eur:
389.75
usd:
365.16
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Strandolók Valencia Malvarrosa nevű tengerparti strandján 2021, július 4-én. Az előrejelzések szerint ezen a napon a 41 Celsius fokot is elérheti a hőmérséklet az országban.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Kai Försterling

Strandbotrány Németországban – migránsok miatt ugrottak egymásnak a politikusok

A legnagyobb hőségben már strandot kellett bezárni Berlinben az állandó botrányok miatt. Verekedés, zaklatás, szemetelés – sok minden van a főképp migráns hátterű vendégek rovásán. Már személyi igazolvány felmutatásával lehet csak belépni, megerősítették a rendőri jelenlétet is, de ez sem segít.

Zsúfolásig teltek a berlini strandok a szinte elviselhetetlen hőség miatt. Arra azonban senki sem számított, hogy a német főváros egyik legnagyobb strandját épp az elmúlt hét végére zárják be. A többnyire fiatalokból álló és a hatóságok szerint túlnyomóan migráns hátterű látogatók ugyanis az elmúlt napokban számtalanszor egymásnak estek, állítólag nőket zaklattak és rendkívüli piszkot hagytak maguk után. A neuköllni strand a hét elején immár ismét fogadja a látogatókat, az illetékesek azonban szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be.

Neukölln igazi multikulturális negyed Berlin délkeleti részén. Rendkívül népszerű mind a németek, mind a török nemzetiségűek, mind az elmúlt években különböző arab országokból érkezett menekültek, illetve migránsok körében. Híres vendéglátóipari létesítményeiről, de arról is, hogy ott található a főváros egyik legnagyobb strandja, a Columbiabad.

A múlt héten azonban a strand azonban hírhedtté is vált, napirenden voltak ugyanis az erőszakos és sok esetben alig megfékezhető cselekmények. Olyannyira hogy a strand több alkalmazottja elsősorban stresszre hivatkozva beteget jelentett, és az illetékesek ezt követően döntöttek bezárás mellett. Hasonló – ha nem is neuköllni méretű – rendbontások voltak a közeli Kreuzberg negyedben is.

A történtek a politikusok körében is nagy felzúdulást váltottak ki. Carsten Linnemann, az ellenzéki konzervatív CDU újdonsült főtitkára követelte a rendzavarók azonnali, huszonnégy órán belüli felelősségre vonását.

"Aki napközben emberekre támad, annak este már a bíró előtt kell ülnie az ítéletre várva"

– hangoztatta a párt főtitkára. Linnemann szerint a büntetőjog ezt lehetővé teszi. Hozzátette azt is, hogy ilyen esetekben a szigorú büntetést kell hozni, beleértve az azonnali őrizetbe vételt is.

A rend haladéktalan biztosítására van szükség – követelte a politikus, akivel azonban a berlini szenátus több pártjának képviselői nem érettek egyet. Többségük azon a véleményen volt, hogy a rendet, illetve a nyugalmat valóban biztosítani kell, de be kell tartani jog előírásait is. Megítélésük szerint ilyen esetekben a Linnemann által szorgalmazott sürgősségi eljárásról nem lehet szó,.

Noha a politikusok vitája még nem ért véget, az érintett strandok illetékesei már meg is hozták az első intézkedéseket. Eszerint a hét elejétől kezdve

valamennyi érintett létesítménybe csakis arcképes igazolvánnyal, illetve a személyazonosság igazolásával lehet belépni.

A neuköllnil strand több, korábban beteget jelentő alkalmazottja ismét felvette a munkát.

Értesülések szerint a neuköllnihez, illetve a kreuzbergihez hasonló incidensek voltak az elmúlt napokban több németországi strandon is. Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter ezzel összefüggésben támogatta azt a javaslatot, hogy a történtek nyomán erősítsék a rendőri jelenlétet a strandokon.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A GoPro betiltatna egy kínai kamerát az USA-ban

A GoPro betiltatna egy kínai kamerát az USA-ban

Az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (USITC) bejelentette, hogy vizsgálatot kezdeményez a GoPro Inc. által felvetett aggályok nyomán. A vádak szerint egy kínai cég, az Arashi Vision, amely az Insta360 márkanevű kamerák gyártója, megsértette a GoPro kamera- és kamerarendszerre vonatkozó szabadalmait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×