eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Légi felvétel összedőlt épületek romjairól a dél-törökországi Hatay tartományban 2023. február 7-én. Előző nap hajnalban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja az ötezret. Törökországban 4758 összedőlt épületből közel 8000 túlélőt mentettek ki.
Nyitókép: MTI/EPA/Erdem Sahin

Nehezen megállapítható, mely antakyai épület maradhat - és ez még csak a kisebb gond

Nemcsak az épületeket, de a beléjük vetett közbizalmat is helyre kell állítani - mondta az InfoRádiónak Joó Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének egyetemi docense. A BME szakértői csapata még múlt héten érkezett a földrengés sújtotta Törökországba, azóta már mintegy 50 épület állapotát megvizsgálták.

A múlt hét második felében érkezett a repülővel Törökországba, Adana városába repülővel Joó Attila a Műegyetem csapattagjaként, onnan utaztak tovább Antakyába, a földrengés által leginkább sújtott török városba.

A Hidak és Szerkezetek Tanszékének vezetője az InfoRádióban tapasztalatairól szólva elmondta, az Isztambuli Műszaki Egyetem munkatársaival együtt épületek felmérését végezték, mintegy 50 lakóházon vannak túl, illetve bejárták a törésvonalat egy török szeizmológus társaságában.

"Egy ilyen helyzetben nem teljes körű vizsgálatot végzünk anyagmintával és analízissel, hanem szemrevételezéses vizsgálat zajlik, ilyenkor a szakértőkkel meg kell állapítanunk a tartószerkezet állapotát, megkeressük, hogy milyen szerkezeti rendszerű a ház, hol vannak az elsődleges tartószerkezeti elemek és azokat érte-e kár, illetve a kár mértékétől függően is tudjuk azt osztályozni.

Nem mindegy ilyen esetekben, hogy az oszlopokban alakulnak ki olyan tönkremenetelek, amelyek további összedőlésekhez vezethetnek, vagy csupán a gerendákban

alakulnak ki a vízszintes terhek miatt lokális tönkremenetelek" - ecsetelte.

Ezen kívül ilyen esetekben jelentősek lehetnek a válaszfalakat, merevítőrendszereket érő károk.

A török szabályozás szerint három fokozat van a színskálán, piros, sárga és zöld.

Hogy lehetséges-e, hogy egy látszólag teljesen ép ház nem biztonságos, arra azt mondta, nem létezik 100 százalékos biztonság.

"Nem látunk az alapozásra, nem tudjuk, a talajban milyen törések alakultak ki, az épületeket pedig burkolhatja hőszigetelő réteg, akár a tartószerkezetet is" - figyelmeztetett Joó Attila.

Egy ilyen vizsgálatnál márpedig esetenként - nem mindig, de - meg kell bontani a hőszigetelő réteget, hogy legalább valamennyire fény derülhessen tartószerkezeti problémákra is.

"A talajviszonyok nagy mértékben befolyásolják a tönkremeneteli módokat, mindenre láttunk példát; nagyon régi, 2-3 szintes épületeket is összedönthetett a földrengés, mert akkor még nem számoltak ilyen földmozgásokkal. De voltak példák biztonságos épületekre is hasonló méretben, komoly vasbeton falakkal.

Magas épületeknél is volt minden: régebbi építésű épület, ami állva maradt, új, ami összedőlt"

- részletezte.

Hogy érdemes-e épületszerkezeti sérüléseket helyreállítani vagy bontás szükséges, arról azt mondta, "gazdaságossági kérdés".

"Van egy nem túl nagy számú, kisebb károkat szenvedett épületcsoport, ahol meg kell vizsgálni, hogy a sérült csomópontok kijavítása, a válaszfalak újraépítése, a merevítőrendszer megmentése mennyire gazdaságos, mind a kettő lehet jó megoldás, ehhez hosszabb vizsgálódás szükséges."

Az ott élők bizalmát is helyre kell majd állítani az épületekben, ehhez új szabályozásra is szükség van, mert úgy tűnik, az 1999-es földrengést követő szabályozás nem volt megfelelő Joó Attila szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×