eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) hivatalában fogadja Vang Ji államtanácsost, a Kínai Kommunista Párt Központi Külügyi Bizottságának igazgatóját (b) 2023. február 20-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Kína remél néhány fontos dolgot Magyarországgal kapcsolatban

Kína és az Európai Unió partnerek, nem pedig riválisok - jelentette ki Vang Ji kínai külügyminiszter Szijjártó Péter külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetése során a kínai tárca csütörtökön kiadott közleménye szerint. Beszélt a magyar-uniós kapcsolatok Peking által remélt alakulásáról is.

A kínai diplomácia vezetője azt is közölte, hogy készek együttműködni Magyarországgal a Magyarország-Szerbia vasútvonal sikeres megépítése érdekében.

A járműgyártásról szólva azt hangoztatta, hogy Kína elkötelezett a zöld, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és fenntartható fejlődés útja mellett, ami összhangban van az EU fejlesztési irányával. Majd hozzátette még, hogy a feldolgozóipar fejlődése is a tisztességes versenytől, nem pedig a protekcionizmustól függ.

Vang azt is elmondta: reméli, hogy a magyar a fél

továbbra is arra fogja ösztönözni az Európai Uniót, hogy pozitívabb és nyitottabb együttműködési politikát folytasson Pekinggel,

valamint együttműködik Kínával a többoldalú együttműködés tényleges érvényesülésének érdekében, megvédi az ENSZ-központú nemzetközi rendszert, és elősegíti a Kína-EU kapcsolatok szilárd és stabil fejlődését.

A telefonbeszélgetés során mindketten egyetértettek abban, hogy az Európai Unió és Kína együttműködését fejleszteni kell, mert a leépítés hátrányos lenne Európának. Szijjártó Péter megköszönte kínai kollégájának országa erőfeszítéseit is a béke megteremtéséért Ukrajnában.

(Címképünkön Vang Ji és Szijjártó Péter, a kínai külügyminiszter budapesti látogatása idején.)

Címlapról ajánljuk
Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

A napokban röppent fel a hír, hogy az október 7-i, Izrael elleni brutális terrortámadások előtt „furcsa” aktivitás folyt a Tel Aviv-i tőzsdén. Két amerikai jogászprofesszor tanulmányában arra jutott, hogy bennfentes traderek előre tudhattak a támadásról és ennek alapján kötöttek nyerő fogadásokat. Mások szerint viszont a kutatók felsültek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×