eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
European Union flags in front of the blurred European Parliament in Brussels, Belgium
Nyitókép: artJazz/Getty Images

Lőszerszállítás, Ukrajna és Hága – Orbán Viktorra sűrű napok várnak

A csütörtökön kezdődő EU-csúcshoz Volodimir Zelenszkij is csatlakozik videónyilatkozatban. A fő napirendi pont Ukrajna és az EU-s lőszerszállítás lesz, de szóba kerülhet az orosz elnök ellen kiadott elfogatóparancs kérdése is.

Az Európai Tanács elnöke már kiküldte a meghívó levelét a csütörtöki EU-csúcsra az állam- és kormányfőknek. A március 23-i és 24-i brüsszeli ülés csütörtök délelőtt fél 12-kor veszi kezdetét – az ENSZ-főtitkárral, aki egy munkaebéd-beszélgetés keretében csatlakozik a tanácskozáshoz. „2021 júniusához hasonlóan remélem, hogy eredményes eszmecserét folytatunk a kulcsfontosságú geopolitikai kérdésekről és a globális kihívásokról” – idézi Charles Michel szavait az ATV.

Az ülésen első napirendi témája Ukrajna lesz. „A találkozó elején Zelenszkij elnök is csatlakozik hozzánk videokonferencián. Mint mindig, megerősítjük rendíthetetlen elkötelezettségünket Ukrajna megsegítése iránt” – fogalmaz levelében az ET-elnök, aki Ukrajna megsegítéséről a következőket írja: „Ez magában foglalja az elszámoltathatósággal, a befagyasztott orosz vagyon felhasználásával kapcsolatos munkát, valamint a globális közösségnek a szabályokon alapuló nemzetközi rend mögé való tömörítését.”

A portál megjegyzi, amennyiben a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elfogató parancsa is szóba kerül Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, kérdéses, hogy a magyar miniszterelnök hogyan foglal majd állást. Ismeretes, egyedül Varga Judit nem írta alá az EU igazságügyi miniszterei által kiadott közös nyilatkozatot, melyben támogatják hágai bíróság döntését. A magyar külügyi szóvivő közben jelezte, hazugság, hogy Magyarország megvétózta volna a nyilatkozatot. Erről bővebben itt írtunk.

Charles Michel levelében az Ukrajnának szánt lőszerszállításokról is szót ejt.

„Az unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül 1 millió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást;

ennek érdekében intézkedéseket kell hoznunk az európai védelmi ipar gyártási kapacitásának növelésér” – fogalmaz mások mellett. A témát illetően Szijjártó Péter múlt hét elején tudatta, hogy Magyarország nem kíván a lőszerszállításban részt venni, de nem is fogja akadályozni az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a konstruktív tartózkodás intézményét alkalmazza a kérdésben.

Európai Tanács elnökének levele alapján napirenden lesz az EU hosszú távú versenyképességének és az egységes piac további elmélyítésének kérdése. Ez magában foglalja az EU innovációs kapacitásának növelésének és a tőkepiaci unió megerősítésének módjait annak érdekében, hogy ösztönözzék a beruházásokat az EU technológiai bázisának megerősítésére, valamint a zöld és digitális átállás megvalósítására. És szó lesz a migrációról is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×