eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Judges gavel and Themis statue.
Nyitókép: Zolnierek/Getty Images

Amerikai jogász veszi kézbe a koszovói háborús bűnökkel foglalkozó ügyeket Hágában

Kimberly West amerikai jogászt nevezték ki a koszovói háborús bűnökkel foglalkozó különleges bírósági hivatal főügyészének, az Európai Unió által támogatott bírósághoz kapcsolódó főügyésznek – jelentette be a hágai székhelyű testület.

West Jack Smitht váltja, aki novemberben lemondott posztjáról, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium különleges ügyészeként felügyelje a Donald Trump volt elnök floridai birtokán, Mar-a-Lagóban található titkos dokumentumok megőrzésével kapcsolatos vizsgálatokat és Capitolium elleni 2021-es támadással kapcsolatos nyomozás egyes aspektusait.

„Megtiszteltetés számomra, hogy erre a fontos és kihívásokkal teli feladatra választották ki”– fogalmazott közleményében West, aki jelenleg egy bostoni ügyvédi irodánál dolgozik.

2008-tól 2013-ig tagja volt az ENSZ jugoszláviai háborús bűnöket vizsgáló bírósága csapatának, amely Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető ellen emelt vádat a boszniai háború idején elkövetett bűncselekményekért, a többi között népirtásért. Karadzic jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

Kimberly West a harmadik főügyész a koszovói háborús bűnökkel foglalkozó különleges bírósági hivatal élén.

A nemzetközi bírákat és ügyészeket foglalkoztató különleges ügyészséget az Európai Unió finanszírozza, de a koszovói törvények alapján működik. Hatáskörébe az 1998–1999-es koszovói konfliktus idején az Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) által elkövetett háborús bűnök vizsgálata tartozik.

A bíróságon jelenleg Hashim Thaci volt koszovói elnök, az UCK egykori vezetője és társai ellen folyik eljárás. Az UCK egykori parancsnokai a különleges ügyészség vádirata alapján koszovói albánok, szerbek, romák és más nemzetiségű emberek, valamint politikai ellenfeleik ellen „közös bűnszervezetben, rendszerességgel” elkövetett gyilkosságokért felelősek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×