eur:
393.14
usd:
367.3
bux:
0
2024. április 24. szerda György
A elegant woman with a hat and a drink in her hand stands at the edge of a infinity pool and enjoys the view to the skyline of the Dubai Marina during sunset, UAE
Nyitókép: SHansche

Ezekbe az országokba települhetnek át az orosz szupergazdagok

A Putyin rezsimjének hátat fordító milliomosok mellett az ukrán gazdagok is költözésbe fogtak, aminek köszönhetően újrarajzolódik a világ legtehetősebb embereinek térképe.

Csak Oroszországból több mint 15 ezer milliomos települ ki várhatóan az idén: hozzávetőlegesen az egymillió dollárnál magasabb vagyonnal rendelkező oroszok 15 százaléka hagyhatja el szülőföldjét még az idei évben a Henley&Partners cég szerint. A vállalkozás profilja a dúsgazdagok összekötése azokkal az országokkal, amelyek pénzért állampolgárságot kínálnak.

"Oroszországban egyre kevesebb a milliomos. A gazdagok az elmúlt évtizedben évről évre növekvő számban vándoroltak ki Oroszországból, ami korai figyelmeztető jele volt az ország problémáinak. A nagyobb összeomlásokat általában a tehetős emberek kivándorlásának felgyorsulása előzi meg, akik gyakran elsőként távoznak, mivel megvan rá a módjuk" – mondta Andrew Amoils, a Henley számára az adatokat összeállító New World Wealth kutatási vezetője a The Guardiannek.

Ukrajnából is több ezer milliomos vándorolhat el

A legnagyobb vagyonnal rendelkező magánszemélyek arányában Ukrajna nagyobb veszteséget szenved el: 2800 milliomos hagyhatja el az országot, ami az igen gazdagok 42 százalékát jelenti.

A legtehetősebbek tradicionálisan az USA-ba és az Egyesült Királyságba települnek át, de

az Egyesült Arab Emirátusok is feltörekvő úti cél:

a várakozások szerint ez válik majd a legnépszerűbbé.

"Az Egyesült Királyság elvesztette a vagyonközponti szerepét, és az Egyesült Államok sem vonzza már mágnesként a gazdagokat. Az Egyesült Arab Emírségek 2022-ben várhatóan a legtöbb milliomost vonzza majd" – áll a Henley jelentésében, amely a nemzetközi magánvagyon-migrációs trendek szisztematikus nyomon követésén alapul.

A legnépszerűbb célpontok

Az országok sorrendje a beköltöző szupergazdagok száma szerint rangsorolva a következőképp alakulhat majd:

  • Egyesült Arab Emirátusok 4000
  • Ausztrália 3500
  • Szingapúr 2800
  • Izrael 2500

Málta, Mauritius és Monaco is célpont lesz még a milliomosok számára.

Ettől vonzó három kis ország

"Málta az elmúlt évtized egyik nagy európai sikertörténete volt, nemcsak a milliomosok migrációja, hanem az általános vagyonnövekedés tekintetében is.

Jelenleg a világ egyik leggyorsabban növekvő piaca, 2011 és 2021 között 87 százalékos vagyonnövekedéssel számolva.

A honosítással történő állampolgárságszerzés folyamata jelentős új vagyont hozott a szigetországba, ennek köszönhető Málta erőteljes növekedése több ágazatban, többek között a pénzügyi szolgáltatások, az informatika és az ingatlanpiac területén. A várakozások szerint 2022-ben mintegy 300 dollármilliomos költözik Máltára" – fogalmazott Amoils.

Mauritius adóparadicsomként szintén vonzó célpont: az országban nincs tőkenyereségadó, nincs örökösödési adó, és a globális vállalatok maximális adókulcsa 3 százalék.

Monaco régóta vonzza a világ szupergazdagjait, mivel nem számít fel jövedelemadót, tőkenyereségadót vagy ingatlanadót. A Monacóban élő emberek közül tízből hét dollármilliomos.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×