eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Várakozó utasok az amszterdami Schiphol repülőtér indulási oldalán 2022. április 23-án, a KLM holland légitársaság dolgozóinak sztrájkja idején. A munkabeszüntetést azt követően kezdték meg, hogy értesültek a légitársaság azon tervéről, hogy a dolgozóinak munkája egy részét egy független szolgáltató céghez szeretné kiszervezni.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Ramon van Flymen

Hatalmas káosz és járattörlések várhatók a német repülőtereken

A Lufthansa légitársaság teljes földi személyzete szünteti be a munkát szerdán a németországi repülőtereken. Előzetes becslések szerint a társaság a munkabeszüntetés miatt mintegy ezer járat törlésére kényszerül, köztük vannak nemzetközi járatok is. A sztrájk legkevesebb 130 ezer utast érinthet.

A Lufthansa földi kiszolgáló személyzete a szakszervezet felhívására figyelmeztető sztrájkot tart, a légitársaság utasainak járattörlésekre, késésekre és hosszú várakozásokra kell felkészülniük.

A sztrájkot a ver.di (Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft) szakszervezet hirdette meg a Németországban foglalkoztatott mintegy 20 ezer alkalmazottat érintő, egyelőre eredménytelen bértárgyalásokkal összefüggésben .

A ver.di 9,5 százalékos béremelést követel.

A munkavállalók túlterheltsége, a magas infláció miatt a három éven át tartó bérstop után indokolt lenne a jelentős béremelés – nyilatkozta Christine Behle főtárgyaló, a ver.di alelnöke.

A földi kiszolgáló személyzet Frankfurt, Düsseldorf, Köln, Hamburg, München, Berlin, Bréma, Hannover, Stuttgart és Köln repülőterein teszi le a munkát.

A Lufthansa közlése szerint mindenekelőtt a két legnagyobb, egyben nemzetközi csomópontnak számító müncheni, illetve a frankfurti repülőtereken várható a legtöbb járattörlés.

A német repülőtereken hetek óta súlyos a hiány az induló, illetve érkező személyzet létszámában. Ennek elsődleges oka a koronavírus-járvány volt. Mindez pedig a nyári időszakban azzal párosult, hogy a járvány után rendkívüli módon megnőtt mind az országon belül, mind a külfökdre utazók száma.

A komány a repülőtéri válsághelyzet nyomán a közelmúltban arról döntött, hogy a földi személyzet hiányát külföldi vendégmunkásokkal, elsősorban törökökkel kívánnak enyhíteni.

Érkezésük azonban csak augusztusra várható.

Az utasok az elmúlt hetekben lassan "hozzászoktak" a rendkívüli várakozásokhoz. A legtöbben a járat indulása előtt már órákkal megjelennek a repülőtereken.

A figyelmeztető sztrájk a tervek szerint szerdán hajnali 3.45-kor kezdődik és csütörtök reggel 6 óráig tart.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×