eur:
389.29
usd:
362.79
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Szabadban rakott tűznél melegednek emberek a földrengés sújtotta dél-törökországi Hatay tartomány székhelyén, Antakyában 2023. február 8-án. A Törökországot és Szíriát február 6-án megrázó, 7,8-as erősségű földrengés és az utórengések halálos áldozatainak száma 15 ezer fölé emelkedett. A helyi hatóságok Törökországban már közel 63 ezer, Szíriában pedig 5 ezernél is több sérültről számoltak be.
Nyitókép: MTI/AP/Halil Hamra

A mentésnek vége, jöhet a humanitárius katasztrófa felszámolása - a magyar ökumenikusok részvételével

Bekapcsolódott a törökországi földrengés utáni humanitárius segélynyújtásba az Ökumenikus Segélyszervezet. A helyszínen víztározók telepítésével és tisztasági csomagok osztásával igyekeznek támogatni a túlélőket. Fűtés nincs, áram is csak a mentéshez hozzáférhető.

Hatay tartományba érkezett Dékány Bence, az Ökumenikus Segélyszervezet Iraki képviseletének vezetője, aki azt mondja: a közel-keleti országban látott pusztítás eltörpül a törökországi katasztrófa mellett.

"Antakya városában tartózkodom, sajnos katasztrofális viszonyok vannak itt. Alapvetően az iraki központ vezetője vagyok, onnan jöttem át, de ott már a fejlesztési stádiumban vagyunk, az ottani helyzettel össze sem mérhető az itteni pusztítás. Óriási területre terjed ki, erre

nem tudtak felkészülni az emberek úgy, mint egy háborúban, ahol van idejük elmenekülni az embereknek. Nagyon sok embert álmában ért a tragédia.

Ugyan nagyon koordinált a mentési folyamat, amely a végéhez közeledik, de a humanitárius szakaszba fogunk lépni, ahol a károsultakat minden módon segíteni kell, azért érkeztünk, hogy a humanitárius folyamatban segíthessünk" - említette.

Nagyon sokan elveszítették a hajlékukat, és egyértelműen kijelenthető, Antakya városában a legnagyobb mértékű a pusztítás Hatay tartományon belül.

"Az épületek több mint 60 százaléka teljesen megsemmisült, 90 százalékuk lakhatatlanná vált az előzetes felmérések szerint. Az emberek nem tudnak visszamenni otthonukba, jelentős részük az utcán, sátrakban, konténerekben lelt menedéket, életbevágó most őket segíteni, nagyon fontos a vízellátás biztosítása és a fertőzések kialakulásának megelőzése, sok ember zsúfolódik össze kis helyen, fontos tisztasági csomagokkal segíteni" - emelte ki.

Első dolguk tehát víztározó konténerek felállítása.

Közben elektromos áram, fűtés sem igen van, Antakyában konkrétan semmi, generátorokkal próbálják kezelni a helyzetet, de egyelőre kizárólag a mentési folyamatokhoz használnak áramot.

A kétségbeesés, a gyász szerinte egyértelműen látszik az embereken, de összefogás is van az ország egész területéről, és adomány is érkezik.

Szíriában is próbál segíteni az Ökumenikus Segélyszervezet.

"Ötmillió forintot már át is utaltunk, hogy a helyieken segíteni tudjunk. Tisztasági és egészségügyi csomagok osztását is vállaltuk" - tette hozzá Dékány Bence.

Aki szeretne segíteni, a 1353-as hívószámot hívva 500 forinttal segíthet, de a Segélyszervezet.hu weboldalon is lehet tájékozódni a módokról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×