eur:
389.69
usd:
363.6
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay.com

Német mintára az Európai Bizottság drasztikus fűtési szigorításokat tervez

Németországban óriási vihart kavart az a kormányzati terv, hogy 2024-től betiltják az új gáz- és olajfűtési rendszerek telepítését. Német lapinformációk szerint ennél is szigorúbb és a költségesebb szabályok meghozatalára készül az Európai Bizottság.

Híressé és hírhedtté is vált a német gazdasági miniszter drákói fűtési tervével. A zöld párti Robert Habeck – aki egyben Németország alkancellárja is – március elején állt elő azzal a javaslatával, amely 2024-től előirányozta az új gáz- és olajfűtési rendszerek telepítésének tilalmát. Népszerűsége és pártjának támogatottsága ettől kezdve rohamosan csökkent, a németek többsége tiltakozott, mindenekelőtt a költségek várható növekedése miatt.

A tervezetet a kormány is jóváhagyta, az életbe lépéséhez azonban a parlament szentesítésére van szükség. A jogszabály szerint a kizárólag fosszilis energián, mindenekelőtt gázon és olajon alapuló fűtési rendszerek újonnan történő beépítése 2024-től nem engedélyezett, és csak csak olyan fűtőberendezést lehet felszerelni, amely legalább 65 százalékban megújuló energiából termel hőt.

A Bild szenzációnak számító információi szerint az Európai Bizottság hasonló szigorítási tervet dédelget. Ráadásul az újság szerint az EU-ban a "Habeckénél keményebb fűtőkalapács" van tervbe véve, beleértve a hőszivattyús követelményt is az újonnan beépített klímabarát fűtési rendszerekre vonatkozóan.

A szigorítás a terv szerint szerint 2029-től lépne érvénybe.

Az unió 2005-ben elfogadott környezetbarát tervezési irányelve szerint innovációról van szó. A cél a környezetbarát termékek piacának erősítése, illetve az energiahatékonyság előmozdítása. A környezetbarát tervezésről szóló irányelv azonban csak a jogi kereteket biztosítja. A termékekre vonatkozó konkrét követelményeket egy úgynevezett ökodesign termékszabályzat határozza meg. A termékekre vonatkozó előírásokról az Európai Bizottság konzultál a tagállamok illetékeseivel.

Mivel nem törvényről van szó, az újság szerint nincs szükség sem a tagállamok, sem az Európai Parlament jóváhagyására, azaz a szóban forgó termékek azonnal alkalmazásra kerülhetnek.

A követelmények állítólag 29 termékcsoportra vonatkoznak, köztük vannak a fűtőberendezések, így egyebek között a hőszivattyúk is. Ha mindezt a jelenlegi tervek szerint hajtanák végre, az azt jelentené, hogy

2029-től egyetlen, kizárólag fosszilis tüzelőanyaggal, például gázzal vagy olajjal működő kazán sem kerülhet forgalomba.

A 83 milliós Németországban a költséges fűtési szigorítások terve hatalmas tiltakozási hullámot váltott ki. Aligha kérdéses, hogy a 27 tagország lakossága lakosság miként viszonyul majd a tervbe vett állítólagos szigorításhoz.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×