eur:
390.47
usd:
364.74
bux:
68180.38
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Close tail view of a F-16 Fighting Falcon in a high G maneuver, with condensation streaks at the wing roots and afterburner on
Nyitókép: rancho_runner/Getty Images

Szakértő: az F-16-osok nélkül a svédek nem lesznek NATO-tagok

Az Egyesült Államokon múlik, hogy megvásárolhatja-e Törökország a legmodernebb F1-6-os harcirepülőket. Svédország NATO-tagságának török támogatása azonban csak ezután képzelhető el. Az idő azonban Ankarát, Washingtont és Brüsszelt egyaránt sürgeti.

Ezen a héten ismét összeült a török parlament, de a képviselők egyelőre nem szavaztak Svédország NATO-tagságáról. Ennek lehetséges okairól Tarik Demirkan, a Türkinfó főszerkesztője azt mondta, hírek szerint Washingtonban még tárgyalnak arról, hogy milyen további feltételekhez kössék az F-16-os megvásárlását.

Ráadásul az amerikai szenátus külügyi bizottságának demokrata párti elnöke, Robert Mendez úgy nyilatkozott, kétségei vannak afelől, hogy lehet-e egy olyan országot ilyen fegyverekkel támogatni, amely annak ellenére sem vitte a parlament elé Svédország NATO-tagságának kérdését, hogy a török elnök arra már „áldását adta”. Tehát

nemcsak a republikánusoknak, hanem a demokratáknak is vannak fenntartásaik,

noha Joe Biden elnök is már jóváhagyta – tette hozzá a szakértő.

A Svédország NATO-csatlakozása elé görgetett török akadályok közül az F-16-os vadászgépek megvásárlása, illetve a jelenlegiek korszerűsítése az, ami mindenképpen tető alá kell hozni a támogatásért cserébe – vélekedett Tarik Demirkan, aki szerint nem vitás, ha Ankara nem kap F-16-osokat, a svédek nem lesznek NATO-tagok.

Kitért arra is, az Egyesült Államok Törökországgal szembeni határozott magatartása hagy némi kívánnivalót maga után: Washington finoman szólva sem szíveli, hogy Törökország orosz légvédelmi rendszert vásárolt, az ellen viszont nem emelt kifogást, amikor néhány évvel korábban Görögország is így tett. A Türkinfó főszerkesztője ellenben úgy véli, a Törökország és a NATO, illetve Törökország és az Egyesült Államok közötti bizalmi „válságnak” nem az orosz fegyvervásárlás az egyetlen „napirendi pontja”.

A legkomolyabb nézeteltérések a geopolitikai stratégiai célokban keresendők. A török gazdaság azonban rendkívüli módon ki van szolgáltatva az Európai Uniónak, miközben Oroszország ukrajnai agressziója miatt fontos a NATO egysége, így pedig mind Ankara, mint Brüsszel, mind pedig Washington érdekelt abban, hogy ez a vita mihamarabb lezáródjon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágá esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől. Egyelőre csak visszafogott mozgásokat lehet látni az európai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×