eur:
392.9
usd:
365.82
bux:
66604.86
2024. április 26. péntek Ervin
Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje a német kormány megalakítására készülő pártok, az SPD, a Szabad Demokrata Párt (FDP) és a Zöldek koalíciós szerződésének ismertetésén Berlinben 2021. november 24-én. A koalíciós szerződés csak azután lép hatályba, ha azt a pártok külön-külön is elfogadják. A december 6-án kezdődő héten a szövetségi parlamentben (Bundestag) megválaszthatják kancellárnak a 63 éves Olaf Scholzot, és megalakulhat az új német kormány.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Michael Kappeler

Gázbeszerző keleti körútra utazik a német kancellár

Az Oroszországtól való energiafüggetlenedésre az öböl menti országokban keres megoldást a hét végén Olaf Scholz: az Egyesült Arab Emirségeket, Katart és Szaúd-Arábiát keresi fel abban a reményben, hogy csepfolyósított földgáz vásárlásáról köthet megállapodásokat.

Németországnak nagy szüksége van a cseppfolyósított földgázra, miután az elmúlt időszakban világossá vált, hogy az orosz földgázra már rövidebb időre sem támaszkodhat. A szövetségi közüzemi hálózati felügyelet figyelmeztetett arra, hogy adódhatnak gondok a gázeltátással Németországban, ha kemény lesz a tél.

A Németországba irányuló orosz gázszállítás jelentősen elmarad az utóbbi években megszokott szinttől, és teljesen leállt a szállítás az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken. Az Ukrajna–Szlovákia–Csehország útvonalon érkező orosz gáz mennyisége nagyságrendekkel csökkent.

Közvetlenül a kancellár tervezett útja előtt az alkancellári tisztséget is betöltő Robert Habeck gazdasági miniszter a Der Spiegel tudósítósa szerint azt hangoztatta, hogy

a kancellári látogatástól új LNG-szerződéseket várnak.

Elsősorban az Egyesült Arab Emírségekben történő látogatáshoz fűznek nagy reményeket, a kis országgal hónapokkal ezelőtt Németország már partnerségi megállapodást is kötött. Katarral egyelőre nincs hasonló egyezmény, de Doha a világ egyik legnagyobb cseppfolyósítottföldgáz-exportőre.

A derűlátást jelzi ugyanakkor, hogy Németország komoly előkészületeket tesz LNG-terminálok létesítésére. Robert Habeck gazdasági miniszter a kancellári látogatás előtt az északi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományba utazott, ahol a hajókon érkező LNG fogadásának, illetve tárolásának előkészítéséről egyeztetett.

A miniszter szerint fontos, hogy már ezen és a jövő télen a német tengerparton terminálok álljanak rendelkezésre a cseppfolyósított földgáz fogadására.

A legészakibb Schleswig-Holstein tartományban lévő Brunsbüttelben, valamint az alsó-szászországi Wilhelmshavenben jó esélyek vannak arra, hogy az ott épülő LNG-terminálok hamarosan megkezdhetik működésüket.

Németország ugyanakkor még a "hagyományos" földgázzal való takarékossággal, illetve a meglévő készletek tározásával készül a télre. Szakértők szerint ha mind a takarékosság, mind a tározók telítettsége kielégítő, és a téli időjárás sem okoz túlságosan nagy gondokat, ezt a telet sikerül átvészelni. A tározók töltöttségi szintje jelenleg 90 százalékos, novemberre 95 százalék a cél.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×