eur:
379.55
usd:
351.52
bux:
58432.29
2023. december 6. szerda Miklós
Romanian Air Force F-16AM Fighting Falcon, improved to mid-life upgrade (MLU) 5.2R standard, seen taking off from the 86th Air Base, Borcea, Romania, home of the 53rd Fighter Squadron.
Nyitókép: Daniele Faccioli/Stocktrek Image/Getty Images

Washingtoni fordulat: veszélyben az F-16-osok ügye

Az amerikai költségvetés lezárásának elmaradása kormányzati leálláshoz vezet, így veszélybe kerül az ukrán pilóták kiképzése is.

Szeptember 30-án ér véget az Egyesült Államok aktuális fiskális éve, a republikánus képviselők egy része pedig komoly költségvetési megszorításokat követel, ezek elfogadásáig pedig nem hajlandó jóváhagyni a lezárást, mely kormányzati leállást eredményezhet, ez pedig katasztrofális eredményeket hozhat az ukrán F-16-os programra nézve – írja a Sky News alapján a Portfolio.

Ha nem sikerül elfogadtatni a Kongresszussal a pénzügyi beszámolókat, úgy számos állami szervezet nem fog tudni hozzájutni a következő fiskális év állami forrásaihoz, ez pedig Kijev számára is rémisztő helyzetet teremthet: az ukrán pilóták kiképzését az F-16-os vadászgépekre részben ilyen szervezetek végzik.

A pilóták jelenleg éppen angol nyelvi kurzusokon vesznek részt annak érdekében, hogy megértsék a vadászgépek angolul írt kézikönyveit, tanáraik pedig civilek, akik egy leállás alatt nem tudnak dolgozni.

Sabrina Singh, a Pentagon szóvivője a kormányzati leállás lehetőségéről azt mondta, hogy ez az elképzelhető legrosszabb forgatókönyv.

Címlapról ajánljuk
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Elemzés
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Kiadta Hornung Ágnesnek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárának a novemberben elhunyt Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság. Herczeg Sándor politológus segítségével megnéztük, hogyan alakult a nők képviselete az Országgyűlésben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.06. szerda, 18:00
Stumpf István
egyetemi tanár, a Bibó Szakkollégium és a Századvég Alapítvány alapító igazgatója, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter
Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagyon érdekes döntéseket rejtett el a kormány a kedden késő este megjelent határozatában, amivel a kormány ügyrendjéről szóló határozatát módosítja. Ennek lényege, hogy némiképp változik a kormányzati döntéselőkészítés: a Gazdasági Kabinet hatásköre kiszélesedik és december 7-étől Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni Varga Mihály pénzügyminiszter helyett. Varga Mihály viszont kapott egy új eszközt a kezébe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×