eur:
390.71
usd:
366.08
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Romanian Air Force F-16AM Fighting Falcon, improved to mid-life upgrade (MLU) 5.2R standard, seen taking off from the 86th Air Base, Borcea, Romania, home of the 53rd Fighter Squadron.
Nyitókép: Daniele Faccioli/Stocktrek Image/Getty Images

Washingtoni fordulat: veszélyben az F-16-osok ügye

Az amerikai költségvetés lezárásának elmaradása kormányzati leálláshoz vezet, így veszélybe kerül az ukrán pilóták kiképzése is.

Szeptember 30-án ér véget az Egyesült Államok aktuális fiskális éve, a republikánus képviselők egy része pedig komoly költségvetési megszorításokat követel, ezek elfogadásáig pedig nem hajlandó jóváhagyni a lezárást, mely kormányzati leállást eredményezhet, ez pedig katasztrofális eredményeket hozhat az ukrán F-16-os programra nézve – írja a Sky News alapján a Portfolio.

Ha nem sikerül elfogadtatni a Kongresszussal a pénzügyi beszámolókat, úgy számos állami szervezet nem fog tudni hozzájutni a következő fiskális év állami forrásaihoz, ez pedig Kijev számára is rémisztő helyzetet teremthet: az ukrán pilóták kiképzését az F-16-os vadászgépekre részben ilyen szervezetek végzik.

A pilóták jelenleg éppen angol nyelvi kurzusokon vesznek részt annak érdekében, hogy megértsék a vadászgépek angolul írt kézikönyveit, tanáraik pedig civilek, akik egy leállás alatt nem tudnak dolgozni.

Sabrina Singh, a Pentagon szóvivője a kormányzati leállás lehetőségéről azt mondta, hogy ez az elképzelhető legrosszabb forgatókönyv.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×