eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
A koronavírus elleni oltás után várakoznak emberek az Oszakai Nemzetközi Kongresszusi Központban kialakított oltóponton 2021. május 24-én. A koronavírus elleni tömeges oltásra alkalmas központokat hoztak létre két japán városban, Tokióban és Oszakában. Az országban most először alkalmazzák a Moderna oltóanyagát is. A tokiói oltóközpontban a tervek szerint naponta 10 ezer, az oszakaiban pedig 5000, 65 éves és ennél idősebb embert oltanak be.
Nyitókép: MTI/EPA/Jiji Press

Eminensek kerültek veszélybe a járvány második évében

Az első hullámot példás módon sikerült legyűrnie több, az ázsiai-csendes-óceáni térségben található országnak, de úgy tűnik, végzetüket mégsem kerülhették el.

Szigorú lezárások és rigorózus kontkatkutatás, melyből a világ nagy része tanult: ezeknek az eszközöknek a segítségével gyorsan le sikerült gyűrnie több országban is az új koronavírus első hullámát. Ausztráliára, Új-Zélandra, Szingapúrra, Vietnámra, Japánra, Hongkongra, Dél-Koreára és Tajvanra pozitív példákként tekintettünk, de a kiépített védvonalakon a fertőzőbb variánsoknak át sikerült törniük. Miközben más országokban az előrehaladott immunizálás miatt több hullámot után most jön el a nyitás ideje, ezek az államok, úgy tűnik, nem rendelkeznek olyan forgatókönyvvel, amelyet a nullánál nagyobb esetszámmal rendelkező időszakokra alkalmazni tudnának. Mi volt a siker, és mi a kudarc oka a régióban?

Kezdetben nagy szigor

A BBC cikke szerint az első hullám idején jelentősen alacsonyabb esetszámok és halálozási arányok jellemezték ezt a régiót, mint sok másikat. Ezek az államok azonnal bezárták határaikat, amikor a koronavírus bekopogtatott - persze nagy segítség volt, hogy legtöbbjük szigeten található.

Vagy nem engedtek be senkit, vagy hosszas hotelkarantén után szabadították csak fel a beutazókat.

Ausztrália egy ponton saját állampolgárait sem engedte be az országba, félve a Delta variáns behurcolásától. Ha mégis megindultak a számok, azonnali kontkatkutatással eredtek a vírus nyomába. A néhol extrémnek megítélt intézkedések azonban nagyon hatásosak voltak, Új-Zéland például már egy éve koronavírusmentessé vált és nem is alkalmazott szinte semmilyen korlátozó intézkedést.

A fertőzőbb variánsok megjelenése a korlátozások enyhítésével és az emberek lazább hozzáállásával azonban esetszámnövekedéshez vezetett az érintett országokban. A legrosszabbul Tajvan és Vietnám jártak, ezeken a helyeken valódi járványhullám alakulhatott ki az elmúlt hetekben. Tajvanban a repülőgépek pilótáinak karanténidejét csökkentve hibáztak, Vietnámban pedig egy gyorsan terjedő variáns tarolt. Dél-Korában és Japánban már hónapok óta magasabbak az esetszámok, ami Japán esetében a bő egy hónap múlva kezdőd olimpia miatt igazán aggasztó. Igaz, az esetszámok csökkenő tendenciát mutatnak már mindkét helyen.

Az oltásra nem figyeltek

A kitöréseket a már ismert módszerekkel kezelik, egy nagy hiányosság azonban akad az összes országban: az immunizáció lassúsága. Bármilyen jól is sikerült a szóban forgó helyeken kordában tartani a vírust, a vakcinák lekötésében közel sem voltak ilyen sikeresek az országok.

A kezdeti beszerzések világszerte nehézségekbe ütköztek, de a gazdagabb, a világjárvány által súlyosan érintett országoknak gyorsan sikerült beindítaniuk az oltási programot.

Az alacsony fertőzési rátával rendelkező országok lassúnak és túlzottan magabiztosnak tűntek, amikor az oltásrendelésre került a sor.

Észak- és Dél-Amerikában, valamint Európában már úgy halad a legtöbb ország oltási kampánya, hogy az érintett államok a nyitáson gondolkodhatnak: ebben a térségben egész más a helyzet. Még a gazdag országokban, mint Ausztrália, Japán, Új-Zéland és Tajvan, is alacsony, a lakosság negyede alatti az átoltottsági arány. Az, hogy sokan vannak az emberek közt oltásellenesek, tovább rontja a helyzetet. Az ötmilliós Szingapúr az egyetlen kivétel, 40 százalék fölötti egy adagos oltottsággal.

Maradnak bezárkózva

A járványból pedig csak vakcinákkal van kiút, az érintett államok pedig arra hajlanak, amíg nem sikerül elég embert beoltaniuk, szigorúan tartják magukat a korábbi, kemény szabályokhoz.

Az ausztrál határok még egy éven át zárva maradhatnak,

bár voltak tervek lépésről lépésre haladó nyitásra is érintett országok körében. Ausztrália és Új-Zéland fogadja is egymás állampolgárait, de amint az esetszám bárhol megugrana, a kapuk bezárulnak. A szakértők szerint ahhoz, hogy viszonylag nyitottan működhessenek az országok, el kell felejteni a "nálunk nincs koronavírus" mentalitást, ehelyett meg kell tanulni együtt élni azzal.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×