eur:
395.27
usd:
366.62
bux:
65108.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozóján Portóban 2021. május 8-án. A találkozó második munkanapjának középpontjában a koronavírus okozta világjárvány megfékezése, valamint az európai szociálpolitikai kérdések szerepelnek.
Nyitókép: MTI/AP/Reuters pool/Violeta Santos Moura

"Állami terrorizmus" és "gépeltérítés" – éles európai reakciók a minszki repülőgép-ügyre

Így szólaltak meg az ügyben Európa vezető politikusai az ügyben a litván elnöktől Ursula von der Leyenig.

Mint azt az Infostart is megírta korábban, őrizetbe vették Raman Prataszevicset, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét Minszkben a Ryanair légitársaság egyik repülőgépén, amely a fehérorosz fővárosban előre nem tervezett leszállást hajtott végre.

Az európai vezetőktől éles reakciók érkeztek az ügyben.

Gitanas Nauseda litván elnök az ellenzéki aktivista haladéktalan elengedését és Vilniusba való továbbengedését követelte. Hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi járatot erővel kényszerítették a földre: "Felszólítom a NATO- és európai uniós szövetségeseinket, hogy azonnali választ adjanak a fehérorosz rezsim polgári légi közlekedés elleni fenyegetésére. A nemzetközi közösségnek haladéktalanul lépéseket tennie, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő többé."

Nauseda kijelentette, hogy az incidenst meg fogják vitatni hétfőn az uniós csúcson.

Asta Skaisgiryte litván elnöki tanácsadó szerint a fehérorosz hatóságok előre eltervezték a mintegy 170 utast szállító repülőgép leszállásra kényszerítését. Kijelentette, hogy a fehérorosz biztonsági szolgálatok tudták, hogy a fedélzeten lesz a tavaly november óta Vilniusban élő Prataszevics.

A Litvániába szökött Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető a Nemzetközi Légiközlekedési Szervezet (IATA) vizsgálatát és Fehéroroszország kizárását követelte az IATA-ból.

Lettország tiltakozását fejezte ki a történtek miatt, Kaja Kallas észt miniszterelnök pedig egységes uniós álláspontot és nemzetközi vizsgálatot sürgetett az ügyben.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Twitter-oldalán közölte: Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez fordult azzal a kéréssel, hogy a hétfői uniós csúcson további szankciókat vitassanak meg Lukasenka kormánya ellen. "Állami terrorizmus példátlan cselekedetének minősül egy polgári repülőgép eltérítése, ami nem maradhat megtorlás nélkül" – hangsúlyozta.

A PAP lengyel hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: a szankcióknak mindenekelőtt a polgári légiközlekedést kell érintenük a fehérorosz légtérben, illetve tartalmazniuk kell a fehérorosz légitársaságok repülési tilalmát. "Következményekkel kell számolniuk azoknak is, akik közvetlenül felelősek ezekért a terrorista cselekményekért" – tette hozzá.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke teljességgel elfogadhatatlannak nevezte az incidenst.

Ausztria és Németország pedig azonnali magyarázatot követelt Minszktől a történtek miatt.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte a fehérorosz hatóságok cselekedetét és az uniós tagállamok határozott és egységet válaszát követelte az ügyben. A BFM francia televízió szerint kilenc francia állampolgár utazott a gépen.

Görögország külügyminisztériuma állami gépeltérítésnek nevezte a történteket. Egyben elítélte Prataszevics őrizetbe vételét, aki Görögországban a gazdasági és politikai ügyekkel foglalkozó Delfi Fórum nevű konferencián vett részt egy fehérorosz ellenzéki küldöttség tagjaként.

Dominic Raab brit külügyminiszter figyelmeztetett, hogy a fehérorosz ellenzéki őrizetbe vételének sújos következményei lesznek a minszki vezetés számára.

A Ryanair közleménye szerint a fehérorosz hatóságok lehetséges biztonsági fenyegetésről értesítették a céget azzal az utasítással, hogy a szóban forgó járatnak a legközelebbi repülőtéren, Minszkben le kell szállnia. Hozzátette, hogy a biztonsági ellenőrzés során a helyi hatóságok nem találtak semmit a fedélzeten.

Az utasszállító időközben már utasaival és személyzetével felszállhatott és folytathatja útját Vilniusba.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×