eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
(Original Caption) Changing his original plans of not leaving the Belgenland, until the liner arrived in California, where he will spend the winter months, continuing his renewed renovations of modern science, Professor Albert Einstein, left the vessel when it docked in New York, for a four day stay. he is shown above on arrival.
Nyitókép: Bettmann

Múzeumot emelnek Izraelben Albert Einstein hagyatékának

A Jeruzsálemi Héber Egyetem területén lesz az Albert Eisntein hagyatékát bemutató kiállítás.

Az egyetem givat-rami kampuszán fogják létrehozni az új jeruzsálemi kulturális intézményt, amelyre a kormány hatmillió dollárt (több mint két és fél milliárd forintot) ígért, az egyetem pedig ennek a kétszeresét gyűjti össze adományozóktól - írja a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Einstein az egyetem egyik alapító atyja volt és az intézmény máshol élő kormányzója. Minden idők egyik legjelentősebb elméleti fizikusa 1955-ben, 76 éves korában hunyt el Amerikában.

Hagyatékát, amely Roni Grosz kurátor szerint 85 ezer darabból áll, Einstein a Jeruzsálemi Héber Egyetemre testálta. Ez jelenleg a világ legnagyobb Einstein-gyűjteménye.

A leendő, a nagyközönség számára online is elérhető múzeum nemcsak otthont nyújt majd a teljes Einstein-archívumnak, hanem "innovatív tere lesz a tudományos és technológiai oktatásnak" is az egyetem közlése szerint.

"Az új intézmény a legkorszerűbb kiállítási technikákkal, tudományos bemutatókkal és eredeti dokumentumokkal fogja ábrázolni Einstein hozzájárulását a tudományhoz, felfedezéseinek hatását mai életünkre, közéleti tevékenységét és élete kulcsfontosságú történelmi pillanatait" - hangsúlyozták.

A létesítményben bemutatják azt is, hogy Einstein személye "milyen mélyen összefonódott a zsidó nép sorsával, Izrael állammal és a jeruzsálemi egyetemmel".

A múzeumban rekonstruálják a tudós könyvtárát és irodáját, ahol eredeti dokumentumokkal is találkozhatnak az érdeklődők.

Einstein relativitáselmélete forradalmasította a fizikát, a tudós emellett jelentősen hozzájárult a kvantummechanika elméletéhez, és munkásságáért 1921-ben elnyerte a fizikai Nobel-díjat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×