INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

németország

közlekedés

megállapodás

Nem áprilisi tréfa: tavasztól ismét kedvezményes bérletet kapnak a németek

Nem áprilisi tréfa: tavasztól ismét kedvezményes bérletet kapnak a németek

Infostart

Sokak szerint az egy éve hivatalban lévő német kormány legnagyobb húzása volt a nyári kedvezményes közlekedés bevezetése. Június 1. és augusztus 31. között ugyanis mindössze havi 9 euróért utazhattak az emberek a buszokon, a metrón és a távolsági vonatokon is. Nem csoda, hogy visszasírják a nyári hónapokat.

A kedvezményes közlekedés ismét kézzelfogható közelségbe került. Egybehangzó értesülések szerint április 1-jétől havonta 49 euróért használhatják a németek a tömegközlekedési eszközöket. Az új bérlet neve hivatalosan Deutschlandticket, bevezetésének célja pedig az energiaválság okozta terhek csökkentése.

Az eredeti tervek szerint a kedvezményes bérletet jóval korábban, már január 1-jétől tervezték bevezetni, a központi kormány és az illetékes tartományi hatóságok azonban nem tudtak megállapodni a finanszírozásról, különös tekintettel a közlekedési vállalatok bevételkiesésének kárpótlására.

Egyes szakértők szerint az eredetileg tervezett januári időpont túlságosan ambiciózus volt a bevezetéshez kapcsolódó szervezeti, jogi és pénzügyi kihívások nagyságához képest. Volker Wissing szövetségi belügyminiszter és tartományi kollégái több tárgyalási forduló után állapodtak meg az április 1-jei indulásról.

Ugyanakkor

több, elsősorban a finanszírozással összefüggő kérdés még tisztázásra szorul.

A Deutschlandticket bevezetéséhez eredetileg évi hárommilliárd eurót irányoztak elő, és előzetes megállapodás született arról, hogy az összeget a központi kormány és a tartományi hatóságok fele-fele arányban állják. Egyelőre ugyanakkor vita van arról, hogy a minden bizonnyal felmerülő többletköltségeket milyen arányban osszák el egymás között.

Egyes tartományi miniszterek azon az állásponton voltak, hogy a finanszírozással kapcsolatos nézetkülönbségek teljes tisztázásáig a 49 eurós havi bérlet ne is kerüljön bevezetésre.

Az április 1-i bevezetés legfőbb szószólója a közszolgálati televíziók értesülése szerint a szövetségi közlekedési miniszter volt. Volker Wissing arra szólította fel tartományi kollégáit, hogy a felmerülő problémák ellenére a kedvezményes bérlet minél előbb kerüljön piacra.

A közlekedési vállalatok ugyanakkor még mindig elégedetlenek, és a május 1-jei bevezetést részesítenék előnyben.

Nyitókép: Forrás: m3felujitas.hu
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018