eur:
392.84
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Igor Matovic szlovák miniszterelnök az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnaposra tervezett csúcsértekezletére érkezik Brüsszelben 2020. december 10-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Reuters/Yves Herman

Szlovákia orvosokat és nővéreket kér a többi tagállamtól

A szlovák kórházakban kialakult rendkívül súlyos helyzet miatt Igor Matovič kormánya külföldi segítséget kér a többi uniós tagországtól. Elsőként Ausztria ajánlotta fel a segítségét: nyugati szomszédunk orvosokat és ápolószemélyzetet küld Szlovákiába az osztrák hadsereg állományából. Peter Pellegrini exkormányfő közben lemondásra szólította fel a kormányt, az államfőt pedig arra, hogy a lemondás elfogadása után nevezzen ki ügyvivő kormányt, amely az előre hozott választásokig vezetné az országot.

Szlovákiában rendkívül erős a járvány második hulláma.

Lakosságarányosan már itt követelte a világon a legtöbb halálos áldozatot a koronavírus.

Nyitrán, Nagyszombatban és Kassán már hetek óta nincs elég hely az elhunytak temetés előtti elhelyezésére, ezért a városi temetők mellett hűtőkamionokban tárolják a holttesteket. A kormány kénytelen külföldi segítséghez folyamodni:

orvosokat és nővéreket kér a többi uniós tagországtól.

A kérést szerdán hagyta jóvá az Igor Matovič vezette kabinet, amely egyben aktiválta az Európai Unió civil védelmi rendszerét. Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint Szlovákia legalább egy hónapra tíz orvost és huszonöt nővért szeretne kapni, akik a kórházak intenzív osztályain dolgozhatnának.

A szomszédos Ausztria védelmi minisztériuma szinte azonnal jelezte, hogy az osztrák hadsereg egészségügyi szakembereket küld Szlovákiába. Az osztrák kancellár úgy fogalmazott, hogy az európai szolidaritás megköveteli a fölösleges bürokrácia nélküli, gyors segítségnyújtást. „Ezért is fogadtunk már betegeket Franciaországból, Olaszországból és Montenegróból. Az osztrák hadsereg most Szlovákiának segít” – mondta Sebastian Kurz.

Igor Matovič kormánya külföldről segítséget kap, a honi ellenzéktől pedig felszólítást, mégpedig a távozásra. A parlamenten kívüli, Peter Pellegrini exkormányfő vezette Hlas párt ugyanis

lemondásra szólította fel a kormányt, Zuzana Čaputová államfőt pedig arra, hogy a lemondás elfogadása után nevezzen ki egy szakértőkből álló ügyvezető kormányt,

amely az előre hozott választásokig irányítaná az országot.

Pellegrini úgy véli, csak ezzel a lépéssel állítható vissza az államba vetett bizalom, pártja parlamenti képviselői pedig támogatnák az ügyvivő kormányt. A volt kormányfő szerint egy semleges, minden párt számára elfogadható szakértői csapatra lenne szükség, amely képes lenne egyesíteni a megosztott társadalmat. Pellegrini az óvintézkedések átláthatatlanságára és az ebből fakadó káoszra hivatkozik.

Azt, hogy nincs meg az összhang a négypárti kormánykoalícióban, már

maguk a kormánytagok is elismerik.

Eduard Heger pénzügyminiszter a kabinet csütörtöki ülése előtt beismerte, hogy ha egységes lenne a kormány, sokkal jobban tudná kezelni a járványhelyezet.

A vélemények különbözőségét mutatja az orosz Szputnyik vakcina beszerzéséről kialakult vita is. Milan Krajniak munkaügyi miniszter annak a véleményének adott hangot, hogy jó lenne, ha az emberek választhatnának, milyen vakcinával oltatják be magukat a Covid-19 ellen, ezért van értelme a Szputnyik iránti érdeklődésnek. Richard Sulík gazdasági miniszter viszont azt hangsúlyozta, pártja, az SaS álláspontja az, hogy minden oltóanyagot jóvá kell hagynia az illetékes európai vagy szlovák hatóságnak.

A vakcinavitához Robert Fico korábbi háromszoros miniszterelnök is hozzászólt. A Smer elnöke szerint az oltás körül kialakult helyzet is a kormány alkalmatlanságát bizonyítja, mivel még mindig csak tárgyal, miközben a magyarok már meg is rendelték a Szputnyikot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

Az Airbus gyengébb első negyedévi pénzügyi teljesítményről számolt be. A cég 577 millió eurós korrigált üzemi eredményt ért el, ami 25 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a bevétel 12,83 milliárd eurót tett ki. Ez elmarad az elemzők által várt 789 millió eurós működési nyereségtől.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×