eur:
393.75
usd:
364.96
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
KYIV, UKRAINE - MAY 23, 2021 - Demonstrators call for the release of Raman Pratasevich, a Belarusian journalist and opposition activist arrested in Belarus, outside the Ukrainian Foreign Ministry, Kyiv, capital of Ukraine. (Photo credit should read Anatolii Siryk/ Ukrinform/Barcroft Media via Getty Images)
Nyitókép: Photo credit should read Anatolii Siryk/ Ukrinform/Barcroft Media via Getty Images

Európai Unió: nem tűrjük, hogy orosz rulettet játszanak ártatlan polgárok életével

Élesen elítélte az utasszállító gépet Minszkben földre kényszerítő fehérorosz rezsim tettét az Európai Tanács csúcstalálkozóján, és szankciókat helyezett kilátásba az országgal szemben. A repülőről levett Raman Prataszevics ellenzéki újságíróról időközben videót tettek közzé.

Az Európai Tanács tagjai megállapodtak, hogy újabb büntetőintézkedéseket, köztük gazdasági jellegűeket vezetnek be Fehéroroszországgal szemben, és szankciókkal sújtanak fehérorosz tisztségviselőket is válaszként arra, hogy a fehérorosz hatóságok vasárnap minszki leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát, és őrizetbe vették a fedélzeten tartózkodó Raman Prataszevics ellenzéki újságírót, valamint barátnőjét Sofia Sapegát.

Az uniós tagállamok vezetői egyben

felszólították az európai légitársaságokat, hogy járataik kerüljék el Fehéroroszország légterét, és felkérték a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetet (ICAO), hogy indítson vizsgálatot az ügyben.

Emellett, sürgették a tagállami minisztereket tömörítő tanácsot, hogy fogadjon el intézkedéseket az Európai Unió légterének és repülőtereinek lezárására a fehérorosz légitársaságok által üzemeltetett járatok előtt.

Az uniós vezetők Prataszevics és Sapega azonnali szabadon bocsátására szólítottak fel, illetve szolidaritásukat fejezték ki Lettországgal a lett diplomaták Fehéroroszországból való indokolatlan kiutasítása miatt.

Az Európai Unió nem tűri, hogy "orosz rulettet játszanak" ártatlan polgárok életével, ezért az uniós tagállamok vezetői újabb büntetőintézkedések meghozatalát sürgetik Fehéroroszországgal szemben – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben.

Charles Michel hangsúlyozta: elfogadhatatlan az, ami vasárnap történt, a Ryanair légitársaság járatának minszki földre kényszerítése.

Az uniós tagállamok vezetői "a botrányos, bűncselekménynek számító" fehérorosz intézkedésnek megfelelő uniós válasz meghozatalát várják – tette hozzá.

A Ryanair légitársaság járatának eltérítése támadást jelent az európai szuverenitás, a demokrácia és a szólásszabadság ellen, ebben minden uniós tagállami vezető egyöntetűen egyetértett – jelentette ki Ursula von der Leyen.

Von der Leyen kiemelte: ez a felháborító cselekedet, erős válaszokat kívánt meg, ezért a tagállami vezetők megegyeztek, hogy kibővítik az uniós szankciólistát, az incidensben részes személyekkel, és ugyancsak korlátozási intézkedéseket szorgalmaznak olyan entitások ellen, amelyek az Aljakszandr Lukasenka vezette rezsimet finanszírozzák.

A fehérorosz hatóságok az incidenssel előre megfontolt módon megsértették a repülési vészhelyzetekben követendő eljárási szabályokat, harci repülőgépek indokolatlan bevonásával.

A légiirányítás rendszerét a rezsim arra használta fel, hogy ellenőrzése alá vonjon egy európai utasszállító járművet és állami gépeltérítést kövessen el

– jelentette ki az Európai Bizottság elnöke.

Joe Biden: gyalázatos incidens

Joe Biden amerikai elnök "a nemzetközi jogi normák nyílt megsértésének" és "gyalázatos incidensnek" nevezte Fehéroroszország akcióját.

Nyilatkozatában Biden felháborodását fejezte ki azzal a videofelvétellel kapcsolatban is, amelyet a fehérorosz hatóságok a Ryanair gép kényszerleszállása után Minszkben letartóztatott Raman Prataszevicsről készítettek. Az Aljakszandr Lukasenka elnök autoriter rendszerével szembeni tömegtüntetések szervezésében kulcsszerepet játszó NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztőjével készített hatósági felvételt hétfőn éjjel sugározta a fehérorosz állami televízió.

A 26 éves fiatalember ebben azt mondta, hogy – ellentétben bizonyos sajtójelentésekkel – jó egészségi állapotban van, nincsenek szívproblémái. Elmondta, hogy jelenleg egy minszki fogdában van előzetes letartóztatásban, ahol "a lehető legkorrektebben és a törvényeknek megfelelően" bánnak vele. Hozzátette, hogy a továbbiakban is együttműködik majd a nyomozásban, és beismerő vallomást fog tenni "a Minszk városában zajlott tömeges zavargások szervezésének tényállásában".

"Ez a gyalázatos incidens és a videó, amelynek elkészítésében Prataszevicsről a jelek szerint kényszer hatására vett részt, szégyenletes támadást jelentenek a politikai másként gondolkodással és a sajtószabadsággal szemben – mondta nyilatkozatában Biden. – Az Egyesült Államok csatlakozik a világ számos országának felhívásához, hogy engedjék őt szabadon, ahogy azt a több száz politikai foglyot is, akit jogsértően vett őrizetbe a Lukasenka-rezsim."

"Épp így néz ki Raman fizikai és erkölcsi nyomás alatt. Követelem Raman és az összes politikai fogoly haladéktalan szabadon bocsátását" – írta angol nyelvű Twitter-bejegyzésében Szvjatlana Cihanouszkaja, a fehérorosz ellenzék litvániai emigrációban élő vezetője.

A Fehér Ház külön közleményben tudatta, hogy

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó beszélt Szvjatlana Cihanouszkajával, és azt ígérte neki, hogy "az Egyesült Államok az EU-val és más szövetségesekkel összehangolva felelősségre fogja vonni a Lukasenka rezsimet".

Közben az amerikai kongresszus két tagja, Dick Durbin illinois-i demokrata és Marco Rubio floridai republikánus szenátor közös közleményben sürgette a Biden-kormányt, hogy az incidens miatt tiltsa meg az amerikai légitársaságoknak a fehérorosz légtérbe való belépést. "Meg kell védenünk az ártatlan utasokat az önkényuralmi rezsimtől, és szolidaritást kell vállalnunk azokkal a disszidensekkel, akiket célba vesznek" – írták.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, aki közel 27 éve van hatalmon az egykori szovjet köztársaságban, hatalmának legnagyobb kihívásával szembesült, miután tavaly augusztusi, sorban hatodik elnökválasztási győzelmét követően az ellenzék csalást kiáltott, s Lukasenkát az Európai Unió sem ismerte el törvényes államfőnek.

A választás után az országban hosszú ideig hetente tartottak tömeges tiltakozó megmozdulásokat, ezeket azonban a biztonsági erők leverték. Több mint 30 ezer tüntetőt tartóztattak le, több tiltakozó életét vesztette, további százak pedig megsebesültek a megmozdulások során. Lukasenka tagadta, hogy csalással győzött volna, és a nyugati hatalmakat vádolta meg a tiltakozások finanszírozásával.

A fehérorosz legfelsőbb bíróság 2020 októberében szélsőségesnek nyilvánította a NEXTA nevű Telegram-csatornát. Az oldal alapítóját, Szcjapan Pucilát és korábbi főszerkesztőjét, Raman Prataszevicset a fehérorosz állambiztonsági szerv (KGB) a terrorizmussal összefüggésbe hozható személyek listájára helyezte, tömeges zavargások előkészítésével és szervezésével vádolta meg őket és nemzetközi körözést kért ellenük. Februárban a külföldre szökött Pucila és Prataszevics kiadatását kérték Lengyelországtól.

Pucila és Prataszevics 2017-ben hozták létre Telegram-csatornájukat, amely az augusztus 9-i elnökválasztást követően az ellenzéki hangok legfőbb platformjává vált.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×