eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Egy megsemmisült orosz páncélozott harci jármű roncsa a Kijevtől mintegy 400 kilométerre, délnyugatra fekvő és az ukrán hadsereg által visszafoglalt Trosztyanecben 2022. március 30-án.
Nyitókép: Roman Pilipej

Nem véletlen a csecsen harcosok erőltetése az ukrajnai fronton

A több mint egy hónapja tartó ukrajnai háborúban – legalábbis a támadók oldalán – Vlagyimir Putyin orosz államfő neve mellett Ramzan Kadirov csecsen elnöké hangzik el a leggyakrabban. Nem véletlenül, Kadirov jövője szempontjából is döntő lehet, hogyan ér véget az offenzíva és miként teljesítenek Ukrajnában a csecsen harcosok.

Az utóbbi napokban már szinte mindenki megkapta a magáét az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaságot diktatórikus eszközökkel uraló 45 éves politikustól – olvasható a Hvg.hu oldalon. Ramzan Kadirov csecsen elnök az invázió kezdete óta folyamatosan Kijev és egész Ukrajna elfoglalását sürgeti és azt hangsúlyozza, kidobott időnek tartja a béketárgyalásokra fordított napokat.

A lap szerint Kadirov valószínűleg jelenleg is Ukrajnában van, és jelenlétével kívánja javítani a délkelet-ukrajnai kikötővárost, Mariupolt ostromló csecsen erők harci szellemét. A kaukázusi katonáknak ugyanis félelmetes hírük van: keményen harcoltak a térséget a korábbi századokban elfoglaló orosz cári erők ellen, sokan hősként haltak meg a második világháború ütközeteiben, és sokáig sikeresen védték a Szovjetunió 1991-es széthullása után Oroszországtól elszakadni akaró Csecsenföld függetlenségét is.

Hozzáteszik: azért is vezénylik a városok ostromára a csecseneket, mert őket nem terheli az a tudat, ami az orosz nemzetiségű támadókat: míg az oroszok valóban testvérnépként tartják számon az oroszul vagy az oroszhoz közeli ukrán nyelvet beszélő, hasonló vallású ukránokat,

a muszlim vallású, kaukázusi csecsenek nem kérdőjelezik meg a polgári lakosságot is sújtó akciókra vonatkozó parancsokat.

De az is számíthat, hogy a Kaukázusból származó katonák elvesztése kevésbé okoz országos tiltakozást, mint az orosz nemzetiségű fegyveresek esetleges tömeges halála.

A csecsenek harcba vetése egyébként Kadirovnak is jól jön: már kiöregedőben vannak azok a katonák, akik az ezredforduló táján szereztek komoly harci tapasztalatokat, a fiatalok Ukrajnába vezénylésével viszont egy új generáció is megtapasztalhatja, milyen az éles bevetés.

Pro és kontra

Az ukrajnai csecsen jelenlét azért is fontos Kadirov számára, mert Moszkvában is sokan akadnak, akik már túlzásnak és Oroszország számára károsnak tartják a csecsenföldi súlyos jogsértéseket, így sürgetik Kadirov leváltását. Ha viszont az ukrán fronton jól teljesítenek, akkor azzal elhallgattathatja ellenfeleit.

Az is erősítheti Kadirovot, hogy a vártnál nagyobb ellenállásba ütközött orosz hadsereg hadra fogható egységeinek közel háromnegyedét már Ukrajnába vezényelte, így kevesebb ereje marad arra, hogy egy esetleges lázadást leverjen az Észak-Kaukázusban, ezzel pedig Moszkva érdeke a csecsen elnök pozícióban tartása.

(Képünk illusztráció)

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×