eur:
391.09
usd:
366.14
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) hivatalában fogadja Vang Ji államtanácsost, a Kínai Kommunista Párt Központi Külügyi Bizottságának igazgatóját (b) 2023. február 20-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Kína remél néhány fontos dolgot Magyarországgal kapcsolatban

Kína és az Európai Unió partnerek, nem pedig riválisok - jelentette ki Vang Ji kínai külügyminiszter Szijjártó Péter külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetése során a kínai tárca csütörtökön kiadott közleménye szerint. Beszélt a magyar-uniós kapcsolatok Peking által remélt alakulásáról is.

A kínai diplomácia vezetője azt is közölte, hogy készek együttműködni Magyarországgal a Magyarország-Szerbia vasútvonal sikeres megépítése érdekében.

A járműgyártásról szólva azt hangoztatta, hogy Kína elkötelezett a zöld, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és fenntartható fejlődés útja mellett, ami összhangban van az EU fejlesztési irányával. Majd hozzátette még, hogy a feldolgozóipar fejlődése is a tisztességes versenytől, nem pedig a protekcionizmustól függ.

Vang azt is elmondta: reméli, hogy a magyar a fél

továbbra is arra fogja ösztönözni az Európai Uniót, hogy pozitívabb és nyitottabb együttműködési politikát folytasson Pekinggel,

valamint együttműködik Kínával a többoldalú együttműködés tényleges érvényesülésének érdekében, megvédi az ENSZ-központú nemzetközi rendszert, és elősegíti a Kína-EU kapcsolatok szilárd és stabil fejlődését.

A telefonbeszélgetés során mindketten egyetértettek abban, hogy az Európai Unió és Kína együttműködését fejleszteni kell, mert a leépítés hátrányos lenne Európának. Szijjártó Péter megköszönte kínai kollégájának országa erőfeszítéseit is a béke megteremtéséért Ukrajnában.

(Címképünkön Vang Ji és Szijjártó Péter, a kínai külügyminiszter budapesti látogatása idején.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×