eur:
390.36
usd:
368.53
bux:
55356.93
2023. szeptember 26. kedd Jusztina, Pál
Judges gavel and Themis statue.
Nyitókép: Zolnierek/Getty Images

Amerikai jogász veszi kézbe a koszovói háborús bűnökkel foglalkozó ügyeket Hágában

Kimberly West amerikai jogászt nevezték ki a koszovói háborús bűnökkel foglalkozó különleges bírósági hivatal főügyészének, az Európai Unió által támogatott bírósághoz kapcsolódó főügyésznek – jelentette be a hágai székhelyű testület.

West Jack Smitht váltja, aki novemberben lemondott posztjáról, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium különleges ügyészeként felügyelje a Donald Trump volt elnök floridai birtokán, Mar-a-Lagóban található titkos dokumentumok megőrzésével kapcsolatos vizsgálatokat és Capitolium elleni 2021-es támadással kapcsolatos nyomozás egyes aspektusait.

„Megtiszteltetés számomra, hogy erre a fontos és kihívásokkal teli feladatra választották ki”– fogalmazott közleményében West, aki jelenleg egy bostoni ügyvédi irodánál dolgozik.

2008-tól 2013-ig tagja volt az ENSZ jugoszláviai háborús bűnöket vizsgáló bírósága csapatának, amely Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető ellen emelt vádat a boszniai háború idején elkövetett bűncselekményekért, a többi között népirtásért. Karadzic jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

Kimberly West a harmadik főügyész a koszovói háborús bűnökkel foglalkozó különleges bírósági hivatal élén.

A nemzetközi bírákat és ügyészeket foglalkoztató különleges ügyészséget az Európai Unió finanszírozza, de a koszovói törvények alapján működik. Hatáskörébe az 1998–1999-es koszovói konfliktus idején az Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) által elkövetett háborús bűnök vizsgálata tartozik.

A bíróságon jelenleg Hashim Thaci volt koszovói elnök, az UCK egykori vezetője és társai ellen folyik eljárás. Az UCK egykori parancsnokai a különleges ügyészség vádirata alapján koszovói albánok, szerbek, romák és más nemzetiségű emberek, valamint politikai ellenfeleik ellen „közös bűnszervezetben, rendszerességgel” elkövetett gyilkosságokért felelősek.

Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 25. 21:40
×
×
×
×