jutnia, akkor értesült arról, hogy palesztin fegyveresek törtek be Izraelbe és megtámadták Szderót városát is. Legalább húszan közülük a tanár házának közelében kezdtek lövöldözni.

A neten keresztül tartotta a kapcsolatot a barátaival, akiktől rémisztő híreket kapott. A támadók lopott izraeli egyenruhába bújva álcázták magukat, katonai járműveket és rendőr autókat zsákmányoltak majd azokkal száguldoztak a városban és mindenkire tüzet nyitottak.

Rövidesen megérkeztek az izraeli hadsereg csapatai is és a városban legalább két helyen komoly tűzharcba keveredtek a támadókkal. Azt is megtudta, hogy a palesztinok túszokat ejtenek. Egy határ közeli kibucot lerohanva egész családokat fogtak el. Sokan a házaik biztonsági szobáiba menekültek, amiket aztán a Hamász fegyveresei megostromoltak.

Robert Albin azt is elmondta a brit újság tudósítójának, hogy ilyen támadásra még nem volt példa a zsidó állam történetében. Eddig soha nem fordult elő, hogy az ellenség az ország területén gyilkolta volna az embereket. "Olyan volt, mintha megelevenedett volna Anna Frank naplója: bujkáltunk a saját hazánkban."

A professzor szerint az izraeliek nem értik az egészet és azt kérdezgetik: hogyan történhetett mindez?

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×