eur:
393.9
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
KYIV, UKRAINE - MAY 23, 2021 - Demonstrators call for the release of Raman Pratasevich, a Belarusian journalist and opposition activist arrested in Belarus, outside the Ukrainian Foreign Ministry, Kyiv, capital of Ukraine. (Photo credit should read Anatolii Siryk/ Ukrinform/Barcroft Media via Getty Images)
Nyitókép: Photo credit should read Anatolii Siryk/ Ukrinform/Barcroft Media via Getty Images

Mit kell ahhoz tenni, hogy MIG-ekkel kényszerítsék a földre az ember gépét, hogy elfogják?

Raman Prataszevics a Lukasenka elleni tüntetésekről adott tudósítást, így vált célponttá a fehérorosz rezsim szemében. Most az életét félti.

Athénból tartott Vilniusba egy kereskedelmi repülőjárat fedélzetén az újságíró, amikor a gépet Minszkben földre kényszerítették fehérorosz harci gépek: a 26 éves Raman Prataszevics a NEXTA nevet viselő, lengyel központú online hírcsatornánál végzett munkája révén került feketelistára.

A Telegram applikáció segítségével közvetítette tavaly Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök elleni tüntetéseket: a külföldi média ebben az időszakban nehézkesen fért hozzá valós információkhoz és képsorokhoz az egykori szovjet tagállamban történtekkel kapcsolatosan. A jelenleg a Belamova nevű Telegram-csatornának dolgozó férfit Fehéroroszországban a tavaly év végi tüntetésekhez kapcsolódóan szélsőségességgel, tömeges zavargások szervezésével és gyűlöletkeltéssel vádolják. Az ellene felhozott vádakat tagadja, akár 15,5 év börtön is várhat rá.

Miért épp Prataszevics?

Biztosan nem Prataszevics az egyetlen, aki hasonló tudósításokat juttatott ki az országból: a Sky News Oroszországért felelős tudósítója, Diana Magnay úgy véli, a NEXTA prominens ellenzéki véleményvezérré vált Belarussziában, megmutatta, mit tesz országával Lukasenka és hogy hogyan próbálja elhallgattatni az ellenzéket.

"Lukasenka egyik újságírót a másik után vadássza le, a NEXTA-t szélsőséges szervezetnek bélyegzi, megpróbál megijeszteni mindenkit Fehéroroszországban, aki újságíróként dolgozik, és

nyilvánvalóan az a szándéka, hogy a Fehéroroszországon kívül dolgozókat is megfélemlítse"

– fogalmazott. Úgy gondolja, nyilvánvaló, hogy Lukasenka tart Prataszevicstől, amit megmutat az, milyen messzire volt hajlandó elmenni azért, hogy letartóztattassa.

"Rendkívüli dolog, amit tett, kíváncsi vagyok, hogyan reagál erre a nemzetközi közösség. Aljakszandr Lukasenkának nincs hatásköre a Ryanairhez hasonló vállalatoknak utasításokat osztani, mégis megfenyegette a Ryanair pilótáit, és sikerült a saját ügynökeit is a fedélzetre juttatnia, hogy a gépet eltérítsék és az Minszkben landoljon" – tette hozzá.

Mi történt a gépen?

A gépen tartózkodók elmondása szerint amikor Prataszevics rájött, hogy a gép Vilnius helyett Minszkbe tart – a visszafordulás idejében a járat mindössze két percre járt a litván határtól –, remegve temette kezébe arcát. Ezt követően felállt székéből, a repülőgép ülései fölötti tárolóból kivett egy laptopot és egy mobiltelefont, majd azt női kísérőjének adta át. A litván hírügynökség, a Delfi beszámolója szerint a fiatal férfi egy utastársa szerint akkor,

amikor elvezették, azt mondta, itt halálbüntetést fog kapni.

A belarusz szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyosztály Telegram-csatornáján írásban tette közzé Prataszevics elfogásának hírét, majd később törölték a tudósítást.

Mit tesz Lukasenka?

Fehéroroszországban nagyon nehéz dolga van mindenkinek, aki szemben áll Aljakszandr Lukasenka rezsimével. Az országot gyakran nevezik Európa utolsó diktatúrájának, Lukasenka vezetési stílusát pedig autoriternek. Az országot 1994 óta vezeti Lukasenka, a tavalyi választásokat, melyet az ellenzék szerint elcsalt, döbbenetes fölénnyel nyerte meg. A vele egyet nem értőkre lecsap: tavaly augusztus óta 35 ezer embert vettek őrizetbe az országban, több tucatnyian börtönbe kerültek közülük. Prataszevicshez hasonlóan

az ellenzék vezetője, Szvjatlana Cihanouszkaja is külföldön kénytelen dolgozni.

A sajtószabadság terén a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet 180 ország közül a 158. helyre sorolja az országot. Úgy vélik, "az újságírókat példátlanul keményen elnyomták, hogy megpróbálják eltussolni a vitatott elnökválasztási eredményre reagáló tömeges utcai tüntetéseket".

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×