eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Joe Biden amerikai elnök az amerikai gazdaság helyzetéről beszél a chicagói Régi Postán 2023. június 28-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Alex Wroblewski

Joe Biden: az USA kitart Ukrajna mellett, de a költségvetésből kimaradt a segélyezési tétel

Az elnök sürgette a kongresszusi republikánusokat, hogy támogassák a Kijevnek nyújtandó nagyobb segélyt. Időközben vádemelési indítványig fajuló belviszály keletkezett a republikánusoknál.

Biden elnök azt követően beszélt Ukrajna további segélyezéséről, hogy a kongresszus szombaton elfogadott egy átmeneti törvényjavaslatot, amely több mint egy hónappal meghosszabbította a kormányzat finanszírozását. Ezzel elkerülték a leállást, amelynek nyomán a szövetségi kormány több mint 4 millió alkalmazottjának nagy része nem kapott volna fizetést.

Ilyen már többször előfordult és azzal járt, hogy számos állami szolgáltatást felfüggesztettek, mert kényszerszabadságra küldték a közalkalmazottakat. A mostani leállás az ukrán pilóták F-16-os harci gépek használatára való kiképzését is megakasztotta volna, mivel az amerikai állam fizeti angol nyelvtanáraikat.

A demokrata és republikánus támogatással elfogadott finanszírozási törvényjavaslat nyomán a keményvonalas republikánus Matt Gaetz képviselő közölte:

mindent megtesz, hogy leváltsák Kevin McCarthyt, a képviselőháznak a demokratákkal alkut kötő republikánus elnökét. Nem is tétovázott, még hétfőn vádemelési indítványt terjesztett be

McCarthy felelősségre vonására. Gaetz indítványa valószínűleg a következő napokban konfliktust robbant ki a képviselőházban. "Nosza! Rajta!" - válaszolt azonnal McCarthy a korábban Twitterként ismert X közösségi oldalon.

A Donald Trump korábbi amerikai elnökhöz közel álló Gaetz azzal vádolta meg McCarthyt, hogy a "titkos megállapodást" kötött Joe Biden elnökkel Ukrajna további támogatásáról. Indítványának elfogadásához a képviselőház többségének támogatására lenne szükség.

A Republikánus Párt jobbszárnya határozottan ellenzi a Kijevnek szánt további pénzek felszabadítását, mivel úgy vélik, hogy ezt a pénzt inkább az Egyesült Államok és Mexikó határán kialakult migrációs válság leküzdésére kellene fordítani. Ez a képviselőcsoport számos kérdésben gyakorlatilag vétójoggal rendelkezik a képviselőházban, tekintve, hogy a republikánusok igen csekély többségben vannak az intézményben.

Joe Biden: elvárom a házelnöktől a vállalás betartását

A költségvetést érintő, szombaton elfogadott törvényjavaslat november 17-ig biztosítja a szövetségi állam működését, és csak úgy tudták elfogadni, hogy kihagyták belőle a Kijevnek nyújtott támogatást. Biden elnök elmondta, hogy a republikánusok ígéretet tettek arra, hogy külön szavazás keretében biztosítják ezt a támogatást.

"Semmilyen körülmények között nem engedhetjük meg, hogy megszakadjon Amerika Ukrajnának nyújtott támogatása. Teljes mértékben elvárom a házelnöktől, hogy tartsa be vállalását és biztosítsa a szükséges támogatást, hogy segítsük Ukrajnát, hogy meg tudja védeni magát az agresszió és a brutalitás ellen" - mondta Biden a Fehér Házban újságíróknak.

A Fehér Ház egyik tisztviselője szerint Biden a republikánus ígéretekre utalt, miszerint külön törvényjavaslatot fogadnak el a kérdésben. Biden a múlt hónapban, Zelenszkij ukrán elnök washingtoni látogatása során biztosította Zelenszkijt, hogy az Egyesült Államok továbbra is erőteljesen támogatja az Oroszország elleni harcát, annak ellenére, hogy egyes republikánus törvényhozók ellenzik azt.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×