eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Joe Biden amerikai elnök az amerikai gazdaság helyzetéről beszél a chicagói Régi Postán 2023. június 28-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Alex Wroblewski

Joe Biden: az USA kitart Ukrajna mellett, de a költségvetésből kimaradt a segélyezési tétel

Az elnök sürgette a kongresszusi republikánusokat, hogy támogassák a Kijevnek nyújtandó nagyobb segélyt. Időközben vádemelési indítványig fajuló belviszály keletkezett a republikánusoknál.

Biden elnök azt követően beszélt Ukrajna további segélyezéséről, hogy a kongresszus szombaton elfogadott egy átmeneti törvényjavaslatot, amely több mint egy hónappal meghosszabbította a kormányzat finanszírozását. Ezzel elkerülték a leállást, amelynek nyomán a szövetségi kormány több mint 4 millió alkalmazottjának nagy része nem kapott volna fizetést.

Ilyen már többször előfordult és azzal járt, hogy számos állami szolgáltatást felfüggesztettek, mert kényszerszabadságra küldték a közalkalmazottakat. A mostani leállás az ukrán pilóták F-16-os harci gépek használatára való kiképzését is megakasztotta volna, mivel az amerikai állam fizeti angol nyelvtanáraikat.

A demokrata és republikánus támogatással elfogadott finanszírozási törvényjavaslat nyomán a keményvonalas republikánus Matt Gaetz képviselő közölte:

mindent megtesz, hogy leváltsák Kevin McCarthyt, a képviselőháznak a demokratákkal alkut kötő republikánus elnökét. Nem is tétovázott, még hétfőn vádemelési indítványt terjesztett be

McCarthy felelősségre vonására. Gaetz indítványa valószínűleg a következő napokban konfliktust robbant ki a képviselőházban. "Nosza! Rajta!" - válaszolt azonnal McCarthy a korábban Twitterként ismert X közösségi oldalon.

A Donald Trump korábbi amerikai elnökhöz közel álló Gaetz azzal vádolta meg McCarthyt, hogy a "titkos megállapodást" kötött Joe Biden elnökkel Ukrajna további támogatásáról. Indítványának elfogadásához a képviselőház többségének támogatására lenne szükség.

A Republikánus Párt jobbszárnya határozottan ellenzi a Kijevnek szánt további pénzek felszabadítását, mivel úgy vélik, hogy ezt a pénzt inkább az Egyesült Államok és Mexikó határán kialakult migrációs válság leküzdésére kellene fordítani. Ez a képviselőcsoport számos kérdésben gyakorlatilag vétójoggal rendelkezik a képviselőházban, tekintve, hogy a republikánusok igen csekély többségben vannak az intézményben.

Joe Biden: elvárom a házelnöktől a vállalás betartását

A költségvetést érintő, szombaton elfogadott törvényjavaslat november 17-ig biztosítja a szövetségi állam működését, és csak úgy tudták elfogadni, hogy kihagyták belőle a Kijevnek nyújtott támogatást. Biden elnök elmondta, hogy a republikánusok ígéretet tettek arra, hogy külön szavazás keretében biztosítják ezt a támogatást.

"Semmilyen körülmények között nem engedhetjük meg, hogy megszakadjon Amerika Ukrajnának nyújtott támogatása. Teljes mértékben elvárom a házelnöktől, hogy tartsa be vállalását és biztosítsa a szükséges támogatást, hogy segítsük Ukrajnát, hogy meg tudja védeni magát az agresszió és a brutalitás ellen" - mondta Biden a Fehér Házban újságíróknak.

A Fehér Ház egyik tisztviselője szerint Biden a republikánus ígéretekre utalt, miszerint külön törvényjavaslatot fogadnak el a kérdésben. Biden a múlt hónapban, Zelenszkij ukrán elnök washingtoni látogatása során biztosította Zelenszkijt, hogy az Egyesült Államok továbbra is erőteljesen támogatja az Oroszország elleni harcát, annak ellenére, hogy egyes republikánus törvényhozók ellenzik azt.

Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Tyan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Nem lehet az állítani, hogy emberi tevékenység nem befolyásolta az augusztusi Szarvas környéki földrengéssorozat kipattanását, de azt sem lehet mondani, hogy a jelenséget kizárólag emberi beavatkozás okozta – állapította meg tanulmányában Hetényi György, a svájci Lausanne-i Egyetem Földtudományi Intézetének kutatója utalva a térség geotermikus és földgázkitermelési projektjeit kísérő feltárásokra. A kérdésben azután alakult ki szakmai vita, hogy Aszódi Attila, a BME egyetemi tanára a Portfolión megjelent véleménycikkében vizsgálatot sürgetett annak tisztázására, hogy állhat-e emberi tevékenység a rengéssorozat hátterében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×