eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Olaf Scholz német kancellár nyilatkozik a sajtó munkatársainak, amint megérkezik a NATO-tagországok kétnapos csúcstalálkozójára Vilniusban 2023. július 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

NATO-csúcs: újabb jelentős német és francia fegyverszállítmányok Ukrajnának

Franciaország és Németország újabb fegyverszállítmányokat jelentett be Ukrajnának a NATO vilniusi csúcstalálkozóján.

A német védelmi minisztérium tájékoztatása szerint Berlin további fegyvereket szállít Ukrajnának csaknem 700 millió euró értékben. Németország - amely az Egyesült Államok után Ukrajna második legnagyobb katonai támogatója - két Patriot-indítórakétát, 40 Marder típusú páncélozott járművet, 25 Leopard 1 A5-ös harckocsit és 20 ezer tüzérségi lövedéket küld - közölte a védelmi tárca. A listán szerepelnek még felderítő és védelmi drónok, egy Luna taktikai felderítő és elektronikus hadviselési drónrendszer, aknák és egy tábori kórház részei.

"Nagy örömömre szolgál, hogy ma Vilniusban sikerült véglegesítenünk egy új katonai segélycsomagot, amellyel Ukrajnát támogatjuk az orosz agresszió elleni küzdelemben" - mondta Boris Pistorius német védelmi miniszter.

Emmanuel Macron francia elnök közölte, hogy Franciaország nagy hatótávolságú SCALP (Storm Shadow) rakétákat szállít Ukrajnának.

"Úgy döntöttünk, hogy új, mélységi csapásmérésre alkalmas rakétákat szállítunk Ukrajnának" - mondta Macron Vilniusban a mennyiség pontosítása nélkül.

A francia államfő hangsúlyozta: fontos, hogy egyértelmű üzenetet küldjenek Oroszországnak Ukrajna támogatásáról, a NATO egységéről, valamint arról az eltökéltségéről, hogy Moszkva nem nyerheti meg a háborút.

A francia hadsereg által SCALP-nak, a briteknél Storm Shadow-nak nevezett manőverező robotrepülőgép Párizs és London közös fejlesztése. Elsőként az Egyesült Királyság küldött ilyen típusú rakétát Ukrajnának.

Macron leszögezte: a SCALP-ot azzal a céllal szállítják, hogy Ukrajna megvédhesse területét. Ezzel hallgatólagosan kizárta, hogy a fegyvert Oroszország elleni támadásra használják.

A norvég kormány is további támogatást jelentett be kedden: 2,5 milliárd koronával tízmilliárd koronára növelte az Ukrajnának 2023-ban nyújtandó katonai segély összegét. Oslo idén további 7,5 milliárd korona támogatást biztosít polgári célokra, és azt tervezi, hogy a 2023-2027 közötti időszakban összesen 75 milliárd korona értékű civil és katonai segélyt küld Ukrajnának.

Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök tájékoztatott, hogy országa emellett öt évig évente 300 millió koronával járul hozzá a NATO Ukrajnát támogató alapjához.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×