eur:
389.61
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Vlagyimir Putyin orosz elnök videókapcsolaton keresztül folytat megbeszélést a moszkvai Kremlben 2022. május 27-én. Az előző napon Putyin az ukrajnai helyzet fejleményeiről, valamint az élelmiszerválság lehetséges megoldásairól beszélt telefonon Mario Draghi olasz kormányfővel.
Nyitókép: MTI/AP/Szputnyik pool/Mihail Mecel

Borisz Jelcin veje elhagyta Vlagyimir Putyin tanácsadói körét

Valentyin Jumasev, aki korábban Putyin hatalomra jutásában is segédkezett, több forrás szerint is megvált a Kremlben betöltött tanácsadói pozíciótól.

Jumasev fizetés nélküli tanácsadója volt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, akinek befolyása limitált volt a döntésekre, távozása mégis szimbolikus: személye volt az utolsó kapocs, ami a mai és a jelcini liberális reformokkal és nyugati nyitással jellemezhető Oroszországot összekötötte.

Nem ő ugyanakkor az első magas rangú orosz, aki kiáll Vlagyimir Putyin Ukrajnában folytatott háborújával szemben: ha nem is sokan, de vannak olyanok, akik kockázatot vállalva kritizálták már azt.

Akik meg mertek szólalni

Azt követően, hogy február 24-én megkezdődött az ukrán offenzíva, a Borisz Jelcinhez kapcsolható figurák közül először Anatolij Csubajsz, az elnök külkapcsolatokért felelős megbízottja hagyta el a Kremlt: ő volt az első magas rangú katonai tisztviselő, aki tettével kifejezte, mi a véleménye az ukrán háborúról. Csubajsz a világ 100 legbefolyásosabb gazdasági vezetőjének egyike volt, nemcsak pozícióját, hanem Oroszországot is elhagyta. Borisz Bondarev, Oroszország genfi ENSZ tanácsadója ebben a hónapban fogalmazott úgy, hogy szégyelli, amit hazája tesz, ezért lemond tisztségéről.

Oleg Tinkov, az egyik legnagyobb orosz bank alapítója áprilisban egy Instagram-posztban kritizálta a háborút: nem sokkal ezután a bank ügyvezetőit a Putyin-adminisztráció emberei azzal keresték meg, hogy ha nem távolítják el Tinkovot, a bank állami tulajdonba fog kerülni. El kellett adnia Tinkoff-részesedését nyomott áron, és

arra is figyelmeztették, hogy élete is veszélyben van.

Tinkov egyébként daganatos betegsége miatt jelenleg is orvosi kezelésben részesül. Mihail Fridman, az orosz Alfa Bank alapítója tragikus vérontásként beszélt a háború kapcsán és Oleg Deripaszka fémmogul is arról beszélt, hogy a vérontásnak meg kell állnia. Ő azonban a kisebbséget képviselik az oligarchák közül Putyin-kritikájukkal.

Jumasev közelről látta Putyin felemelkedését

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem adott azonnali kommentárt Jumasev távozásával kapcsolatosan a hírt elsőként közlő Reuters-nak: Ljudmila Telen, a Borisz Jelcin Elnöki Központ alapítványának ügyvezető igazgatóhelyettese, ahol Jumasev a kuratórium tagja, azonban elmondta, hogy Jumasev már áprilisban lemondott Kreml-tanácsadói szerepéről. Az indokról csak ennyit mondott: ez volt a szándéka.

Jumasev Jelcin alatt, 1991-1999 között a Kreml tanácsadójaként, majd kabinetfőnökeként dolgozott.

Jelcin Tatyjana lányát 2002-ben vette feleségül. Jumasev 1997-ben éppen az elnöki adminisztrációt vezette, amikor Putyint, az egykori KGB-kémet, aki csak egy évvel korábban kapott a Kremlben középszintű adminisztratív állást kapott, a Kreml kabinetfőnökének helyettesévé léptették elő.

Ideológiai távolság ellenére az orosz elnök megtartotta a kapcsolatot

Ez az előléptetés jelentette az ugródeszkát ahhoz, hogy Putyint Jelcin trónörökösévé avassák, és 2000-ben, Jelcin lemondása után megnyerje az elnökválasztást. Bár Putyin politikája az évek során eltért a Jelcin által képviselt értékektől,

az orosz vezető megtartotta kapcsolatát Jelcin családjával.

A Kreml honlapja szerint 2020 januárjában Putyin meglátogatta otthonában Tatyjana Jumasevát, Jelcin lányát, hogy gratuláljon neki születésnapja alkalmából. Valentin Jumasev és Tatyjana Jumaseva felnőtt lánya, Marija ugyanakkor február 24-én Instagram-fiókján egy ukrán zászlót ábrázoló képet posztolt, a "Nem a háborúra" felirattal és egy összetört szív emojival együtt. A hírek szerint a család tagjai már 2009 óta osztrák állampolgárok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×