eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Modern empty temporary intensive care emergency room is ready to receive patients with coronavirus infection.
Nyitókép: Akiromaru/Getty Images

Agyevő amőba végzett egy amerikaival, miután megfürdött egy tóban

Egy iowai tóban mártózott meg június végén a páciens, halálának oka primer amőbás meningoencephalitis volt.

A haláleset okozója az Associated Press híradása szerint a Naegleria fowleri, elterjedt nevén agyevő amőba volt. A beteget intenzív terápiás ellátásban kezelték. Az áldozat személyazonosságát az elhunyt és családjának személyiségi jogai miatt nem hozták nyilvánosságra.

Az ilyen esetek rendkívül ritkának számítanak. Az elhunyt még június végén fürdőzött a tóban, betegségéről július hatodikán értesültek a hatóságok. A tavat elővigyázatossági okokból lezárták az NBC News cikke szerint.

Az amőba emberről emberre nem terjed, de halálos kimenetelű fertőzést okozhat, ha valakinek a szervezetét megtámadja.

"Bár ritkán, de előfordulhat fertőzés, ha Naegleria fowlerit tartalmazó meleg édesvíz kerül a szervezetbe az orron keresztül. Az amőba az orron át az agyba jut, és elpusztítja az agyszövetet. Ez a betegség nem fertőző, nem lehet víz lenyelésével elkapni" – twittelte a hivatal.

A primer amőbás meningoencephalitis halálozási aránya több mint 97 százalékos a CDC szerint. Főként tavak és folyók vizével történő érintkezés során kerül be az érintettek szervezetébe. Az USA-ban ismert 154 esetből mindössze négy ember épült fel.

Az állapot első ismertetőjelei közé tartozik a fejfájás, a láz, az émelygés és a hányás. A mostani haláleset jelenleg kivizsgálás alatt áll, a lezárt mellett három további tavat is vizsgálnak Missouriban, hogy megbizonyosodhassanak arról, melyikben él az amőba.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×