eur:
389.83
usd:
362.05
bux:
68523.94
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
BRUSSELS, BELGIUM - MAY 17:  Czech Minister of Defence Jana Cernochova attends an EDA Ministers meeting in the Europa, the EU Council headquarter on May 17, 2022 in Brussels, Belgium. The European Defence Agency is the agencys decision making body and is composed of the defence ministers of participating Member States together with a representative of the European Commission and led by the Head of the Agency. (Photo by Thierry Monasse/Getty Images)
Nyitókép: Thierry Monasse/Getty Images

Csehország újabb fegyvereket szállíthat az ukránoknak

Csehország eddig több mint 3,5 milliárd korona, azaz mintegy 56 milliárd forint értékben küldött hadianyagot Ukrajnának, hogy védekezni tudjon az orosz támadás ellen – jelentette ki Jana Černochová cseh védelmi miniszter. A tárcavezető közölte, hogy a közeljövőben újabb fegyverszállításra tesz javaslatot a kormánynak mintegy 600-700 millió korona értékben. Biztonsági szempontokra hivatkozva a védelmi minisztérium nem hozza nyilvánosságra, hogy pontosan milyen nehézfegyvereket szállít Ukrajnában.

Jana Černochová cseh védelmi miniszter egy hétvégi televíziós vitaműsorban közölte, nagyon szívesen bemutatná, hogy a tárca miként használja az adófizetők pénzét, de a jelenlegi háborús helyzetre való tekintettel ez nem túl biztonságos, ezért az Ukrajnába szállított fegyvernemekről csupán annyit árult el, hogy a szállítmányok között nehézfegyverek is voltak.

„Nagyon boldog leszek, ha a háború végeztével minden cseh állampolgár számára feltárhatjuk a fegyveres segítségnyújtás részleteit, de

ebben a helyzetben ezt nem fedhetjük fel a Kreml és Vlagyimír Putyin előtt”

– mondta a cseh védelmi miniszter, hozzátéve, hogy a közeljövőben újabb fegyverszállításra tesz javaslatot a kormánynak mintegy 600-700 millió korona értékben.

Černochová emlékeztetett, hogy nem csak az ő tárcája áll ki Ukrajna mellet, hanem a civil szféra is, amely eddig mintegy 1,2 milliárd cseh koronát gyűjtött össze és adományozott a prágai ukrán nagykövetség által létrehozott különleges alapnak abból a célból, hogy a befolyt összeget fegyverekre költse. A védelmi miniszter a civilek mellett a cseh vállalatokról is szót ejtett. „A fegyvergyártó vállalatok támogatása mellett sem mehetünk el szó nélkül, mert ez az iparág további fegyverekkel támogatja Ukrajnát” – tette hozzá Černochová.

Jevhen Perebyjnis Ukrajna prágai nagykövete hangsúlyozta, hogy „vannak olyan országok, melyek nagyon nagy mértékben támogatják Ukrajnát, és Csehország minden kétséget kizáróan ezen országok közé tartozik.

Jana Černochová nem erősítette meg, de nem is cáfolta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter néhány napja elhangzott kijelentését, mely szerint a csehek katonai helikoptereket is szállítottak az ukránoknak. Az amerikai politikus a cseh segítséggel kapcsolatban rakétavédelmi rendszerekről is beszélt. A prágai sajtó fényképeket közölt arról, ahogy T-72-es típusú tankokkal megrakott tehervonat indult Prágából Ukrajnába. A miniszter rámutatott, hogy a fegyverszállításokhoz hasonlóan nagyon jelentős az Ukrajnának nyújtott cseh humanitárius segítség is.

A belügyminisztérium közlése szerint eddig mintegy 360 ezer ukrajnai menekült kapott speciális cseh vízumot, amely egyéves tartózkodásra, egészségügyi ellátásra, munkavállalásra és az oktatási intézmények igénybevételére jogosít fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×