eur:
389.3
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Mevlüt Cavusoglu török (b) és Antony Blinken amerikai külügyminiszter helikopterrel tekinti meg a földrengés sújtotta dél-törökországi Hatay tartományt 2023. február 19-én, tizenhárom nappal a Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó 7,7-es és 7,6-es erősségű két földrengés után. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a 46 ezret.
Nyitókép: MTI/AP/Pool/Reuters/Clodagh Kilcoyne

Törökország további 100 millió dollár segélyre számíthat az Egyesült Államoktól

Antony Blinken amerikai külügyminiszter további 100 millió dollár (36 milliárd forint) amerikai segélyt ígért a két héttel ezelőtti török földrengések áldozatainak az újjáépítésre az övezetben vasárnap tett látogatása során.

Az amerikai tárcavezető török hivatali partnere, Mevlüt Cavusoglu oldalán helikopterről szemlélte meg a török-szíriai határtérségben február 6-án pusztító földrengés okozta károkat.

Az újjáépítés "hosszú távú erőfeszítést igényel" - jelentette ki Blinken a Hatay török tartományban tett utat követően. Az amerikai diplomácia vezetője szerint az újabb támogatás felét a Menekültügyi és Migrációs Vészhelyzeti Segélyalapból, másik felét pedig az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztési ügynökségén (USAID) keresztül folyósítják.

"Elnézve a károk mértékét, a megsemmisült épületek, lakások és házak számát, masszív újjáépítési erőfeszítésre lesz szükség" - emelte ki Blinken az amerikai-török Incirlik légitámaszponton nyilatkozva, amelyről összehangolják a humanitárius segélyezést. "A kutatás-mentés sajnálatosan véget ér. A helyreállítás elkezdődött, amit aztán egy masszív újjáépítési művelet fog követni" - hangoztatta.

Antony Blinken Incirlikből Ankarába indult tovább, ahol hétfőn Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is tárgyal. A megbeszélésen a földrengés mellett várhatóan szóba kerül a svéd és finn NATO-csatlakozás ügye is.

Joe Biden amerikai elnök pár nappal a katasztrófát követően 85 millió dollár (31 milliárd forint) segélyt jelentett be Szíria és Törökország számára. Washington mentőcsapatokat, gyógyszereket és felszerelést is küldött a térségbe.

A legfrissebb összesítések szerint a két szomszédos országban több mint 45 ezer halálos áldozata van a 7,7-es és 7,6-os erősségű két földrengésnek és utórengéseiknek.

Adana, 2023. február 19.
Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter (b) fogadja amerikai hivatali partnerét, Antony Blinkent Adanában 2023. február 19-én.
MTI/AP/Pool/Reuters/Clodagh Kilcoyne
Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter (b) fogadja amerikai hivatali partnerét, Antony Blinkent Adanában 2023. február 19-én. MTI/AP/Pool/Reuters/Clodagh Kilcoyne
Adana, 2023. február 19.
Antony Blinken amerikai külügyminiszter (k) segít a segélyszállítmányok rakodásában az adanai Incirlik Légibázison 2023. február 19-én, tizenhárom nappal a Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó 7,7-es és 7,6-es erősségű két földrengés után. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a 46 ezret.
MTI/AP/Pool/Reuters/Clodagh Kilcoyne
Antony Blinken amerikai külügyminiszter (k) segít a segélyszállítmányok rakodásában az adanai Incirlik Légibázison 2023. február 19-én, tizenhárom nappal a Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó 7,7-es és 7,6-es erősségű két földrengés után. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a 46 ezret. MTI/AP/Pool/Reuters/Clodagh Kilcoyne

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×