eur:
385.47
usd:
354.29
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia
Ukrán katonák hagyományos húsvéti kalácsot esznek Harkiv közelében 2022. április 24-én, az ortodox húsvét napján. Az ortodox keresztény egyház a tavaszi napéjegyenlőséget és az azt követő első tavaszi holdtölte utáni vasárnapon ünnepli a húsvétot.
Nyitókép: MTI/EPA/Vaszilij Zslobszkij

Berlin: már évekkel ezelőtt fegyvereket kellett volna szállítanunk – az ukrajnai háború hétfői hírei

Két hónapja tart az orosz–ukrán háború. Kövesse velünk percről percre a konfliktussal kapcsolatos hétfői történéseket. (Nyitóképünkön ukrán katonák hagyományos húsvéti kalácsot esznek Harkiv közelében 2022. április 24-én, az ortodox húsvét napján.)

2022.04.25. 20:18

Hat állomást semmisítettek meg az oroszok

Hat vontatási alállomást semmisítettek meg az orosz erők precíziós, nagy hatótávolságú fegyverekkel ukrán vasútállomások területén, amelyeken keresztül külföldi fegyvereket és haditechnikát szállítottak az ukrán fegyveres erők Donyec-medencei csoportosulásának - jelentette ki a hétfő esti hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Konasenkov szerint a csapások Kraszne, Zdolbuniv, Zsmerinka, Berdicsev, Kovel és Koroszteny vasútállomást érték. A tábornok azt mondta, hogy az orosz légierő a nap folyamán 82 ukrán katonai létesítményt támadott, köztük négy parancsnoki állást, két üzemanyagraktárt és 76 olyan területet, ahol élőerő és hadfelszerelés összpontosult.

A beszámoló értelmében nagypontosságú föld-levegő rakéták 27 ukrán katonai létesítmény romboltak le, köztük a Jobboldali Szektor szélsőséges csoport Novogrodivkában lévő főhadiszállását; a légvédelem pedig négy drónt lőtt le. Konasenkov összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 141 repülőgépet, 110 helikoptert, 570 drónt, 265 légvédelmi rakétarendszert, 2554 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 283 rakéta-sorozatvetőt, 1104 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2380 különleges katonai járművet veszített. (MT)

2022.04.25. 19:33

Gerhard Schröder kilépését sürgetik az SPD-ből

Az eset példa nélküli lenne a háború utáni Németország történetében. Az ok a 78 éves, a politikából az üzleti életbe átnyergelt Schröder Vlagyimir Putyinnal való szoros kapcsolata.

2022.04.25. 18:17

Finnország és Svédország együtt kéri felvételét a NATO-ba

Május közepén nyújtják be a kérelmet.

2022.04.25. 16:24

Menekülteket helyeztek át

Az Oroszországgal háborúban álló Ukrajnával szomszédos országok egészségügyi ellátórendszereire nehezedő nyomás csökkentésére az Európai Unió több száz egészségügyi ellátásra szoruló ukrajnai menekült áthelyezését segítette más uniós tagországokba - közölte az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület közleménye szerint az Oroszország Ukrajna ellen február 24-én indított háborúja elől érkező menekültek orvosi ellátására Lengyelország, Szlovákia és az EU-n kívüli Moldova kért segítséget más országoktól. Közölték továbbá, hogy Ukrajna szintén kéréssel fordult az Európai Unióhoz a kórházaiban kezelt betegek külföldi gyógykezelésére. Válaszul az EU tizenegy európai országba - Németországba, Írországba, Olaszországba, Norvégiába, Dániába, Svédországba, Romániába, Luxemburgba, Belgiumba, Spanyolországba és Portugáliába - segítette a betegek átszállítását az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül. (MTI)

2022.04.25. 15:57

Vasútállomásokat lőttek az orosz erők, Lviv közelében is

Az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat szerint megint veszélyeztették a nukleáris biztonságot az orosz csapatok.

2022.04.25. 15:13

Brüsszel új csodafegyvert vetne be Oroszország ellen

Ehhez rendeletet kell módosítani.

2022.04.25. 14:09

Josep Borrell elárulta, a 6. szankciós csomagban lesz-e olaj- vagy gázkorlátozás

Az uniós főtárgyaló elmondta, hogy még dolgoznak a legújabb szankciós csomagon.

2022.04.25. 13:44

Megkezdték a legmodernebb orosz légvédelmi rendszer sorozatgyártását

Az Sz-500 Prometej a föld-levegő rakétarendszerek új generációjához tartozik.

2022.04.25. 13:00

Azonnali egyoldalú fegyverszünetet hirdetettek Mariupolban az oroszok

Humanitárius folyosót nyitottak magyar idő szerint délután egy órakor, hogy a civilek tetszőleges irányba távozhassanak az Azovsztal fémműből.

2022.04.25. 12:43

Moszkva: ukrán olajfinomítót semmisítettek meg

Nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel megsemmisítette az orosz hadsereg Ukrajnában a kremencsuki olajfinomító üzemanyag-előállító és tároló létesítményeit – jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tábornok szerint az éjszaka folyamán nagy pontosságú levegő-föld rakétákkal hat ukrán katonai létesítményt romboltak le, az orosz légierő harcászati gépei pedig 56 objektumra mértek csapást Ukrajnában. Utóbbiak következtében, mint mondta, "mintegy 160" katona, valamint 23 páncélozott jármű, tüzérségi löveg és jármű semmisült meg.

Konasenkov a rakétaerőknek 19 csapást tulajdonított, amelyekben 240 személy, 28 páncélozott jármű, tüzérségi löveg és jármű pusztult el, a tüzérségnek pedig 967-et. Mint mondta, az orosz légvédelem 13 ukrán drónt, egy Tocska-U és 18 sorozatvetőből kibocsátott rakétát lőtt le. (MTI)

2022.04.25. 12:41

Kívül tágasabb – hiába nagyhatalom Oroszország

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) meg kívánja tiltani az orosz küldöttek részvételét a szervezet kongresszusán, mert az ország egyetlen képviselőjét sem akarja látni választott tisztségben. Az ISU a sportági nagyhatalmak közé tartozó Oroszország ukrajnai háborúja miatt határozott az újabb szigorítás mellett.

A közzétett állásfoglalás szerint a sportdiplomaták kitiltását a nemzetközi szövetség júniusi kongresszusán fogják szentesíteni. Az ukrajnai invázió miatt az ISU hasonló szankciókat helyezett kilátásba a háborúban Moszkvát támogató Fehéroroszország esetében is. (MTI)

2022.04.25. 12:31

Ukrán katonák fotóiból posztolt Volodimir Zelenszkij

Az ukrán elnök azt írta a képek alá, hogy „Ukrajna jövője, mindannyiunk jövője közvetlenül az ellenállásunk erejétől függ – annak minden formájától. (...) Hálás vagyok mindenkinek, aki ezzel tisztában van. Aki nem hagyja abba az ellenállást akkor sem, ha úgy tűnik, hogy nagyon messze van a cél. Mert a legsötétebb mindig hajnal előtt van.”

2022.04.25. 11:12

Meghosszabbították az ukrán fuvarozóknak szóló könnyítést

Korábban április végéig vezettek be átmeneti könnyítést a háborús helyzetre való tekintettel, az ukrajnai áruellátás biztosítása érdekében. Az ideiglenes intézkedést újabb két hónappal meghosszabbítják: az ukrán közúti fuvarozók 2022. június 30-ig mentesülnek a fuvarozási engedély használatának kötelezettsége alól, ha Ukrajnába tartanak, vagy onnan érkeznek Magyarországra - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A háború miatt más országok fuvarozói jellemzően elkerülik Ukrajnát. A létfontosságú élelmiszer-, gyógyszer- és egyéb áruszállításokról így szinte kizárólag az ukrán fuvarozók gondoskodhatnak. Adminisztratív kötelezettségeik teljesítése azonban súlyos nehézségekbe ütközik, sok esetben ellehetetlenült. Az átmeneti mentesség ideje alatt így az előzetes regisztrációt sem kell elvégezniük az erre szolgáló BiReg elektronikus rendszerben. Az ukrán fuvarozók által végzett, de Ukrajna területét nem érintő, Magyarországon áthaladó tranzit és a harmadik országos fuvarozási műveletek változatlanul engedélykötelesek – hangsúlyozta az ITM. (MTI)

2022.04.25. 11:02

Titokban látogattak Kijevbe Antony Blinkenék

Az amerikai külügyminiszter kijevi tárgyalását követően tett bejelentést: napokon belül visszatérnek az amerikai diplomaták Ukrajnába. Antony Blinken az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin társaságában folytatott megbeszélést Volodimir Zelenszkijjel és más ukrán tisztviselőkkel.

2022.04.25. 10:49

Vlagyimir Putyin gratulált Emmanuel Macron győzelméhez

Hétfő reggel üzenetben fejezte ki gratulációját Vlagyimir Putyin Emmanuel Macronnak, akit tegnap választottak újra Franciaország elnökének. A háború kitörése óta a francia elnök az, aki a legaktívabban próbál diplomáciai úton kapcsolatot tartani az orosz vezetéssel. Március közepén Emmanuel Macron azt mondta, folytatni kívánja az egyeztetéseket Putyinnal annak ellenére is, hogy eddig nem sok eredményt hoztak a tárgyalásaik. (444.hu)

2022.04.25. 10:40

Varga Judit: jön Brüsszel levele, de nem fogunk engedni a nyomásnak

Ezen a héten érkezhet meg a Bizottság jogállamisági kondicionalitással foglalkozó levele – jelezte az igazságügyi miniszter a közösségi oldalán.

2022.04.25. 10:22

Moszkva: meghiúsították az Iszlám Állam terrorakcióját Sztavropolban

Elfogták a terrorszervezet egyik követőjét, a helyi közlekedési infrastruktúra egyik létesítménye ellen készített elő merényletet.

2022.04.25. 09:35

Rácz András: mélyülnek a törésvonalak a Visegrádi Együttműködésben

A történész szerint alapvetően is voltak különbségek a visegrádi országok között, de az orosz–ukrán háború ezeket kidomborította.

2022.04.25. 08:08

Berlini (ön)kritika

Robert Habeck a német közszolgálati tévének adott interjújában azt mondta, már évekkel ezelőtt meg kellett volna kezdeni Ukrajna támogatását. „Katonailag mindenképpen sokkal korábban kellett volna támogatnunk Ukrajnát, és most nem csak napokról vagy hetekről beszélek, hanem évekről” – mondta Habeck, aki hozzátette, hogy Németország most nehézfegyverekkel segíti Ukrajnát, miután a kormány ígéretet tett a védelmi kiadások növelésére, emellett pedig felfüggesztette az Északi Áramlat 2 gázvezeték üzembe helyezését. (444.hu, BBC)

2022.04.25. 08:00

Adatok a határról

Magyarország területére vasárnap az ukrán–magyar határszakaszon 3222 ember lépett be, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4256-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A beléptetettek közül a rendőrség 553 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Az ukrajnai háború elől vasárnap 531 ember, köztük 231 gyermek érkezett Budapestre vonattal. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 19 ember, köztük 9 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg. (MTI)

2022.04.25. 07:51

Német haderőfejlesztés: a százmilliárd euró sem hoz forradalmi változást

A német haderőfejlesztés pár hete bejelentett lépései csak kis részben nevezhetők forradalminak, valójában kiigazításnak tekinthetők – mondja Csiki Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa.

2022.04.25. 07:39

Hatalmas robbanások után lángol egy nyugat-oroszországi olajtározó és még valami – videók

Brjanszkban két egymástól távoli helyen is nagy lángokkal és füsttel ég valami, az egyik biztosan egy olajtároló.

Címlapról ajánljuk
Még operálják Robert Ficót – ennyit tudni a merényletről

Még operálják Robert Ficót – ennyit tudni a merényletről

Életveszélyes haslövése miatt műtik a szlovák miniszterelnököt Besztercebányán, egyelőre nincs hivatalos tájékoztatás az állapoitáról.

Boris Pistoriusnál betelt a pohár: saját kormányára támadt a miniszter

Elfogyott a türelme Boris Pistoriusnak a költségvetési megtakarításokkal kapcsolatos, immár maratoni vitában. Ráadásul ennek egy koalíciós reggelin adott hangot, amelyet az általa vezetett minisztériumban tartottak több társminisztérium képviselőinek részvételével. Értesülések szerint a reggeli kellős közepén a miniszter olyan kijelentésre ragadtatta magát, amit többen akár félre is értelmezhettek volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
Új atomfegyvert állított szolgálatba Oroszország, részben kiűzték az ukrán erők az oroszokat Vovcsanszkból - Háborús híreink szerdán

Új atomfegyvert állított szolgálatba Oroszország, részben kiűzték az ukrán erők az oroszokat Vovcsanszkból - Háborús híreink szerdán

Az orosz fegyveres erők szolgálatba állították a nukleáris töltet hordozására is alkalmas Bulava interkontinentális ballisztikus rakétát. Miközben tovább folynak a harcok Harkiv megye Oroszországgal határos területein, az ukrán hírszerzés attól tart, hogy Szumi régió ellen is támadás indulhat. Az ukrán vezérkar szerdai jelentése szerint csapataiknak részben sikerült kiszorítaniuk az orosz erőket Vovcsanszkból. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×