INFORÁDIÓ
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly

emmanuel macron

nato-csúcs

soros elnökség

petr fiala

ukrajna

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Emmanuel Macron francia elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b-j) az Európai Unió és a Nyugat-Balkán csúcsértekezletén, amelyet az EU kétnapos csúcstalálkozójának keretében tartanak Brüsszelben az esemény első napján, 2022. június 23-án.

Emmanuel Macron átadta az elnökséget a NATO-csúcson

Infostart

Péntektől Franciaország után Csehország fél évig az Európai Unió tanácsának soros elnöke.

Emmanuel Macron francia elnök a madridi NATO-csúcstalálkozó helyszínén jelképesen átadta az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét Petr Fiala cseh miniszterelnöknek.

A francia államfő elmondta, hogy a csütörtök éjfélkor végződő féléves francia elnökség "utolsó erőfeszítései" a Bulgária és Észak-Macedónia közötti megállapodás "véglegesítésére" irányultak, amelynek révén lehetővé válik az európai uniós csatlakozási tárgyalások megkezdése Szkopjéval.

"Meggyőződésem, hogy

találtunk kompromisszumos megoldást"

- jelentette ki Macron sajtótájékoztatóján.

A bolgár kormány szerdán megerősítette, hogy feloldották az Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését akadályozó vétót az ügyben közvetítő Franciaország javaslata alapján. Két éve már csak a bolgár álláspont akadályozta a tárgyalások megindítását nemcsak Szkopjével, de Albániával is.

A NATO-csúcs végén rendezett ünnepség során Catherine Colonna francia külügyminiszter átadta az uniós marsallbotot utódjának, Jan Lipavskynak. A francia külügyminiszter úgy vélte, hogy Európa erősebb, önállóbb és egységesebb lett a francia elnökség végére.

A francia elnökség "hasznos" féléve után még mindig nagyon sok munka áll előttünk - mondta Emmanuel Macron Petr Fiala társaságában, aki üdvözölte az év első hat hónapjának "kiváló" mérlegét.

Magdalena Andersson svéd miniszterelnök, akinek országa 2023. január 1-től lesz soros elnök, szintén részt vett az ünnepségen.

Pénteken a cseh kormány a litomysli kastélyban fogadja az Európai Bizottság tagjait is a soros elnökség cseréjének jegyében.

Párizs után Prága is ígéretet tett arra, hogy Ukrajnát - így a menekültválságot és a háborúban álló ország újjáépítését - helyezi a soros elnökség középpontjába csakúgy, mint az európai energiabiztonságot - emlékeztetett a francia hírügynökség.

Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/John Thys
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018