eur:
392.84
usd:
366.55
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Panneau indiquant la sortie de la Grande Bretagne de lUnion EuropĂŠenne
Nyitókép: Richard Villalon/Getty Images

"Szégyellem, hogy brit vagyok" – Unióban élő briteket kérdeztek a brexitről

Most először végeztek a kontinensen élő britek körében felmérést a brexittel kapcsolatos gondolataikról.

Hatalmas átalakulás, szégyen és csalódás: ezekkel a jelzőkkel illették az EU-ban élő brit állampolgárok azt, amit a brexit kapcsán éreznek. Ez volt az első, körükben végzett nagyszabású felmérés arról, hogy az uniótól való elszakadásnak milyen mély hatása volt az életükre.

A válaszadók közül sokan komoly aggodalmukat fejezték ki a szabad mozgás és a szavazati jog elvesztése miatt, valamint arról is beszámoltak, hogy egészen másképp látják Nagy-Britanniát, írja a The Guardian.

Hiányzik a szabad mozgás

"A brexit hosszú távú hatása nyilvánvaló mind a kontinensen élők életvitelére gyakorolt folyamatos hatásaiban, mind pedig az identitás- és hovatartozás-érzetükre gyakorolt tartós jelentőségében" - mondta az 1328 brit állampolgár megkérdezésével készült felmérés társvezetője, Michaela Benson, a Lancaster Egyetem szociológiaprofesszora.

A 2021 decembere és 2022 januárja között, egy évvel a brexit átmeneti időszakának lejárta után végzett felmérésében részt vevő válaszadók 59 százaléka legalább öt éve él a kontinensen, és a legtöbben ott szándékoznak maradni. Sokakat zavar ugyanakkor, hogy már nem mozoghatnak szabadon az unióban, és nem is tölthetik nyugdíjas éveiket másik uniós államban. Az kifejezett aggodalom sokuk számára, hogy nem brit állampolgárságú családtagjaikkal hogyan térhetnek vissza Nagy-Britanniába.

A brexit miatt is költöztek

Arra a kérdésre, hogy a brexit befolyásolta-e korábbi vagy jövőbeli migrációs terveit, a válaszadók 27 százaléka válaszolta, hogy nagy mértékben, 14 százaléka pedig azt, hogy nagyon. "Mivel a feleségem uniós polgár, el kellett döntenem, hogy az adott uniós országba költözzek, vagy maradjak az Egyesült Királyságban.

A család most nem költözhet vissza Nagy-Britanniába.

Hatalmas a bizonytalanság" - mondta egy Belgiumban élő brit állampolgár.

Egy másikuk 2020-ban azért költözött Franciaországba, hogy megvédje a brexit utáni franciaországi élethez és munkavállaláshoz való jogát. "A távozásom száz százalékban a brexit következménye" - fogalmazott.

A legnegatívabb jelzőket alkalmazzák

A brexit és a brit kormány Covid-járvány kezelése erősen befolyásolta a válaszadók 80 százalékának érzéseit az Egyesült Királysággal kapcsolatban, a válaszok között szerepelt a "mély szégyen", a "csalódás", a "vacak show", a "szégyen britnek lenni", a "zűrzavaros" és a "mintha egy égő házat néznék".

Valamivel több mint 30 százalékuk kötődik még mindig nagyon vagy rendkívüli mértékben érzelmileg az Egyesült Királysághoz,

szemben azzal a 75 százalékkal, amelynek tagjai azt mondták, hogy nagyon vagy rendkívüli mértékben kötődnek az EU-hoz, és 59 százalékkal, akik ugyanezt érezték a lakóhelyük szerinti országgal kapcsolatban.

"Az egyik legérdekesebb dolog, amit a felmérés feltár, a brexit és a világjárvány miatti csalódottság, szégyen és gyötrelem érzése, és az európai identitás valóban eléggé hangsúlyos kifejeződése" - mondta Benson.

A jövőtől tartanak sokan

A válaszadók kétharmada 2016 óta megváltoztatta jogi státuszát, tartózkodási engedélyt vagy állampolgárságot szerzett. Közel felük azonban nem rendelkezik ugyanazzal a státusszal, egyben ugyanazokkal a migrációs és letelepedési jogokkal, mint egyes közeli családtagjai. Ez sokakat aggasztja, ők attól félnek, ez saját vagy gyermekeik munkáját, karrierjét és tanulmányait is befolyásolhatja.

"A feleségem orosz állampolgár.

Az ő élethez és munkához való joga az én státuszomtól függ

a kilépési megállapodás értelmében. Fél egy esetleges költözéstől egy másik uniós országba, mivel a tartózkodási joga teljes mértékben az enyémtől függ" - mondta el egy Olaszországban élő válaszoló. Azok, akik fontolgatják, hogy visszaköltözzenek Nagy-Britanniába, de van nem brit állampolgár is a családjukban, szintén félnek a jövőtől.

A választójog elvesztései is fáj

"Angliában van házam, ott akartam nyugdíjba vonulni, de most eladjuk. A feleségem holland. Nem hiszem, hogy vissza engednék költözni az Egyesült Királyságba annak ellenére, hogy közös tulajdonban van a ház, 15 évet ott élt, folyékonyan beszél angolul, és van két kettős állampolgárságú gyereke" - mondta egy tíz éve Hollandiában élő brit.

Az uniós választójog elvesztése szintén nagy aggodalomra adott okot: 46 százalék számára probléma mondta, hogy nem tud részt venni az európai választásokon,

illetve a legtöbb esetben a helyi választásokon sem a lakóhelye szerinti országban. Nagyjából 42 százalék az Egyesült Királyságban sem szavazhatott, mert több mint 15 éve külföldön él.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×