eur:
394.3
usd:
370.31
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Ulf Kristersson, a svéd Mérsékelt Párt elnöke nyilatkozik a kormányalakítási tárgyalásainak eredményéről Stockholmban 2022. október 12-én. Svédországban szeptember 11-én tartottak parlamenti választásokat.
Nyitókép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Tim Aro

Változott a svéd hangnem a NATO-csatlakozás ügyében

Jó úton haladnak a svéd NATO-csatlakozásról szóló tárgyalások Stockholm és Ankara között – jelentette ki Ulf Kristersson svéd miniszterelnök az Európai Unió svéd soros elnökségének kezdetéhez kapcsolódó sajtótájékoztatón szerdán Stockholmban.

„A háromoldalú megállapodásról folyó tárgyalások (Törökország, Svédország és Finnország között) megfelelő ütemben zajlanak” – hangoztatta a kormányfő, aki a múlt héten még arról számolt be, hogy Ankara olyan feltételek teljesítését követeli, amelyeket Svédország „nem akar vagy nem tud” teljesíteni.

Törökország gyakran nevez meg személyeket, akiknek a kiadatását követeli Svédországtól, de erről nem a kormány, hanem a bíróságok jogosultak dönteni, és ezt a rendszert nem lehetséges megváltoztatni, már csak azért sem, mert nemzetközi szabályozáson alapul – hívta fel a figyelmet.

Hozzátette: nem szabad hagyni, hogy ez árnyékot vessen a haladásra.

Kristersson emlékeztetett arra, hogy svéd részről számos lépést tettek az ügyben, például megerősítették a terrorizmusellenes jogszabályokat. Értésre adta: felismerték azt is, hogy „a svéd földön végzett egyes tevékenységek veszélyesek lehetnek más országokra nézve, és Törökország a terrorizmustól leginkább szenvedő országok egyike”.

A kormányfő továbbra sem bocsátkozott jóslásba arról, hogy Svédország mikor léphet be a NATO-ba, de utalt arra, hogy tavasszal választásokat tartanak Törökországban, és kérdéses, hogy ezeket megelőzően Ankara állást tud-e foglalni a témában.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×