eur:
394.61
usd:
365.18
bux:
65477.72
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Pumping equipment gas at gas station. Close up of a hand holding fuel nozzle
Nyitókép: Jung Getty/Getty Images

Ne feledje, forgalmi nélkül nincs olcsóbb tankolás!

Immár kétféle ártípussal lehet találkozni a benzinkutakon: a hatósági és a benzinárstop nélküli árak is kint vannak. A magyar rendszámú autók alacsonyabb áron tankolhatnak, de a kasszánál a forgalmi engedéllyel kell igazolni a jogosultságot.

A Metropol cikke szerint még mindig sokan felejtik el bevinni a forgalmi engedélyt a benzinkutak kasszáihoz. Pedig csak így tankolhatunk olcsóbban, ha magyar rendszámú az autónk.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy május 27-től csak magyar rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon rezsicsökkentett árú üzemanyagot. A tárcavezető elmondta: „Európában Magyarországon lehet a legkedvezőbb áron tankolni, emiatt különösen a határok mentén olyan benzinturizmus alakult ki, ami már az ellátást fenyegeti. Visszaélnek azzal, hogy Magyarország képes a 480 forintos árat fenntartani, miközben Európában 700-900 forintos árak vannak” – magyarázta.

A külföldiek továbbra is tankolhatnak, de piaci áron. A Holtankoljak.hu oldalán közzétett tarifák alapján a (június 1-jétől) 95-ös benzin benzinárstop nélküli ára 717,9 forint/liter, a gázolajé 729,9 forint/liter.

A gyakorlatban…

A Molnál a totemoszlopokon továbbra is a 480 forintos, illetve hatósági árat tüntetik fel, a kútfejen viszont már a piaci ár szerepel. Ugyanakkor próbálják a lehető legegyértelműbb módon, több nyelven is kimatricázva felhívni a figyelmet arra, hogy a magyar rendszámú gépjárművek tulajdonosai a fizetéshez vigyék magukkal bemutatásra a forgalmit. „Amennyiben tehát igazolni tudja, hogy magyar forgalmi rendszámú gépjárművel érkezett, úgy a kasszánál érvényesítésre kerül az az árcsökkentő diszkont, ami érvényesíti a hatósági árat” – fogalmazott Ratatics Péter, a Mol-csoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója megkeresésünkre.

6 millióra is büntethetik a szabálytalanul számlázó kutakat

Az automata benzinkutaknál okozza a legnagyobb problémát a kettős benzinár. A Blikk szerint újabb típusoknál a forgalmi engedélyen lévő vonalkód leolvasásával már magyar árra áll át a rendszer, ha azt központilag átprogramozták. Ha nem, akkor a magyar autós a számlával, forgalmijával, személyi irataival az automata kút üzemeltetőjénél személyesen kérheti vissza a különbözetet.

Egri Gábor, a benzinkutas szövetség vezetője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a kutasoknak figyelniük kell, hiszen ahol szabálysértő módon az olcsóbb árat számolják el egy külföldinek, ott alkalmanként 6 millió forintos büntetésre számíthatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×