eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Analyst working with Business Analytics and Data Management System on computer to make report with KPI and metrics connected to database. Corporate strategy for finance, operations, sales, marketing
Nyitókép: NicoElNino/Getty Images

Ipari termelői árak - Egészen hihetetlen számadatokat közölt a KSH

A belföldi értékesítés árai 42,6, az exportértékesítésé 21,8 százalékkal nőttek.

Áprilisban az ipari termelői árak átlagosan 28,8 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. A belföldi értékesítés árai 42,6, az exportértékesítésé 21,8 százalékkal nőttek - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az áremelkedés ütemét elsősorban az alapanyag- és energiaárak, illetve a munkabérek növekedése, valamint a forint árfolyamának gyengülése befolyásolta.

Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítés 3,9, az export 2,5 százalékkal drágult, így az ipari termelői árak összességében 2,9 százalékkal emelkedtek.

A belföldi értékesítés árai a feldolgozóiparban 31,5, a energiaiparban 71,3 százalékkal növekedtek.

Az ipari exportértékesítési árak 21,8 százalékos emelkedésén belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 16,2, a 3,8 százalékos súlyú energiaiparban - a világpiaci árak növekedése következtében - 199 százalékos volt a drágulás.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×