eur:
388.78
usd:
361.96
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Katonai jármű áll egy út mentén a kelet-ukrajnai Szeverodonyeckben 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Öltönyös emberek fontos időszaka - a háború keddi hírei

Nem lesz Oroszországé Dél-Oszétia egyelőre, az EU részsikert ért el saját vezetői csúcsán. De mi lesz a menekültekkel? Keddi háborús hírek.

2022.05.31. 22:18

Francia igen a lengyel keleti szárnyas tervre

Támogatóan nyilatkozott Catherine Colonna új francia külügyminiszter kedden Varsóban arról a lengyel törekvésről, amely a NATO keleti szárnya erősítését célozza az ukrajnai háború okán. A Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat követő közös sajtóértekezleten Colonna, utalva "a drámai orosz agresszióra" Ukrajnában, nélkülözhetetlennek nevezte Franciaország és Lengyelország együttműködését az Európai Unión (EU) és a NATO-n belül. Kulcsfontosságúnak minősítette Lengyelország szerepét a NATO pozícióinak erősítésében a szövetség keleti szárnyán. "Franciaország a lengyelek mellett áll ki ezekben a törekvésekben" - hangsúlyozta.

A varsói kormány egyebek mellett a 10,5 ezer fős amerikai katonai jelenlét állandóvá tételét szorgalmazza a NATO keleti szárnya megerősítésének keretében. (MTI)

2022.05.31. 21:32

Történelmi referendumot hoz a háború Dániában

Aligha köztudott, hogy Dánia nem vesz részt az Európai Unió védelmi politikájában. Koppenhága régi előjoga ez, Oroszország Ukrajna elleni háborúja óta azonban a kormány már nem tekinti helyénvalónak. Ezért a miniszterelnökkel az élen népszavazást kezdeményezett.

2022.05.31. 21:00

Charles Michel: energetikai és védelmi fejlesztéseknek kell következniük

Emmanuel Macron elmondta, mikor kerülhet napirendre az orosz földgáz embargója. Mark Rutte szerint lesz hetedik szankciós csomag, de változtatni kell annak összeállítási módján.

2022.05.31. 20:35

Üzemanyaghiánnyal fenyeget a nyár

Ezt a Nemzetközi Energiaügynökség vezetője mondta.

2022.05.31. 20:22

A jövő évre csúszhat Herszon Oroszországhoz való csatlakozása

Erről Kirill Sztremousov, a Kreml által támogatott magas rangú tisztviselő beszélt, kijelentve, hogy a jelenleg is folyó közeli harcok nagyban “befolyásolhatják az Oroszországhoz való csatlakozásra vonatkozó hivatalos ajánlat időzítését”. Úgy vélte, hogy a herszoni régióban folyó “közeli harcok” miatt az Oroszországhoz való csatlakozás valószínűleg el fog tolódni, szerinte a döntés ugyanis csak “a jövő év környékén esedékes” (The Guardian, Liner)

2022.05.31. 20:14

Rangsorolták az Ukrajnának segítséget nyújtó országokat

Az Ukrajnát nem csak szóval segítő országok saját gazdasági erejükhöz mért hozzájárulását hasonlították össze.

2022.05.31. 20:02

A Gazprom nem szállít több földgázt a Shellnek

Ahogy a dániai Orsted cég számára sem.

2022.05.31. 19:30

Döbbenetes számok az ukrán bevételekről és kiadásokról

Pénzügyminisztériumi adatok arról, mit tud kifizetni az ukrán kormány saját forrásból és mi mindent nem, illetve hogy mennyit költ katonai szükségletekre.

2022.05.31. 19:19

Nagy Márton: Ne legyen kétségünk, az EU-ban téma lesz a gázembargó

Az EU hétfői döntése olajárkrízist okoz. A szankciós politika és a háború a földgáz és a gabona ára esetén is idézhet még elő meglepetéseket, amik akár globális válságba is dönthetik a világot - mondta a gazdaságfejlesztési miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

2022.05.31. 18:48

Minden eddiginél több orosz olaj tart India és Kína felé

Rekordmennyiségű orosz olaj van a tartályhajók fedélzetén, mivel más országok korlátozzák az importot az ukrajnai háború miatt.

2022.05.31. 18:11

Novák Katalin aláírta az ország fegyveres védelmének tervét

A terv tartalmazza a Magyar Honvédség feladatait a törvényes rend fenntartásában, a kritikus infrastruktúra és a kibertér védelmében.

2022.05.31. 17:31

Eljárás indult a humanitárius buszon halálosan megsebesült újságíró ügyében

Háborús bűntett gyanújával eljárást indított a francia terrorelhárítási ügyészség.

2022.05.31. 17:14

Már kicsit sem tartják barátnak Magyarországot az ukránok

Az ukrán lakosság háborús időszakban kialakult gondolkodás módjáról készített újabb felmérést az Ilka Kucseriva alapítvány, azt firtatva, mely országokat tartják Ukrajna barátainak a válaszadók. Változott az élboly sorrendje, a háború előtti USA, Lengyelország, Németország hármas helyett most az élen 66 százalékos támogatottsággal Nagy-Britannia végzett mint "legjobb barát". A második helyen most 65 százalékkal az USA áll, míg Lengyelország a harmadik dobogós 63 százalékkal.

Magyarországot a háború előtt az ukránok 7 százaléka mondta barátnak, most nulla - írta a karpathir.com.

2022.05.31. 17:12

Elkezdték az orosz személyi okmányok kiadását Mariupolban

A délkelet-ukrajnai kikötővárosban maradt lakosoknak először be kell szerezniük egy donecki regisztrációs igazolást, ezt követően Novoazovszkban személyi igazolványt igényelhetnek a szakadár köztársaság migrációs szolgálatánál, írta a Korrespondent alapján a karpathir.com.

"Az ügyintézés egyelőre nem teljesen zökkenőmentes. De kijelenthetjük, hogy Mariupol Oroszország általi annektálása a végrehajtás következő szakaszába lépett" - közölte Petro Andrjuscsenko, a város polgármestere.

2022.05.31. 16:54

Az ukránok végeztek a Wagner orosz zsoldoshadsereg egyik nagy alakulatával

Oroszország háborúja nem fog hamar véget érni - értékelt Ukrajna, miközben épp Kijevtől jó távol épít a fővárost védő vonalat.

2022.05.31. 16:37

Új elnök a Lukoil élén

Az orosz olajcég új vezetője a társaság eddigi megbízott elnöke, Vadim Vorobjov lett, akit a részvényesek több mint 99,2 százaléka támogatott. Vorobjov 2018 óta a Lukoil alelnöke volt.

Az eddigi elnök, Vagit Alekperov április 21-én jelentette be, hogy idő előtt lemondott elnöki megbízatásáról, és nem tartja meg igazgatótanácsi posztját sem.

A 71 éves Alakperov lemondásának okát nem közölték, de több nyugati szankciós listán is szerepelt. Vagit Alekperov nem irányító részvényes, március 31-én a Lukoil 3,12 százalékát birtokolta, az olajtársaságot 1993 óta vezette.

A Forbes magazin április elején ismertetett, a világ leggazdagabb embereit tartalmazó éves listája szerint Alekperov vagyona március 11-i állapot szerint 10,5 milliárd dollár volt, egy év alatt 14,4 milliárd dollárral csökkent, elsősorban az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt elrendelt nyugati szankciók hatására.

  • A Lukoil Oroszország második legnagyobb vállalata a Gazprom után, és a legnagyobb magáncég.
  • Bevétele 80 milliárd dollár körüli és több mint 100 ezer embert foglalkoztat.
  • A Lukoil és leányvállalatai 28 országban vannak jelen.

(MTI)

2022.05.31. 16:24

Csernobil biztonságossá tételét segítik magyar tűzszerészek

A megbolygatott radioaktív porral szennyezett talaj miatt különleges a feladat.

2022.05.31. 16:15

Vlagyimir Putyin eltávolításáról beszélt a lengyel kormányfő

"Mindannyiunk győzelmének számítana", ha Ukrajna megőrizné a szuverenitását – mondta a lengyel kormányfő.

2022.05.31. 15:33

NATO-csatlakozás: Finn és svéd törvénymódosítást vár Törökország

Ankara nem hagyja annyiban a kérdést.

2022.05.31. 14:00

Orbán Balázs az EU-csúcsról: Magyarország garanciákat kapott

A miniszterelnök politikai tanácsadója érdeklődésünkre ismertette a brüsszeli megállapodás részleteit.

2022.05.31. 13:40

Itt az ukrán reakció az uniós szankciócsomagra

Kijev azt szeretné, ha gyorsabban cselekedne Brüsszel és nem ilyen enyhe döntéseket hozna.

2022.05.31. 13:20

Fidesz: a baloldal belement volna...

A baloldal, ahogy korábban, most sem állt a magyar érdekek mellé, nyilatkozataikból az következik, hogy egy az egyben elfogadta volna a brüsszeli tervet, és belement volna az olajembargóba, a háború árát így a magyar emberekkel fizettették volna meg - mondta Bánki Erik, a Fidesz országgyűlési képviselője keddi, MTI-hez eljuttatott videónyilatkozatában. Hozzátette, a hétfő éjszakai uniós csúcson Magyarország újabb hatalmas győzelmet aratott, sikerült megvédeni a rezsicsökkentést és megakadályoztak egy újabb "őrült brüsszeli tervet". A kormánypárti politikus kiemelte: az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók miatt Európában vészesen emelkednek az árak. Ebben a helyzetben természetes, hogy el kell utasítani azt, hogy a drágább olajjal még tovább gerjesszék az áremelkedést - közölte, rámutatva: olaj nélkül leáll a magyar gazdaság, nem lesz üzemanyag, sem benzin, sem gázolaj. Kifejtette: Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője világossá tette, hogy jónak és hatékonynak tartja a brüsszeli szankciókat, sőt az atomenergia területére is kiterjesztette volna azokat. A választási kampányban is hallani lehetett a baloldaltól, hogy a legjobb válasz a háborúra, ha azonnal elzárják a gázcsapokat - folytatta Bánki Erik, jellemző hozzáállásnak nevezve Szabó Szabolcs (Momentum) álláspontját is, amely szerint majd az unió eldönti, mit kell tenni, és mindenki azt fogja betartani. A kormánypárti képviselő szerint nem lehet nem észrevenni, hogy ez a feltétel nélküli bólogatás, a Brüsszelnek való teljes megfelelés olyan távol áll a magyar érdekektől, mint Makó Jeruzsálemtől. A baloldal Európa érdekét újra a magyar emberek, a magyar nemzeti érdekek elé állítja - értékelt. (MTI)

2022.05.31. 12:38

Olajdöntés után – Szijjártó Péter máris Horvátországban tárgyal

Fel kell készülni, hogy az Ukrajnán keresztülhaladó vezetéken egyszer csak nem jön orosz olaj.

2022.05.31. 12:37

Aláaknázott holttestek?

A mariupoli Azovsztal acélműben az ukrán erők kapitulálása után az orosz hadsereg egy 152 ukrán katona holttestét rejtő izotermikus furgont talált, amelyben a tűzszerészek négy aknát fedeztek fel - jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve. A tábornok szerint a robbanóanyag elegendő lett volna ahhoz, hogy a járműben maradt összes holttestet megsemmisítse. Konasenkov az Azovsztalban őrizetbe vett hadifoglyok vallomására hivatkozva azt állította, hogy a halottakat Kijevből kapott parancsra aknázták alá az üzemképtelen hűtőrendszerű furgonban. Emlékeztetett rá, hogy az Azov alakulat tagjai a megadást megelőzően nyilvánosan a halottak elszállítását és átadását kérte a hozzátartozóknak Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől, amire nem érkezett válasz. A szóvivő szerint a "provokáció" célja az volt, hogy Oroszországot vádolhassák meg a holttestek szándékos megsemmisítésével, valamint kísérlet az ukrán vezetés reputációjának megmentésére. Ígéretet tett rá, hogy a holttesteket ki fogják adni Ukrajna képviselőinek. Konasenkov elmondta, hogy az elmúlt nap folyamán nagypontosságú levegő-föld rakéták négy vezetési pontra és 13 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulására, a harcászati légierő gépei és drónjai pedig három vezetési pontra, 69 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, egy radarállomásra és két lőszerraktárra mértek csapást. A légicsapások következtében mintegy 290 "nacionalista" vesztette életét és 23 haditechnikai eszköz vált üzemképtelenné. A beszámoló értelmében az orosz légvédelem egy Szu-25-ös repülőgépet és hat drónt lőtt le. A rakéta- és tüzérségi erők 38 vezetési pontot, 417 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, 46 lőállásban lévő tüzérségi és aknavetős üteget, 36 haditechnikai eszközt - köztük egy Uragan és egy Grad rakétasorozatvetőt -, két lőszerraktárt és egy üzemanyagraktárt semmisített meg. Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a különleges katonai művelet kezdete óta 184 repülőgépet, 128 helikoptert, 1070 drónt, 325 légvédelmi rakétarendszert, 3342 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 454 rakétasorozatvetőt, 1738 tüzérségi löveget és aknavetőt eszközt, valamint 3311 speciális katonai járművet semmisítettek meg. Az orosz védelmi tárca hétfő este ismét arról tett bejelentést, hogy az ukrán fegyveres erők és külföldi zsoldosok oktatási és egészségügyi létesítményeket használnak fel katonai célokra. A minisztérium emellett azt közölte, hogy Kraken elnevezésű ukrán nacionalista egység fegyveresei büntetőakciókat hajtottak végre Harkiv megye lakosai ellen, akiket az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) oroszbarát érzelmekkel gyanúsított meg. Ezeknek az embereknek az otthonába az osztagok a tájékoztatás szerint éjjelente törnek be, ott fizikailag bántalmazzák őket, egyeseket ismeretlen helyre hurcolnak. A minisztérium szerint Harkiv megyében már több tucatnyian tűntek el az ilyen büntető razziák után. (MTI)

2022.05.31. 12:01

Egyre népszerűbb a Menedekes app

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán háború kitörése óta - 2022. május 31. 6.00 órai adatok alapján - eddig 23 719 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált. A kérelmek elbírálása folyamatos, határidőn belül történik, eddig 15 242 fő esetében született elismerő döntés. Az április közepén indított "Menedekes" applikáció segítségével egyre többen élnek az elektronikus ügyintézés lehetőségével, hiszen az ügyintézés egyszerűsítésével nem csak az OIF ügyfélszolgálatain, hanem már a kormányablakban is benyújthatják kérelmeiket az Ukrajnából menekülők. Május hónapban eddig közel 4 500 új menedékes elismerés iránti kérelmet regisztráltak az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság ügyfélszolgálatain és a kormányablakokban. (MTI)

2022.05.31. 11:39

Kivégezhetik az Azov-ezred tagjait

Akár halálbüntetéssel is sújthatják az ukrán Azov-ezred tagjait, akik Mariupol városában megadták magukat – közölte Jurij Szirovatko, az önhatalmúlag kikiáltott donyecki „népköztársaság” igazságügyi minisztere.

2022.05.31. 11:09

Ne feledje, forgalmi nélkül nincs olcsóbb tankolás!

Immár kétféle ártípussal lehet találkozni a benzinkutakon: a hatósági és a benzinárstop nélküli árak is kint vannak.

2022.05.31. 11:08

Politico: Orbán Viktor sokat kapott, és túszul ejtette az EU-t

Az uniós csúcson kapituláltak az EU-tagállamok vezetői, és teljesítették a magyar miniszterelnök minden kérését – írja a brüsszeli portál.

2022.05.31. 11:07

Nem szállít Hollandiának sem a Gazprom

A Gazprom leállította a gázszállítást a holland GasTerra vállalatnak, amely nem hajlandó az energiahordozóért rubelben fizetni - közölte az orosz gázipari vállalat sajtószolgálata. A Gazprom az általa kiadott tájékoztatás szerint május 30-án estig nem kapta meg a gázszállításokért a rubelben számított fizetési eljárás szerint járó fizetséget a GasTerrától. Az orosz vállalat már hétfőn bejelentette, hogy leállítja a hollandiai gázszállításokat. A Gazpromot a GasTerra előre értesítette arról, hogy megtagadja az új rendszer szerinti fizetést. A holland cég ezt azzal indokolta, hogy attól tart, ezzel megsérti az Oroszország elleni szankciókat. A vállalat szerint "túl sok pénzügyi és működési kockázat kapcsolódik az előírt fizetési lehetőséghez". Korábban Finnország, Bulgária és Lengyelország mondta le az orosz gáz vásárlását, Dánia pedig közölte, hogy nem fog az új rendszer szerint fizetni. (MTI)

2022.05.31. 11:05

Utazási akció Budapesten - menekülteknek

Augusztus 31-ig díjmentesen utazhatnak az Ukrajnából érkező menekültek a fővárosi közösségi közlekedési járatokon - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-vel. A BKK közleménye szerint augusztus 31-ig ukrán úti okmányuk felmutatásával díjmentes utazásra jogosultak a BKK-járatokon - a 100E autóbusz, a sikló, a nosztalgiajáratok és a hajó kivételével -, valamint a HÉV és a környéki "kék" buszok Budapesten belüli szakaszán azok az ukrán állampolgárok, akiknek a háború miatt kellett elhagyniuk otthonaikat. A díjmentes utazáshoz rendelkezni kell az alábbi dokumentumok egyikével: ukrán útlevél, ukrán személyi igazolvány, ukrán tartózkodási engedély, magyar hatóság által kiadott olyan tartózkodási engedély, amelyben ukrán állampolgárság van bejegyezve, diákok esetében, ha nem rendelkeznek a fenti okmányokkal, akkor ukrán diákigazolványra van szükség, illetve bármely egyéb okirat is elfogadható, amelyből ukrán állampolgárság vagy legalább ukrajnai lakcím megállapítható - írták. Tudatták azt is, hogy a kettős állampolgárokra, akiknek az egyik állampolgárságuk a magyar, de magyar állampolgárságukat igazoló okmányuk mellé nem tudnak ukrán állampolgárságot vagy ukrán lakcímet igazoló okmányt ellenőrzésre felmutatni, a kedvezmény jelenleg nem biztosított. (MTI)

2022.05.31. 10:42

Borisz Jelcin veje elhagyta Vlagyimir Putyin tanácsadói körét

Valentyin Jumasev, aki korábban Putyin hatalomra jutásában is segédkezett, több forrás szerint is megvált a Kremlben betöltött tanácsadói pozíciótól.

2022.05.31. 10:41

Cseh menekültszámok

Mintegy 300 ezer ukrajnai menekült tartózkodik jelenleg Csehországban az eddig oda érkezett több mint 350 ezerből - jelentette ki Vít Rakusan cseh belügyminiszter a Právo című lapban kedden megjelent beszélgetésben. A miniszter szerint mintegy 50 ezer ukrajnai menekült már elhagyta Csehországot, ismeretei szerint egyik felük visszament Ukrajnába, másik pedig Nyugat-Európába, elsősorban Németországba távozott. Rakusan azt mondta, hogy kettős ukrán-magyar állampolgárságú ukrajnai roma menekültek ügyében javult az együttműködés Magyarországgal. A magyar hatóságok most következetesebben vizsgálják a csehek által kért ukrajnai menekültek állampolgárságát. A cseh kérésre megvizsgált személyek kevesebb mint harmadánál állapították meg a kettős állampolgárság tényét. Megjegyezte, hogy a cseh hatóságok a maguk részéről összesen mintegy ötezer menekült állampolgárságát vizsgálták. Az utóbbi hetekben többnyire a prágai vasúti főpályaudvaron veszteglő, Kárpátaljáról a cseh fővárosba érkezett romákat a csehek most magyar nyelvű röplapokon tájékoztatják, hogy ha kettős ukrán-magyar állampolgárok, akkor az Európai Unió állampolgárai, tehát Csehországban turistaként tartózkodhatnak, de nincs jogosultságuk sem ideiglenes védelemre, sem segélyekre. "A röplapon konkrétan feltüntetjük, milyen támogatásra jogosultak Magyarországon, mint magyar állampolgárok" - mutatott rá Vít Rakusan. A Csehországba érkező ukrajnai menekültek speciális cseh vízumot kapnak, amely egyéves tartózkodásra, egészségügyi ellátásra, munkavállalásra és az oktatási intézmények igénybevételére jogosítja őket. A cseh hatóságok szerint Csehország az oda érkező ukrajnai menekültek döntő többsége számára célországnak számít. Még a háború kitörése előtt a hivatalos kimutatások szerint több mint 200 ezer ukrajnai vendégmunkás dolgozott Csehországban, a menekültek egy része az ő hozzátartozóik és barátaik. (MTI)

2022.05.31. 09:57

MSZP-s dicséret érkezett Orbán Viktor bejelentésére

„Ráadásul megteremti Magyarországon az »örök rezsicsökkentés« lehetőségét, amit ki is fogunk követelni a kormánytól” – reagált kedd reggeli videóüzenetében Ujhelyi István.

2022.05.31. 09:50

Lukasenkáék újabb hadgyakorlatba kezdenek az ukrán határnál

A BelTa hírügynökség szerint Fehéroroszország az Ukrajnával és Oroszországgal is határos délkeleti homeli régióban tart mozgósítási hadgyakorlatot június végén.

2022.05.31. 09:49

Ipari termelői árak - Egészen hihetetlen számadatokat közölt a KSH

A belföldi értékesítés árai 42,6, az exportértékesítésé 21,8 százalékkal nőttek.

2022.05.31. 09:48

Olcsóbb lett a fa és az acél, de...

Ezt azonban a forintgyengülés, az importált gyártási nyersanyagok további áremelkedése és az energiaárak elnyelhetik.

2022.05.31. 09:29

Rendőrségi közlés

Az ukrán-magyar határszakaszon 4954 ember lépett be hétfőn Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4450-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-vel. A beléptetettek közül a rendőrség 243 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írta a rendőrség. Az ukrajnai háború elől hétfőn 82 ember, köztük 28 gyermek érkezett Budapestre vonattal - tették hozzá. A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte kedden a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben résztvevőkkel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is. Folyamatosan tartják a rendőrök a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - áll a közleményben. (MTI)

2022.05.31. 09:11

Üdülőből áttelepített menekültek

Bulgáriában a turisztikai szezon kezdete előtt a Fekete-tenger partján lévő üdülőkből az ország központi részein lévő befogadóközpontokba telepítik át az ukrán menekülteket - jelentette be hétfőn Kalina Konsztantinova bolgár miniszterelnök-helyettes.

"Bulgária nem engedheti meg magának többé, hogy ukrán állampolgárokat szállásoljon el a strandok mentén épült hotelekben" - jelentette ki a kormányfő-helyettes videóüzenetében.

Az átutaztatást az elkövetkező napokban kezdik meg, a turistaszezon június elején indul.. A hatóságok szerint jelenleg mintegy 90 ezer ukrán menekült tartózkodik Bulgáriában.

Korábban a menekültek többsége elutasította, hogy elhagyja a tengerpartot, és az ország központi térségeiben található állami üdülőkbe költözzön át. A buszokkal és vonatokkal szervezett különjáratok iránt alig volt érdeklődés, ugyanis sokan attól tartanak, hogy a távol eső üdülőkben nem lesz elegendő bevásárlási lehetőség, illetve megfelelő orvosi ellátás. A bolgár sajtó szerint mindössze ötszáz menekült élt ezzel a lehetőséggel.

Bulgária tranzitországnak számít az ukrán menekültek számára, akik mindenekelőtt Közép- és Nyugat-Európa országaiba igyekeznek eljutni. A február 24-én indult ukrajnai orosz háború nyomán mintegy 300 ezer ukrán menekült érkezett Bulgáriába, hivatalos adatok szerint 90 365-en maradtak közülük az ország területén. A menekültek egy részét hotelekben helyezték el, de sokan rokonoknál, barátoknál, illetve önkéntes segítőknél kaptak szállást. (MTI)

2022.05.31. 09:00

Megérkezett Kijevbe az Egyesült Államok új ukrajnai nagykövete

Bridget Brink személyében 2019 óta először van misszióvezetője Washingtonnak a kelet-európai országban – jelentette hétfőn az amerikai sajtó.

2022.05.31. 08:10

Mégsem lesz "oroszbarát" népszavazás Dél-Oszétiában

A csatlakozás még várhat, Georgia területe marad, ahogy volt. 50 ezer lakosról, 3900 négyzetkilométerről van szó.

2022.05.31. 08:00

Csehország újabb fegyvereket szállíthat az ukránoknak

Csehország eddig több mint 3,5 milliárd korona, azaz mintegy 56 milliárd forint értékben küldött hadianyagot Ukrajnának, hogy védekezni tudjon az orosz támadás ellen – jelentette ki Jana Černochová cseh védelmi miniszter. Biztonsági szempontokra hivatkozva a védelmi minisztérium nem hozza nyilvánosságra, hogy pontosan milyen nehézfegyvereket szállít Ukrajnában.

2022.05.31. 07:10

Íme az orosz olajstop-megállapodás - apró betűs részekkel

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke abban reménykedik, hogy ez a szankciós eszköz a lehető legnagyobb nyomást gyakorolja Oroszország számára.

2022.05.31. 07:00

Orbán Viktor: továbbra is kaphat orosz olajat Magyarország, az uniós támadást visszavertük

Azok az országok, amelyek csövön keresztül kapják az olajat, a régi rend szerint folytathatják gazdálkodásukat - számolt be a legfontosabb eredményről a magyar miniszterelnök az Európai Tanács éjszakába nyúló ülésének legfontosabb döntéséről.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×