eur:
393.78
usd:
365.21
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök interjút ad az Associated Press amerikai hírügynökség újságírójának Kijevben 2022. április 9-én.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Itt az ukrán reakció az uniós szankciócsomagra

Kijev azt szeretné, ha gyorsabban cselekedne Brüsszel és nem ilyen enyhe döntéseket hozna.

Kevesellte az Európai Unió új, Oroszországra kivetett szankciós csomagját az ukrán elnöki hivatal vezetőhelyettese kedden Madridban, egyúttal az Ukrajnának küldendő fegyverszállítmányok felgyorsítását sürgette.

"Ha engem kérdeznek, a szankciók túl lassúak, túl későn jönnek, és még mindig nem elegendőek" - fogalmazott Ihor Zsovkva az Európai Unió által hétfőn elfogadott hatodik, Oroszországra kirótt szankciós csomaggal kapcsolatban.

A csomag rendelkezik egyebek között az orosz kőolaj uniós importjának részleges leállításáról és három nagy orosz állami tulajdonú műsorszolgáltató uniós szolgáltatásának betiltásáról is, továbbá az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért felelősöket a megszorító intézkedések hatálya alá vonja.

Zsovkva emellett leszögezte: "nem elégedettek" a Nyugatról Ukrajnába érkező fegyverszállítás sebességével.

"Ha elégedettek lennénk, már felszabadítottuk volna Mariupolt és kiűztük volna az orosz erőket a Donyeckből"

- jelentette ki.

Mindeközben a poltavai bíróság háborús bűnök miatt fejenként 11 és fél év börtönre ítélt két orosz katonát, akik a vád szerint az oroszországi Belgorodban állomásozó tüzérségi egység tagjaiként Harkiv megyei civil létesítmények ellen követtek el rakétatámadást. Az ukrán Interfax hírügynökség közlése szerint Alekszandr Bobikin és Alekszandr Ivanov beismerte bűnösségét, és "megbánást tanúsított".

A háború kezdete óta ez volt Ukrajnában a második ilyen jellegű ítélet: május elején a kijevi bíróság egy 21 éves orosz katonát, Vagyim Sisimarint életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy ukrán civil lelövéséért.

Ugyancsak kedden Olekszandr Sztrjuk, a Luhanszk megyei Szeverodoneck katonai adminisztrációjának vezetője az ukrán televízióban azt közölte, hogy a város felét "az oroszok vonták irányításuk alá", ám hozzátette, hogy a harcok jelenleg is tartanak.

"A város még mindig védekezik. Még mindig ukrán" - fogalmazott.

Felhívta mindazonáltal a figyelmet arra, hogy a jelen helyzetben lehetetlen kimenekíteni a civileket, akiket arra kért, "vonuljanak fedezékbe".

Leonyid Paszicsnyik, a Moszkva-barát szakadár "Luhanszki Népköztársaság" vezetője a TASZSZ orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy Szeverodoneck egyharmadát ellenőrzik.

Jan Egeland, a Norvég Menekültügyi Tanács (NRC) főtitkára szerint akár 12 ezer civil rekedhetett a városban.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×