eur:
393.76
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a Hősök terén tartott sajtótájékoztatón 2021. március 10-én. A  a  Székelyföldért Társaság a koronavírus-járvány miatt a Székely szabadság napja rendezvény helyett egy nagy méretű kokárda elhelyezésével hívja fel a figyelmet az autonómia megvalósításának szükségességére.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Németh Zsolt: nem engedhetjük, hogy a magyar–lengyel kapcsolatokat a háború maga alá temesse

Hatvanezer résztvevőre számít a két év után ismét megszervezett bálványosi nyári szabadegyetemen Németh Zsolt. Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az InfoRádió Arna című műsorában beszélt még a visegrádi négyek jövőjéről, az uniós bővítéspolitika hiányosságairól és arról is, hogy miért lett Magyarország áldozata az amerikai belpolitikai harcoknak.

Július 19. és 24. között rendezik Tusnádfürdőn a 31. bálványosi nyári szabadegyetemet és diáktábort, más néven a Tusványost. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, két év szünet után nagyon nagy az érdeklődés az esemény iránt, ahol 27 sátorban zajlanak majd a programok. Hatvanezer résztvevőre számítanak a 400 különféle eseményen, ezek között lesznek közéleti, kulturális, szabadidős előadások, esténként koncertek, de hajnalig tartó táncházak is.

"Nagyon fontosnak tartjuk, hogy van egyrészt Tusványosnak ez a sajátos mixe, hogy egyrészt fesztivál, másrészt szabadegyetem. Ezt tartom a legnagyobb erényének. Másrészt nagyon komoly, izgalmas viták zajlanak, az ellenzék részéről Molnár Zsolt az MSZP színeiben, illetőleg az LMP frakcióvezető-helyettese, Keresztes László Loránd fog vitatkozni Kocsis Mátéval, illetve Nacsa Lőrinccel" – mondta Németh Zsolt. Hozzátette, fontosnak tartják a nemzetközi vendégeket is.

Tusványoson a legnagyobb érdeklődés Orbán Viktor beszédét szokta ott kísérni, mert ott nagyívű politikai magyarázatot ad arra, ami a világban éppen zajlik, de Németh Zsolt azt mondta, ahogy korábban, most sem tudják, miről beszél majd pontosan a miniszterelnök.

"Soha nem lehet tudni, hogy a miniszterelnök miről fog beszélni, ezt harmincéves tapasztalat alapján mondhatom.

Ennek a szombat délelőttnek általában ez a koreográfiája, hogy még az utolsó pillanatokban is jegyzetel, javít és hozzáír a szövegéhez. De ha az ember meg akarja fejteni a Fideszt vagy éppenséggel Orbán Viktort, akkor nem lehet eltekinteni a tusványosi beszédektől. Ezek a beszédek nagyon szépen leírják azt, hogy milyen gondolati és politikai fejlődésen mentünk keresztül" – mondta. Mindezzel együtt arra számít, hogy a nagy kérdéseket fogja megint érinteni a miniszterelnök, így a háborút, a nyomában járó gazdasági válságot, az inflációt, az energiaválságot, illetve az európai jövő kérdését.

Uniós bővítési folyamat

Németh Zsolt beszélt az Európai Unió bővítési folyamatáról. Szerinte most már összecsúszik a keleti szomszédságpolitika és a bővítési politika, hiszen bővítési perspektívát kapott Moldova, Ukrajna. "Egyelőre ez a két ország, de az elkövetkezendő időszakban nagyon hangsúlyosan fognak ezek a kérdések fölvetődni, mert ha nem a helyi értékén kezeljük, akkor

félő, hogy a szomszédságunkban, a Balkánon, Kelet-Európában további nagyon súlyos biztonsági problémák merülhetnek fel"

– jelentette ki a külügyi bizottság elnöke.

Mint fogalmazott, az elmúlt években is folyamatosan napirenden lévő kérdés volt, mit kezdünk a keleti, illetve a balkáni szomszédságunkkal, mert mindkét térség ki van téve a nagyhatalmi behatásoknak, és ez szerinte a jelenlegi helyzetben inkább destabilizáló.

"Egy geopolitikai döntést hozott ebben a kérdésben az Európai Unió, és izgalmas volt látni azt, hogy hogyan fogadja ezt Oroszország. Az Európai Unióval kapcsolatosan sokkal megengedőbbek voltak Putyin nyilatkozatai, mint a NATO-tagságnál" – mondta. Ezért is tartja stratégiai hibának azt, hogy Georgia esetében az Európai Unió nem bizonyult elég bátornak, mert nem hiszi, hogy az ukrán vagy a moldovai demokrácia bármilyen mértékben is a georgiai demokrácia mögött lenne.

"Georgia vonatkozásában egy hiba történt, de bízom benne, hogy képes lesz az Európai Unió ezt korrigálni, és ha egyszer hozott egy geopolitikai döntést Ukrajna és Moldova esetében, akkor ezt hamarosan Georgia vonatkozásában is meg kell lépni" – mondta.

Visegrádi négyek

A visegrádi négyek együttműködéséről úgy vélekedett Németh Zsolt, hogy jobb állapotban van, mint ahogy azt az ellenfeleik láttatni kívánják, ugyanakkor nincs olyan jó állapotban, mint amilyenben volt és mint amilyenben kéne lennie. A külügyi bizottság elnöke szerint kulcsfontosságú kérdés a magyar–lengyel kapcsolatok helyzete, mert a jó magyar–lengyel együttműködés nagyon fontos szerepet játszhat az Európa jövőjéről szóló viták befolyásolásában.

"Nem engedhetjük, hogy a magyar–lengyel kapcsolatokat a háború maga alá temesse"

– jelentette ki, megjegyezve: törődni kell azzal, hogy elmagyarázzák a magyar álláspontot a lengyel közvélemény számára. "Ennek a lényege, hogy bennünk a lengyelek bízhatnak, ránk számíthatnak, és ennek a bizalomnak a fönntartását tartom a legfontosabbnak az elkövetkezendő időben."

A másik fontos feladatnak azt tartja, hogy a háborúhoz való viszonyulás narratívájánál jobban oda kellene figyelni arra, hogy a lengyelek is megértsék, mi mit gondolunk az oroszokról, mit gondolunk az ukránokról.

"Lezárult a háborúval egy időszak, ami a magyar–orosz, illetőleg a magyar–ukrán politikát jellemezte, az a múlté. A háború után van egy új helyzet, és ebben a helyzetben egyértelműen elítéli Magyarország Oroszországot, és egyértelműen kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, az áldozat mellett" – mondta Németh Zsolt.

Örvendetesnek tartja, hogy az elmúlt napokban érzékelhető elmozdulás történt a magyar külpolitikában is, amit elősegített az, hogy Volodimir Zelenszkij elnök fölhívta Orbán Viktor miniszterelnököt, és megköszönte a humanitárius és politikai támogatást.

Amerika visszavág

Belpolitikai okok állnak annak a hátterében, hogy az Egyesült Államok felmondta a kettős adóztatási egyezményt – mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. A biztonságpolitika területén nincs alternatívája a NATO-nak, az amerikai szövetségnek, ugyanakkor az elmúlt napokban egy nagyon komoly kereskedelempolitikai vita is kibontakozott Magyarország és az Egyesült Államok között. Az 1974-ben kötött egyezmény felmondásának hátterében a globális minimumadóval kapcsolatos elutasító magyar álláspont van Németh Zsolt szerint.

Az ügyben komoly belpolitikai vita zajlik az Egyesült Államokban, ezt jelzi az is, hogy Jim Risch, a Republikánus Párt külügyi bizottsági rangidős tagja nyilatkozatban üdvözölte a globális minimumadó ügyében a magyar álláspontot. "Ennek a vitának, úgy vélem, nagyon fontos fejezete lehet az, hogy meghívták a konzervatív unió, a CPAC dallasi nagy konvenciójára Orbán Viktort. Kiváló alkalom lesz, hogy a globális minimumadóval kapcsolatos álláspontunkat kifejtsük, híveket szerezzünk ennek" – mondta Németh Zsolt.

A külügyi politikus úgy véli, hogy az "udvariatlan lépés" mögött az a türelmetlenség áll, hogy a Biden-adminisztráció szeretné a globális minimumadó kérdését még az amerikai időközi választások, november 8. előtt lerendezni. "Ennek vagyunk most mi az áldozatai, és bízom benne, hogy ez nem fog sikerülni" – jelentette ki. Azt reméli, hogy mivel a megállapodást 2024. januárjától mondták fel, lesz alkalom az időközi választások után újra napirendre venni a kérdést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×