eur:
390.36
usd:
368.53
bux:
55356.93
2023. szeptember 26. kedd Jusztina, Pál
Mountaineers climbing Everest
Nyitókép: Getty Images/ sansubba

A Mount Everest halálzónájából hoztak le egy magatehetetlen maláj hegymászót

Egy serpa hátára kötözte a maláj mászót, úgy ereszkedett vele 600 métert. A Gelje Serpa nevű serpa is tagja volt annak a csapatnak, amely a hegyen eltűnt Suhajda Szilárd keresésére indult.

Egy nepáli serpa megmentette egy maláj hegymászó életét a Mount Everesten: a csúcs halálzónájából vitte olyan magasságba, ahová már helikopterrel érte tudtak menni – írja a Reuters beszámolója alapján a hvg.hu.

A Gelje Serpa nevű serpa éppen egy kínai mászót segített a 8848 méteres csúcs felé május 18-án. Észrevett egy maláj mászót, aki egy kötélbe kapaszkodva vacogott a rendkívüli hidegben a hegy úgynevezett Erkély részén, nagyjából 8400 méteres magasságban.

Hat óra alatt egyedül ereszkedett le a maláj hegymászóval 600 métert a Déli-nyeregig, ahol Nima Tahi Serpa és egy másik kísérő is a segítségére sietett. "Egy matracba csomagoltuk és a hóban húztuk vagy felváltva vittük a 3-as táborig" – magyarázta Gelje Serpa, aki arról is beszélt, hogy csak azért tudott részt venni a mentésben, mert sikerült meggyőznie a kínai ügyfelét, hogy adja fel a csúcsmászás-kísérletet.

"Egy ember életét megmenteni fontosabb, mint egy kolostorban imádkozni"

– tette hozzá a hívő buddhista férfi.

A nepáli turisztikai tárca illetékese úgy fogalmazott: "szinte lehetetlen olyan magasságból megmenteni egy mászót". Az útját szervező Seven Summit Tracks képviselője nem árulta el a maláj állampolgár nevét a személyiségi jogaira hivatkozva. Annyit azonban elmondott, hogy a múlt héten repült haza.

Ugyanez az ügynökség biztosította a múlt héten pótlólagos oxigén és serpák segítsége nélkül hegyet mászó Suhajda Szilárd ellátását is az alaptáborban. Onnan a magyar hegymászó egyedül indult útnak. A csúcsmászást nepáli idő szerint május 23-án este kezdte meg, de a tervezettnél lassabban haladt, és utolsó telefonos bejelentkezésekor ő és hazai stábja is úgy számolt, hogy csak az ideálisnál később érhet fel. Végül teljesen megszakadt vele a kapcsolat, a jeladója utoljára helyi idő szerint 24-én este fél nyolckor jelzett.

A magyar hegymászót helikopterrel is keresték, és serpákat – köztük Gelje Serpát – is küldtek a felkutatására, de csak a felszerelése egy részét találták meg. A családja ezután úgy döntött, hogy ha meg is találják a testét, nem fogják lehozni a hegyről.

Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 25. 21:40
×
×
×
×