eur:
394.4
usd:
362.99
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Tanács kétnapos rendkívüli ülésére Brüsszelben 2022. május 30-án. Az állam- és kormányfők többek között az elhúzódó ukrajnai háborúról, az azzal járó súlyos gazdasági válságról, illetve az energiaellátás biztonságáról tárgyalnak.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Politico: Orbán Viktor sokat kapott, és túszul ejtette az EU-t

Az uniós csúcson kapituláltak az EU-tagállamok vezetői, és teljesítették a magyar miniszterelnök minden kérését – írja a brüsszeli portál.

Az Ukrajnában háborút indító Oroszország elleni harcukban meghátráltak az Európai Unió tagállami vezetői Orbán Viktor előtt, és teljesítették a magyar miniszterelnök követeléseit, így Budapest majdnem teljes felmentést kapott az orosz olajra kivetni tervezett új embargó alól – írja a Politico.

Ez az engedmény tette lehetővé, hogy az Európai Tanács elfogadhassa a hatodik szankciós csomagot, és megkímélte attól az uniót, hogy ki kelljen hátrálnia a hetek óta a nyilvánosság előtt előkészített olajvásárlási tilalomból.

A EU-tisztségviselők és -diplomaták a lap szerint elismerték, hogy Orbán Viktornak sikerült elérnie céljait a maga módján – és Magyarország érdekeit előrébb helyezte, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök megleckéztetését.

"Ha az ügy egy hónapját nézzük, akkor Orbán Viktor nagyon sokat kapott, és mindenkit túszul ejtett" – mondta egy uniós diplomata a Politicónak.

A magyar miniszterelnök a Facebookon az éjszaka azt posztolta: "Megszületett a megállapodás. Magyarország mentesül az olajembargó alól!"

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke elmondta, az embargó révén az unióba érkező orosz olaj 90 százalékára tudnak tilalmat elrendelni az év végéig, és azt remélik, ezzel jelentős bevételektől esik el a háborút viselő Oroszország. Emellett a hatodik csomagban további szankciók is lesznek, így

  • a Sberbankot kitiltják a SWIFT-rendszerből, és
  • Kirill pátriárka ellen is szankciókat rendelnek el.

Az uniós országok vezető tisztségviselői arról is beszéltek, hogy

az Európai Tanács a lehető leghamarabb felülvizsgálja a Magyarországnak adott felmentést.

Mark Rutte holland miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy az uniós állam- és kormányfők következő, június végére tervezett tanácskozásán ismét napirendre kerül majd az ügy.

Az olajvásárlási engedmény a csővezetékekre vonatkozik, így nemcsak a Magyarországra vezető Barátság-kőolajvezeték lenne érintett, hanem északabbra Lengyelország és Németország felé is, de ez a két ország önként vállalta, hogy év végére beszünteti a vezetékes orosz olaj vásárlását.

Az EU szorgalmazza, hogy a Horvátországon át Magyarországra vezető Adria-vezetéket fejlesszék, mert így idővel megszüntethető lenne a Budapestnek adott felmentés. Ugyanakkor, mivel a Barátság-vezeték Ukrajnán keresztül vezet Magyarországra, így egy szabotázs vagy háborús támadás veszélybe sodorhatja az ellátást, emiatt az is belekerült a tanácsülés jegyzőkönyvébe, hogy "hirtelen ellátási zavarok esetén sürgősségi intézkedéseket vezetnek be az ellátás biztonsága érdekében". Ez azt jelenti, hogy Magyarország további olajat vásárolhat, ha a vezetékes szállítás megszűnik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 07:53
×
×
×
×