INFORÁDIÓ
2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

európa tanács

charles michel

ukrajna

lőszer

migráció

eu

csúcs

European Union flags in front of the blurred European Parliament in Brussels, Belgium

Lőszerszállítás, Ukrajna és Hága – Orbán Viktorra sűrű napok várnak

Infostart

A csütörtökön kezdődő EU-csúcshoz Volodimir Zelenszkij is csatlakozik videónyilatkozatban. A fő napirendi pont Ukrajna és az EU-s lőszerszállítás lesz, de szóba kerülhet az orosz elnök ellen kiadott elfogatóparancs kérdése is.

Az Európai Tanács elnöke már kiküldte a meghívó levelét a csütörtöki EU-csúcsra az állam- és kormányfőknek. A március 23-i és 24-i brüsszeli ülés csütörtök délelőtt fél 12-kor veszi kezdetét – az ENSZ-főtitkárral, aki egy munkaebéd-beszélgetés keretében csatlakozik a tanácskozáshoz. „2021 júniusához hasonlóan remélem, hogy eredményes eszmecserét folytatunk a kulcsfontosságú geopolitikai kérdésekről és a globális kihívásokról” – idézi Charles Michel szavait az ATV.

Az ülésen első napirendi témája Ukrajna lesz. „A találkozó elején Zelenszkij elnök is csatlakozik hozzánk videokonferencián. Mint mindig, megerősítjük rendíthetetlen elkötelezettségünket Ukrajna megsegítése iránt” – fogalmaz levelében az ET-elnök, aki Ukrajna megsegítéséről a következőket írja: „Ez magában foglalja az elszámoltathatósággal, a befagyasztott orosz vagyon felhasználásával kapcsolatos munkát, valamint a globális közösségnek a szabályokon alapuló nemzetközi rend mögé való tömörítését.”

A portál megjegyzi, amennyiben a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elfogató parancsa is szóba kerül Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, kérdéses, hogy a magyar miniszterelnök hogyan foglal majd állást. Ismeretes, egyedül Varga Judit nem írta alá az EU igazságügyi miniszterei által kiadott közös nyilatkozatot, melyben támogatják hágai bíróság döntését. A magyar külügyi szóvivő közben jelezte, hazugság, hogy Magyarország megvétózta volna a nyilatkozatot. Erről bővebben itt írtunk.

Charles Michel levelében az Ukrajnának szánt lőszerszállításokról is szót ejt.

„Az unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül 1 millió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást;

ennek érdekében intézkedéseket kell hoznunk az európai védelmi ipar gyártási kapacitásának növelésér” – fogalmaz mások mellett. A témát illetően Szijjártó Péter múlt hét elején tudatta, hogy Magyarország nem kíván a lőszerszállításban részt venni, de nem is fogja akadályozni az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a konstruktív tartózkodás intézményét alkalmazza a kérdésben.

Európai Tanács elnökének levele alapján napirenden lesz az EU hosszú távú versenyképességének és az egységes piac további elmélyítésének kérdése. Ez magában foglalja az EU innovációs kapacitásának növelésének és a tőkepiaci unió megerősítésének módjait annak érdekében, hogy ösztönözzék a beruházásokat az EU technológiai bázisának megerősítésére, valamint a zöld és digitális átállás megvalósítására. És szó lesz a migrációról is.

Nyitókép: artJazz/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018