eur:
389.62
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Moszkva, 2015. szeptember 1.Sárközy Pál festőművész, Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök édesapja beszédet mond kiállítása megnyitóján az Orosz Művészeti Akadémián Moszkvában 2015. szeptember elsején. (MTI/EPA/Szergej Csirikov)
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Csirikov

Meghalt Sárközy Pál festőművész, a volt francia elnök édesapja

94 éves volt.

Kilencvennégy éves korában elhunyt Sárközy Pál festőművész, a volt francia köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy (2007–2012) apja – tudatta az Instagramon a volt államfő felesége, Carla Bruni-Sarkozy.

"RIP Pal Sarkozy de Nagy Bocsa, 1928. május 5.–2023. március 4. Nyugodj békében!" – írta a volt francia First Lady.

A kisnemesi családból származó nagybócsai Sárközy Pál 1928. május 5-én Szolnokon született, gyerekkorában szüleivel Budapestre költözött, majd a második világháború alatt a család továbbköltözött Ausztriába. Sárközy Pál innen

Németországba emigrált, ahol Baden-Badenben öt évre belépett a Francia Idegenlégióba, majd Párizsban telepedett le,

ahol az egyik anyai nagynénje élt.

Saját elmondása szerint Sárközy Pál kezdetben nyomorgott, az utcán aludt, mielőtt elhelyezkedett a reklámszakmában. A francia fővárosban ismerte meg első feleségét, Andrée Mallaht, akinek édesapja kikeresztelkedett szefárd zsidó, görög bevándorló volt. A házaspárnak három fia született: Guillaume (1951), Nicolas (1955) és Francois (1957). A középső fiút 2007-ben az V. francia köztársaság hatodik elnökévé választották.

Sárközy Pál később még háromszor nősült, és az Egyesült Államokban további két gyermeke született: Caroline és Pierre-Olivier.

Sárközy Pál az 1970-es években kapta meg a francia állampolgárságot, ekkoriban egy reklámstúdiót vezetett és grafikusként dolgozott. Nyugdíjas éveiben kezdett el együtt alkotni Werner Hornunggal, akivel közösen készítettek digitális képfantáziákat: Sárközy Pál hagyományos rajzait Werner Hornung fotó- és komputermanipulációval egészítette ki. A látomásszerű részletekből összeálló színes munkák legfőbb témája a női szépség, a szerelem, a féltékenység, és az emigráns létből fakadóan a gyökerektől való elszakadás, mindez szellemesen, gyakran humorral fűszerezve. Első franciaországi tárlatán 2010-ben első két párizsi, 1949-ben készült akvarelljét is bemutatták.

Nicolas Sarkozy anyja, Andrée Mallah 2017-ben hunyt el.

(Nyitóképünkön Sárközy Pál festőművész, Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök édesapja beszédet mond kiállítása megnyitóján az Orosz Művészeti Akadémián Moszkvában 2015. szeptember elsején.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×